BRATISLAVA. Aktuálna cukrovarnícka kampaň na Slovensku sa ukazuje ako extrémne náročná.
Výrazné výkyvy počasia komplikujú zber, odvoz a spracovanie cukrovej repy, čo vyvoláva obavy medzi producentmi cukru.
Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) s tým, že cukrovary sa snažia udržať potravinovú sebestačnosť vo vertikále cukrová repa – cukor, no čelia viacerým výzvam.
„Táto kampaň bude náročná vzhľadom na horšiu kvalitu repy, ktorá počas septembrových dažďov začala hniť. Takáto repa veľmi zle vplýva na plynulosť výrobu cukru v cukrovaroch. Je možné, že práve z tohto dôvodu nebudeme vedieť spracovať celé množstvo repy, lebo sa to jednoducho nebude technicky dať," opísal situáciu Michal Abelovič, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a predstavenstva Považského cukru, a.s.
SPPK doplnila, že súčasná situácia zároveň spomalila vyorávanie repy z približne 23 500 ha a taktiež aj produkciu cukru, pričom kampane sú oveľa náročnejšie ako v minulosti. Problémy posilnili aj škodcovia, ako hraboše, ktoré spôsobujú poškodenie repy.
„Sektor výroby cukru čelí dopadom klimatických zmien. Už aj u nás sa rozširujú atypické ochorenia a škodcovia, ktorí majú pôvod najmä v južných krajinách Európy. Dokonca niektoré európske krajiny kvôli škodcom hovoria už aj o výpadkoch v produkcii repy. Riešením sú jej nové vyšľachtené odrody, ktoré môžu byť odolnejšie voči dôsledkom klimatických zmien,“ vysvetlil Adrián Šedivý, konateľ Slovenských cukrovarov s.r.o. v Seredi.
Podľa SPPK, situáciu komplikujú aj požiadavky Európskej komisie na redukciu prípravkov na ochranu rastlín, čo obmedzuje možnosti ochrany pred škodcami.
„Aj napriek náročnej sezóne plánujú producenti cukru udržať sebestačnosť a predpokladajú produkciu na úrovni 180-tisíc ton, čo by malo postačovať na pokrytie potrieb Slovenska. Výroba cukru zostáva strategicky dôležitá vďaka úspešnej vertikále cukrová repa-cukor, ktorá dlhodobo dosahuje viac ako 100% sebestačnosť,“ uzavrela komora.