RÍM. Svetové ceny potravín pokračovali v raste aj v máji, tretí mesiac v rade. Príčinou sú ceny obilnín a mliečnych výrobkov, ktorých rast viac než kompenzoval pokles cien cukru a rastlinných olejov.
Správa agentúry Reuters sa odvolala na najnovšie údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Index cien potravín FAO, ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, dosiahol v máji 120,4 bodu.
V porovnaní s aprílom, za ktorý boli údaje revidované smerom nahor, sa tak zvýšili o 0,9 percenta. Aj keď ceny rástli tretí mesiac po sebe, oproti máju minulého roka boli stále o 3,4 percenta nižšie.
Pod ďalšie zvýšenie cien potravín minulý mesiac sa podpísali najmä ceny obilnín a mliečnych výrobkov. Ceny obilnín sa medzimesačne zvýšili o 6,3 percenta, za čím sú najmä obavy o vývoj úrod v kľúčových pestovateľských oblastiach ako Severná Amerika, Európa a oblasť okolo Čierneho mora.
Ceny mliečnych produktov vzrástli v máji v porovnaní s aprílom o 1,8 percenta. Dôvodom je zvýšený dopyt pred prázdninami v obave, že produkcia mlieka v západnej Európe v nasledujúcom období klesne.

Naopak, ceny cukru podľa FAO klesli o 7,5 percenta. Ovplyvňuje to zber cukrovej trstiny v Brazílii, kde sa ukazuje dobrá úroda. Klesli aj ceny rastlinných olejov, konkrétne o 2,4 percenta.
V rámci nich sa výrazne znížila cena palmového oleja, ktorá reagovala na vyššiu produkciu.