SME

Opradené tajomstvom a legendami. Prečo spišské párky nikdy nebudú chutiť ako kedysi?

Párky zo Spiša menili svoj recept, ale základná pikantná chuť ostala.

Výroba Spišských párok sa v roku 1953 centralizovala v Spišskej Novej Vsi.Výroba Spišských párok sa v roku 1953 centralizovala v Spišskej Novej Vsi. (Zdroj: Tauris)

Jemne pikantná papriková chuť, šťavnatosť, praskajúce črievko. To sú základné poznávacie znaky spišských párkov.

Podľa historikov sa pôvodne nazývali „podracké viršle“. Párkom sa totiž v miestnom nárečí hovorí viršle, čo je odvodené z maďarského slova virsli. A prvýkrát ich pripravili v Spišskom Podhradí.

Článok nájdete v júnovom vydaní mesačníka INDEX. K výhodnému predplatnému sa dostanete kliknutím na titulku. (zdroj: Midjourney/Martin Kovár)Článok nájdete v júnovom vydaní mesačníka INDEX. K výhodnému predplatnému sa dostanete kliknutím na titulku. (zdroj: Midjourney/Martin Kovár)

Písal sa začiatok 20. storočia a pri ich zrode stáli traja miestni mäsiari Michal Blaško, Karol Grieger a Štefan Varsányi, ktorému sa pripisuje aj autorstvo receptu. Postupne sa ich výroba rozšírila do ďalších spišských miest, do Levoče či do Spišských Vlachov.

SkryťVypnúť reklamu

Spišské párky prežili dve svetové vojny, socialistické plánované hospodárstvo i privatizačné turbulencie po Nežnej revolúcii. Na pultoch obchodov ich nájdete dodnes.

Príbeh spišských párkov opisujeme v ďalšej časti seriálu Made in Czechoslovakia, venovanom kultovým výrobkom, ktorých korene siahajú do čias spoločného česko-slovenského štátu.

Recept si nedal patentovať

Okolo pôvodného receptu kolujú rôzne legendy. Žiaľ, nezachoval sa. Preto dnes už nikto nevie, ako spočiatku spišské párky chutili. Traduje sa, že sa do nich pridávalo teľacie mäso zo Sedmohradska a štipľavá paprika sa kupovala v Budapešti.

Tradícia výroby sa dedila odovzdávaním receptu a zručnosti na potomkov mäsiarskych majstrov. „Keď ste sa zahryzli do našich párkov, boli také šťavnaté, že šťava z nich pri zahryznutí doslova striekala,“ spomínal v roku 2017 pre Nový Čas vnuk Štefana Varsányiho Igor.

SkryťVypnúť reklamu

Ako vravel, jeho predkovia do párkov nepridávali hovädzie mäso a už vôbec nie kože. Tieto ingrediencie v recepte pribudli až po druhej svetovej vojne.

Vnučka autora receptu Monika Varsányiová o spišských párkoch napísala knihu. Ale recept v nej nenájdete. „Dedo si nedal nikdy svoj nápad patentovať, lebo to je najlepší spôsob, ako ho zverejniť. Tajná receptúra je ako trezor,“ vysvetlila.

„Nie je podstatné, ako sa robia párky, podstata tkvie v niečom inom. Párky sú fenomén, ktorý prežil deda a prežije aj nás. Jeho recept nie je, no chuť ostáva v našej pamäti,“ povedala pre Korzár.

Spišské párky sa stali fenoménom aj preto, že chutili inak ako ostatné. Obľúbili si ich nielen na Spiši, ešte pred 1. svetovou vojnou sa predávali aj v Maďarsku a Poľsku.

SkryťVypnúť reklamu

Obchodníci zo Spiša ich do okolia Budapešti vozili vlakom. Údeniny obložili ľadom, ktorý v zime nasekali zo zamrznutého Hornádu a ukryli v pivnici. Predávali sa na miestnych trhoch aj na každej železničnej stanici na Spiši. Pouliční predajcovia ich ponúkali cestujúcim ako rýchle občerstvenie.

Legendy hovoria, že spišské párky radi jedli rakúsko-uhorskí ministri, šľachtici, ale aj prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Súvisiaci článok Kultový toaleťák mal za socializmu monopol. Z retro sentimentu žije Harmasan dodnes Čítajte 

Ako namiešať zmes a vyúdiť

Hoci sa originálny recept na spišské párky nezachoval, základné ingrediencie sú, samozrejme, známe. Ide o kvalitné bravčové mäso, papriku, soľ, vodu a baranie črevá. Ako prísady sa používali koriander, čierne korenie, borievka, kardamón a štipka cukru.

Namiešať ich správne bola alchýmia. „Majstri miesili zmes zásadne rukami a nechali ju odstáť. Hlavné tajomstvo spočívalo v poctivosti mäsiara, ktorý naplno využíval oči, jazyk a ruky,“ spomínal v roku 2012 pre Korzár historik Anton Hockicko.

SkryťVypnúť reklamu

Dôležitý bol aj druh dreva, ktorým sa mäsové výrobky údili. Používali sa dubové, jaseňové a bukové piliny.

„Najprv sa stočili dvanásťcentimetrové párky, naukladali sa na lieskové paličky a dali do udiarne. Následne sa uvarili v horúcom dyme,“ spomínal Igor Varsányi s tým, že ak sa párky nesprávne vyúdia, strácajú príznačnú chuť.

Pridali hovädzie aj éčka

Po druhej svetovej vojne nastali pre súkromných mäsiarov zlé časy. Ich podniky znárodnil štát riadený komunistami. Varsányiovci o ten svoj prišli v roku 1949.

Aj potom síce s výrobou párkov pokračovali, ale potajomky, keďže súkromné podnikanie bolo zakázané. Načierno robili párky až do roku 1964.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAVYC na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (1. 4. 2025)
USD 1.082
AUD 1.732
CZK 24.962
JPY 161.600
CAD 1.553
GBP 0.835
HUF 402.350
PLN 4.184
CHF 0.953
SEK 10.849

Komerčné články

  1. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  7. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  8. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 10 323
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 937
  3. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 435
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 342
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 036
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 105
  7. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 589
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 913
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 078
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 009
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 25 911
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 11 707
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 452
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 259
  7. Ján Šeďo: Opozícia sa "pridáva aj nepridáva" k protestom, v zákulisí niečo "buble". 6 903
  8. Janka Bittó Cigániková: Pán Fico, nemajte strach! My na vašu úroveň neklesneme 6 427
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Peter Kmec, podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov.

Finančné prostriedky budú vyplatené až po finálnom schválení.


TASR
Český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

Od utorka platia v Česku ďalšie preventívne opatrenia.


TASR
Uhoľná elektráreň Salmisaari.

Elektráreň tvorila približne dve percentá celkových emisií Fínska.


TASR
Juraj Králik, zakladateľ a majiteľ značky Zajo.

Prečo poslal svoju firmu do konkurzu?


3
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 078
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 009
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 25 911
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 11 707
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 452
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 259
  7. Ján Šeďo: Opozícia sa "pridáva aj nepridáva" k protestom, v zákulisí niečo "buble". 6 903
  8. Janka Bittó Cigániková: Pán Fico, nemajte strach! My na vašu úroveň neklesneme 6 427
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
SkryťZatvoriť reklamu