Veľký biely dom za obcou Veľaty na východnom Slovensku, obklopený lesíkom, poliami a nedávno opravenou cestou prvej triedy, je zvláštnejší, než sa na prvý pohľad zdá. Je to penzión Aqua Maria. Patrí rodine Rusňákovcov, ktorá sa pýši svojím dlhoročným podnikaním siahajúcim až do čias komunizmu.
Podrobnosti o analýze
Analýzu rodinného podnikania na Slovensku pripravil The Slovak Spectator v spolupráci s dátovou spoločnosťou FinStat. V prípade, že rodiny majú vo svojom portfóliu viacero spoločností, je v prehľade uvedená každá z nich samostatne. Analýza poskytuje aj prehľad silných hráčov v regiónoch a zoznam odvetví, v ktorých rodinné podniky generujú najväčšie príjmy.
Do hodnotenia bolo zahrnutých viac ako 500 spoločností, ktorých finančné údaje poskytla spoločnosť FinStat. Podrobné dotazníky vyplnilo 62 rodinných podnikov zo všetkých oslovených. Výsledkom bol doplnkový zoznam spoločností, v ktorých pracovali aspoň tri generácie, ako aj zoznam spoločností, v ktorých v súčasnosti pracuje viac ako päť členov rodiny.
Okrem najväčších spoločností boli do analýzy zahrnuté aj spoločnosti odporúčané Inštitútom rodinného podnikania.
Najprv na tomto mieste starý otec Slavomíra Rusňáka, Jozef, prevádzkoval motel. V tom čase ho vlastnilo družstvo Jednota. Neskôr tu Jozefov syn a Slavomírov otec Štefan vybudoval autokemping s 15 chatkami. V roku 1994, päť rokov po páde komunizmu, rodina odkúpila motel od Jednoty a premenila ho na špičkový rezort s nádychom tropickej atmosféry.
Miesto je výbornou vstupnou bránou do vinárskej oblasti Tokaj rozprestierajúcej sa na hranici medzi Slovenskom a Maďarskom. Generácie vinárov tu vyrábajú legendárne tokajské víno, ktoré dozrieva v storočných pivniciach zo sopečného tufu.
Odovzdávanie know-how
Výroba vína je jednou z mála oblastí, kde komunistický režim úplne neprerušil odovzdávanie know-how a odborných znalostí z generácie na generáciu. Počas socialistického režimu, t. j. od konca 40. rokov 20. storočia až do roku 1989, keď bol totalitný režim zvrhnutý, nemohli fungovať rodinné podniky, pretože súkromné podnikanie nebolo za bývalého režimu povolené. Drobní remeselníci, ako napríklad poľnohospodári, vinári a včelári, mohli pestovať ovocie a zeleninu, chovať včely na med a vyrábať víno, ale len pre vlastnú spotrebu. Oficiálne mohli predávať len „prebytky“, t. j. to, čo nespotrebovali. Napriek tomu to stačilo na to, aby sa know-how prenášalo z jednej generácie na druhú.
Jedným z takýchto príkladov je malé rodinné vinárstvo Tokaj Macik, ktoré má víno v krvi už štyri generácie. Výroba vína v rodine Macik sa datuje od roku 1920. Výrobu vína obnovilo v roku 1995, keď Mária Maciková, jedna z hlavných bojovníčok za záchranu značky Tokaj pre Slovensko, pritiahla k výrobe tokajského svojho syna Jaroslava. V tom istom roku uviedli na trh Vinárstvo Tokaj Macik, ktoré dnes vyrába jediné BIO certifikované víno v tokajskej vinohradníckej oblasti. Vo vinárstve pracujú už dve generácie členov rodiny, spolu traja ľudia.

Pekný príbeh sa skrýva aj za rodinným vinárstvom Anton Uhnák v juhoslovenskej obci Čajkov. Anton Uhlák ml. patrí k 13. generácii svojej rodiny, ktorá žije v tejto obci, ale jeho pradedo bol prvým členom rodiny, ktorý sa začal venovať vinárstvu. V 30. rokoch 20. storočia vlastnil krčmu, ale zistil, že v nej nemá dostatok vína, ktoré by mohol ponúkať. Preto v roku 1932 postavil svoju prvú vínnu pivnicu. Tá stojí dodnes a rodina do nej vodí návštevníkov na ochutnávku ich archívnych vín.
Poľnohospodárstvo, tlačiarenské a podnikateľské poradenstvo, ako aj výroba zubnej pasty
V analýze rodinného podnikania na Slovensku, ktorú pripravil The Slovak Spectator v spolupráci s dátovou spoločnosťou FinStat, sa nachádza celkovo šesť rodinných podnikov pôsobiacich v rôznych odvetviach, na ktorých fungovaní sa podieľali už tri generácie.