
Matúš Vdovjak z Veľkej Tŕne v okrese Trebišov vyrába naturálne víno. Vraj to nie je „jadrová fyzika“. Základom je kvalitné hrozno. A také v slovenskej tokajskej oblasti, kde má vinohrady, vypestuje.
Jeho vína vyzrievajú v sudoch a keramických nádobách. Dve tretiny produkcie exportuje. Má stálu klientelu, ktorá k nemu prichádza nielen na víno, ale aj na zážitkovú turistiku.
Vínna turistika má podľa neho na Tokaji perspektívu, najmä ak štát nebude byrokraciou ubíjať malých vinárov, ktorí chcú predávať víno z vlastných pivníc. Teraz to oficiálne robiť nemôžu, ak nie sú registrovaní ako vinári.
Potenciál vidí aj v cykloturistike, ale trasy by sa podľa neho mali predĺžiť mimo tokajskej vinohradníckej oblasti. „Zdatný cyklista ju prejde za jeden deň a potom chce objavovať vzdialenejšie okolie,“ hovorí Matúš VDOVJAK v rozhovore pre INDEX.
V rozhovore sa dočítate:
- prečo sa naturálne vína na Slovensku ťažko predávajú,
- ako cykloturisti objavili slovenský Tokaj,
- aký je rozdiel medzi vinohradmi na Morave a v Tokaji?
Ako ste sa dostali k vinárstvu?
Vyrastal som vo viniciach. Ako deti sme chodili na oberačky do dedovej vinice. Nikdy som si však nemyslel, že sa budem výrobou vína živiť.
Vyštudoval som ekonómiu, ale už počas štúdia som vedel, že vyplňovať excelovské tabuľky nebude práca pre mňa. Po škole som začal brigádovať u tunajšieho vinára Jaroslava Ostrožoviča.
Z brigády sa stala práca na plný úväzok. Spočiatku som sa staral o vinohrady, neskôr som robil aj marketing, organizoval ochutnávky a propagoval víno.
Štýl určí ročník a počasie
Kedy ste sa rozhodli, že budete vyrábať vlastné víno?
Postupne to vo mne zrelo. Pochopil som, že mám rád tento vinársky región, a chcel som priateľom ukázať, že sa dá vyžiť aj z toho, čo máme radi, teda z výroby vína.
Nechcel som dochádzať ďaleko do práce skoro ráno a vracať sa večer. Po roku som z týchto romantických predstáv vytriezvel.
Na akej výmere vinohradov ste začínali?
Na dedových vinohradoch, ktoré mali len 0,6 hektára. Spočiatku mi pomáhali rodičia a blízka rodina. Postupne sme si prenajímali aj ďalšie vinohrady, lebo ľudia nechcú robiť túto ťažkú prácu.
Teraz obrábame štyri hektáre vinohradov. Niektoré sme nanovo vysadili v starých vinohradoch, ktoré som odkúpil od rodiny, iné mám v prenájme.
Prečo sa zameriavate na naturálne vína?