Na medzinárodnej súťaži sa organizátori snažia, aby v komisii degustátori rozumeli štýlu vína. Zároveň by však nemali ochutnávať také, ktorých identitu by mohli poznať, hovorí v rozhovore Edita Ďurčová, enologička a medzinárodná degustátorka vína.
Znamená, čím viac medailí zo súťaží na fľaške, tým kvalitnejšie a lepšie víno?
To určite nie. Ak je na fľaši veľa nálepiek, znamená to, že dané víno získalo ocenenia na mnohých súťažiach. Dôležité je však vedieť rozlíšiť, čo sú to za súťaže, kto tam hodnotil a podobne.
Niektorí vinári nemajú vôbec vo zvyku lepiť medailové nálepky na fľaše. Používajú ich skôr v marketingovej komunikácii.
V rozhovore sa dočítate:
- Ako by mal vinár vyberať vína, ktoré pošle do súťaže?
- Môže enologička zo Slovenska na medzinárodnej súťaži hodnotiť slovenské vína?
- Existuje v súťaži vín niečo ako "majstrovstvá sveta"?
Ako taká medzinárodná súťaž prebieha?
Víno sa hodnotí vždy anonymne. Degustátor vie iba to, že ide napríklad o biele suché víno a aký je to ročník, nič viac.
Pokiaľ to nie je súťaž zameraná na odrodu – ako napríklad Mondial des Pinots – hodnotí sa len čistota, intenzita, harmónia, vyváženosť, dĺžka, celkový dojem. Päťčlenná komisia napríklad dostane sériu 15 suchých bielych vín, ktoré takto ohodnotí. Ďalšia dostane iné vína.
Žiadne víno sa nehodnotí dvakrát. Nikdy nemajú dve komisie to isté víno.
Môže sa stať, že Slovenka hodnotí slovenské vína alebo sa tomu organizátor snaží na medzinárodnej súťaži vyhnúť?
Väčšinou sa organizátori snažia, aby v komisii bol človek, ktorý rozumie štýlu vína. Neznamená to, že musí byť z tej krajiny. Ale napríklad do mojej komisie pridelia vzorky maďarských, moravských, slovenských či rakúskych vín z niektorej odrody, ktorá je pre región typická – napríklad veltlín.
Organizátor sa snaží, aby degustátor nedegustoval vína, ktorých identitu by mohol poznať. To znamená, že ak sa ku mne dostanú slovenské vína, nie je to celý súbor, ale medzi 15 vzorkami sú dve či tri slovenské.

Koľko vzoriek vína na súťaži zvyčajne hodnotíte?
Napríklad na Vinalies Internationales Paris hodnotí zhruba 120 enológov približne tri tisícky vzoriek. Predpisy Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) hovoria, že degustátor môže denne ohodnotiť najviac 45 vzoriek. Po každých 15 musí byť prestávka. Degustátor musí byť schopný poslednú vzorku posúdiť rovnako ako prvú.
Sú stanovené presné podmienky, ako degustovať vína, aby mali všetky rovnakú šancu zaujať degustátora. Napríklad víno sa musí vypľúvať, po každej vzorke si treba prepláchnuť ústa, napiť sa vody, prípadne si niečo zahryznúť – máme k dispozícii neutrálne pečivo. Aby vstrebanie alkoholu bolo čo najmenšie a aby podnebie bolo čisté pre ďalšiu vzorku.
Ako komisia dospeje ku konečnému hodnoteniu?
Každý člen komisie hodnotí samostatne a po pridelení bodov sa daná komisia poradí – najmä v prípade väčších rozdielov. Následne upraví alebo potvrdí spoločné hodnotenie. Výsledná známka vína je priemerom všetkých hodnotení, niekedy po eliminácii krajných hodnôt.
Diskutuje sa najmä vtedy, ak víno získa body zodpovedajúce niektorej medaile.
Sú vína, odrody, ktoré zo Slovenska spoľahlivo bodujú?