Článok pôvodne vyšiel na webe Ekonom.cz
Cena kakaa je v dôsledku klimatických zmien historicky najvyššia. Za tonu sa teraz platí približne 6 500 dolárov. Pred rokom to bola menej ako polovica, približne 2 760 dolárov za tonu.
Okrem iného to znamená, že ceny čokolády musia ísť hore. Otázkou je, ako výrazne.
Všestrannosť kakaa a jeho potenciálne prínosy pre ľudský organizmus upevnili jeho úlohu nielen vo svetovej kuchyni, ale aj v kozmetickom priemysle.
Pri takomto rozšírenom používaní vyvolal nedávny prudký nárast cien mnohostranné obavy: čo bude ďalej s touto komoditou a obľúbeným občerstvením?
Bezprecedentný nárast cien spôsobilo viacero faktorov, najmä však nepriaznivé poveternostné podmienky v kľúčových oblastiach produkcie kakaa, ku ktorým sa pridal vplyv teplých vzdušných prúdov na západoafrické plodiny.
Meteorologický jav známy ako El Niňo zmenil tradičnú štruktúru zrážok a priniesol na plantáže horúčavy a sucho. Tieto podmienky sťažili pestovanie kakaa a prispeli k výraznému poklesu produkcie.
Okrem klimatických zmien bude mať na cenu komodity vplyv aj nová európska smernica o odlesňovaní (EUDR).
Od 30. decembra tohto roku bude Európska únia vyžadovať, aby spoločnosti ako Cargill Inc, Ferrero Group, Nestlé, Mars a ďalšie preukázali, že žiadne kakaové bôby, ktoré dovážajú na európsky kontinent, neprispeli k úbytku lesného porastu v mieste ich produkcie. Je to takmer nemožné.
V dôsledku opatrení EÚ sa dodávky kakaa ešte viac skomplikujú, čo bude mať vplyv na celý dodávateľský reťazec. Odborníci hovoria o možnom šoku pre ceny sladkostí, kozmetiky a rastlinných liekov.