SME

Opradené tajomstvom a legendami. Prečo spišské párky nikdy nebudú chutiť ako kedysi?

Párky zo Spiša menili svoj recept, ale základná pikantná chuť ostala.

Výroba Spišských párok sa v roku 1953 centralizovala v Spišskej Novej Vsi.Výroba Spišských párok sa v roku 1953 centralizovala v Spišskej Novej Vsi. (Zdroj: Tauris)

Jemne pikantná papriková chuť, šťavnatosť, praskajúce črievko. To sú základné poznávacie znaky spišských párkov.

Podľa historikov sa pôvodne nazývali „podracké viršle“. Párkom sa totiž v miestnom nárečí hovorí viršle, čo je odvodené z maďarského slova virsli. A prvýkrát ich pripravili v Spišskom Podhradí.

Článok nájdete v júnovom vydaní mesačníka INDEX. K výhodnému predplatnému sa dostanete kliknutím na titulku. (zdroj: Midjourney/Martin Kovár)Článok nájdete v júnovom vydaní mesačníka INDEX. K výhodnému predplatnému sa dostanete kliknutím na titulku. (zdroj: Midjourney/Martin Kovár)

Písal sa začiatok 20. storočia a pri ich zrode stáli traja miestni mäsiari Michal Blaško, Karol Grieger a Štefan Varsányi, ktorému sa pripisuje aj autorstvo receptu. Postupne sa ich výroba rozšírila do ďalších spišských miest, do Levoče či do Spišských Vlachov.

SkryťVypnúť reklamu

Spišské párky prežili dve svetové vojny, socialistické plánované hospodárstvo i privatizačné turbulencie po Nežnej revolúcii. Na pultoch obchodov ich nájdete dodnes.

Príbeh spišských párkov opisujeme v ďalšej časti seriálu Made in Czechoslovakia, venovanom kultovým výrobkom, ktorých korene siahajú do čias spoločného česko-slovenského štátu.

Recept si nedal patentovať

Okolo pôvodného receptu kolujú rôzne legendy. Žiaľ, nezachoval sa. Preto dnes už nikto nevie, ako spočiatku spišské párky chutili. Traduje sa, že sa do nich pridávalo teľacie mäso zo Sedmohradska a štipľavá paprika sa kupovala v Budapešti.

Tradícia výroby sa dedila odovzdávaním receptu a zručnosti na potomkov mäsiarskych majstrov. „Keď ste sa zahryzli do našich párkov, boli také šťavnaté, že šťava z nich pri zahryznutí doslova striekala,“ spomínal v roku 2017 pre Nový Čas vnuk Štefana Varsányiho Igor.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vravel, jeho predkovia do párkov nepridávali hovädzie mäso a už vôbec nie kože. Tieto ingrediencie v recepte pribudli až po druhej svetovej vojne.

Vnučka autora receptu Monika Varsányiová o spišských párkoch napísala knihu. Ale recept v nej nenájdete. „Dedo si nedal nikdy svoj nápad patentovať, lebo to je najlepší spôsob, ako ho zverejniť. Tajná receptúra je ako trezor,“ vysvetlila.

„Nie je podstatné, ako sa robia párky, podstata tkvie v niečom inom. Párky sú fenomén, ktorý prežil deda a prežije aj nás. Jeho recept nie je, no chuť ostáva v našej pamäti,“ povedala pre Korzár.

Spišské párky sa stali fenoménom aj preto, že chutili inak ako ostatné. Obľúbili si ich nielen na Spiši, ešte pred 1. svetovou vojnou sa predávali aj v Maďarsku a Poľsku.

SkryťVypnúť reklamu

Obchodníci zo Spiša ich do okolia Budapešti vozili vlakom. Údeniny obložili ľadom, ktorý v zime nasekali zo zamrznutého Hornádu a ukryli v pivnici. Predávali sa na miestnych trhoch aj na každej železničnej stanici na Spiši. Pouliční predajcovia ich ponúkali cestujúcim ako rýchle občerstvenie.

Legendy hovoria, že spišské párky radi jedli rakúsko-uhorskí ministri, šľachtici, ale aj prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Súvisiaci článok Kultový toaleťák mal za socializmu monopol. Z retro sentimentu žije Harmasan dodnes Čítajte 

Ako namiešať zmes a vyúdiť

Hoci sa originálny recept na spišské párky nezachoval, základné ingrediencie sú, samozrejme, známe. Ide o kvalitné bravčové mäso, papriku, soľ, vodu a baranie črevá. Ako prísady sa používali koriander, čierne korenie, borievka, kardamón a štipka cukru.

Namiešať ich správne bola alchýmia. „Majstri miesili zmes zásadne rukami a nechali ju odstáť. Hlavné tajomstvo spočívalo v poctivosti mäsiara, ktorý naplno využíval oči, jazyk a ruky,“ spomínal v roku 2012 pre Korzár historik Anton Hockicko.

SkryťVypnúť reklamu

Dôležitý bol aj druh dreva, ktorým sa mäsové výrobky údili. Používali sa dubové, jaseňové a bukové piliny.

„Najprv sa stočili dvanásťcentimetrové párky, naukladali sa na lieskové paličky a dali do udiarne. Následne sa uvarili v horúcom dyme,“ spomínal Igor Varsányi s tým, že ak sa párky nesprávne vyúdia, strácajú príznačnú chuť.

Pridali hovädzie aj éčka

Po druhej svetovej vojne nastali pre súkromných mäsiarov zlé časy. Ich podniky znárodnil štát riadený komunistami. Varsányiovci o ten svoj prišli v roku 1949.

Aj potom síce s výrobou párkov pokračovali, ale potajomky, keďže súkromné podnikanie bolo zakázané. Načierno robili párky až do roku 1964.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAVYC na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (16. 5. 2025)
USD 1.119
AUD 1.746
CZK 24.922
JPY 163.300
CAD 1.565
GBP 0.842
HUF 403.380
PLN 4.242
CHF 0.938
SEK 10.888

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 480
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 994
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 565
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 155
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 919
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 668
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 425
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 009
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 420
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 9 405
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 843
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 648
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 143
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 562
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 5 540
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 302
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Warren Buffett.

Reporty prezradili, čomu veria top investori z Wall Street.


Dočasný sýrsky prezident Ahmadm Šara.

Svetová banka začne s Damaskom rokovať o pôžičkách.


TASR

Vývoj ovplyvnilo posilnenie dolára a zmierňujúce sa obavy z obchodnej vojny.


TASR
Ilustračné foto.

V aktuálnom programovom období je vyčlenených 12,79 miliardy eur.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 420
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 9 405
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 843
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 648
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 143
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 562
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 5 540
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 302
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu