SME

Všetko dozrievalo tento rok skôr a naraz. Počasie slovenských vinárov ponaháňalo

Aký ročník môžeme čakať?

Oberačka na Tokaji. Na konci septembra mali u Ostrožoviča takmer všetky odrody pozbierané. Zvyčajne o takomto čase len začínajú.Oberačka na Tokaji. Na konci septembra mali u Ostrožoviča takmer všetky odrody pozbierané. Zvyčajne o takomto čase len začínajú. (Zdroj: Ostrožovič)

Historicky najteplejšie leto na Slovensku pocítili aj vinári vo všetkých kútoch krajiny. Týždne horúčav a sucha skresali úrodu a posunuli oberačky na skorší termín.

"V dôsledku vysokých teplôt jednotlivé odrody nedozrievali postupne, ale akoby naraz," skonštatoval Ladislav Šebo z vinárstva Karpatská Perla.

Počasie vinárov ponaháňalo a preverilo ich schopnosti a kapacity oberať viaceré odrody súčasne. Štart bol u mnohých posunutý dopredu o dva až tri týždne oproti normálnemu času, zber sa u viacerých začal už v úvode augusta.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Ročník 2024 bol pre slovenských vinárov zložitý. Prinesie však výnimočné červené vína Čítajte 

"Začiatok oberačky bol 6. augusta, čo je u nás asi najskôr v histórii. Takto skoro sme oberali Irsai Oliver v Búči," priblížil Jaroslav Žák, hlavný enológ a výrobný riaditeľ vo Víno Matyšák.

Tým, že dozrievanie viacerých odrôd, sa začalo oproti minulosti viac prelínať, začalo to robiť vinárstvu kapacitné problémy. "Museli sme spracúvať viac odrôd naraz v porovnaní s minulými ročníkmi, keď to bolo viac natiahnuté v čase," skonštatoval Žák.

Skorý koniec

Oberačky sa tento rok tiež skončili nezvyčajne skoro. "V tomto roku sme ukončili zber v prvých októbrových dňoch. Tak skoro sme ešte nikdy neskončili. Je to takmer o mesiac skôr," priblížil Šebo situáciu v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Úroda je nižšia, kvalita ostala. Burčiak a víno sa stále oplatí vyrábať, zhodujú sa. Konsolidácia zasiahne aj vinárov Čítajte 

Rovnako dopadli na Tokaji na východe Slovenska. Kým vo vinárstve Ostrožovič zvyčajne v októbri len začínajú, tento rok už mali úrodu posledný septembrový týždeň takmer celú obratú.

"Vzhľadom na skoré dozrievanie hrozna sme mali už na konci augusta niektoré biele vína hotové a odfiltrované. Takýto skorý ročník si nepamätám," doplnil aj Jozef Adamovič, výrobný riaditeľ vo vinárstve Movino.

Slabá zima, skorá jar

Vinohrady sa museli v tomto ročníku vysporiadať so slabou zimou, takmer bez mrazov. "To napomáhalo rozširovaniu škodcov, ktorí prirodzene cez zimu nevymrzli," hovorí Jakub Nichta z rovnomenného vinárstva z Čajkova.

Jar prišla v predstihu o dva až tri týždne. "Mali sme v pláne vybudovať opornú konštrukciu na mladú výsadbu. Museli sme si preorganizovať postup prác. Bolo sa treba venovať rodiacim vinohradom," priblížil zmeny plánov Šebo zo Šenkvíc.

SkryťVypnúť reklamu

Vlhká jar aj krúpy

Jar priniesla dostatok vlahy. Ruka v ruke však aj ideálne podmienky pre rozvoj dvoch najvýznamnejších hubových chorôb viniča – peronospóry a múčnatky.

Niektorí vinári sa tiež museli vyrovnať s mrazom. Lokálne škody narobili tradičné krupobitia. "Nám sa jarné mrazy aj krúpy našťastie vyhli. Sú to dvaja najväčší strašiaci, proti ktorým sa veľmi ťažko bráni," hovorí Nichta.

Podľa Šeba sa aj v tomto roku potvrdilo, že ku každej polohe vinice treba pristupovať individuálne, pričom rozdiely medzi jednotlivými polohami sa zvýrazňujú. "Lokálnosť vo vzťahu k veku vinohradov, podložiu, mikroklíme a k množstvo zrážok začína byť dominantná," dodáva.

Na teplo si treba zvyknúť

Hoci leto 2024 bolo v histórii meraní doteraz najteplejšie, s horúčavami sa museli vysporiadať vinári aj v minulosti. "Otepľovanie nie je záležitosťou roku 2024. Horúci bol aj rok 2022, predtým 2019 aj 2018. Dlhodobo pracujeme s tým, že je teplejšie a zbery sa posúvajú," hovorí Nichta.

SkryťVypnúť reklamu

V Château Topoľčianky vyššie teploty v lete v zásade vítajú. "Problém tohto konkrétneho bol hlavne v dlhom období sucha, ktoré spôsobilo, že úrody sú veľmi nízke," vraví obchodný riaditeľ vinárstva Samuel Waldner.

Ak aj prišli zrážky, išlo skôr o nárazové silné dažde, keď voda stečie a nestihne vsiaknuť. "Koreň si tak nedokáže urobiť zásoby," dodáva Waldner.

So suchom by mohla vinárom pomôcť závlaha, viacerí však vravia, že je to zložitá a najmä finančne nákladná záležitosť, ktorú si zatiaľ nevedia dovoliť.

Súvisiaci článok Enologička: Aby víno zaujalo na súťaži, musí byť jedinečné. Aj degustátori z neho musia byť paf (rozhovor) Čítajte 

Nevyspytateľné počasie

"Na druhej strane, príroda je nevyspytateľná a keď nás v tomto roku trápilo sucho, možno v budúcom bude zase vody veľa. Problémom klimatickej zmeny sú skôr časté a extrémne výkyvy počasia," myslí si Waldner.

SkryťVypnúť reklamu

Na Tokaji bolo napríklad tento prvý polrok veľmi mokro, následne prišlo veľké sucho. "Keby sme vodu z jarkov alebo prívalových dažďov vedeli zachytiť v nádržiach, mohli by sme ju dodať do vinohradu, keď príde za tri týždne extrémne sucho," opisuje Jaroslav Ostrožovič z rovnomenného vinárstva na východe Slovenska.

Na 40 hektárov však treba približne 16 miliónov litrov vody, vypočítal. To sú extrémne objemy, ktoré treba zadržať a pri suchu následne dostať cez čerpadlá do vinohradu.

Ako pomôcť vinohradu

Zmenu klímy môže vinár podľa Ostrožoviča okrem závlahy riešiť aj cez manažment pôdy a zelenej plochy. Vysievajú sa zmesi rastlín vo vinohrade. "Keď však príde výrazné sucho, tieto rastliny berú vlahu viniču. Zelenú plochu potom možno prerušiť, zaorať," dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Niektorí vinári tiež zbavujú rastliny listov v hornej tretine či štvrtine. "Tým sa pribrzdí fotosyntéza, pri vysokých teplotách sa zmierni výpar, cukor sa netvorí tak rýchlo a adekvátne sa stíhajú vyvíjať aromatické látky," vysvetlil Ostrožovič.

Využiť teplo

Vďaka teplému letu môže hrozno dosiahnuť vyššiu cukornatosť, treba si v ňom však ustrážiť kyseliny. "V našom vinárstve máme veľa mladých vinohradov. Do budúcnosti sa musíme zamerať na hospodárne narábanie so zrážkami. Musíme udržovať primeranú listovú plochu a s pôdou pracovať tak, aby sme zachytili čo najviac zrážok," opisuje bojový plán Šebo.

Horúci rok 2024 nebude s odstupom času zrejme ničím výnimočným. Na takéto počasie si budú musieť vinári zvyknúť a prispôsobiť sa mu. "Ako vo vinohrade, tak aj v pivnici výberom vhodných technológií. Pri výsadbe vinohradov sa zamerať na výber podpníkov, ktoré dokážu lepšie odolávať suchu," vymenúva možnosti Eva Slížová, technologička vo Víno Tajna.

SkryťVypnúť reklamu

Iné odrody, iný štýl

Zatiaľ slovenskí vinári zásadné zmeny z hľadiska pestovaných odrôd nechystajú. V dlhodobom horizonte ich však nevylučujú. "Vysokým teplotám môžeme prispôsobiť zimný rez na určenie očakávaného množstva, alebo aj na výživu. A štýl vína primerane podľa daného ročníka," hovorí Juraj Mičko, jeden z majiteľov vinárstva Mea Grati z východu Slovenska.

Podmienky, ktoré boli v minulosti bežné pre krajiny južnej Európy, môžu vyhovovať modrým odrodám. "Práve zmenou klímy naberajú červené vína na vážnosti, mohutnosti, ale aj tu si treba dať pozor na kyseliny," upozorňuje Nichta.

Pestovanie bielych odrôd môže byť za pár desaťročí v našich zemepisných šírkach náročné. "S vysokou teplotou prichádza vysoký cukor, následne vysoký alkohol a nízka kyselina, čo v bielych vínach pôsobí disharmonicky," uzatvára Adamovič z veľkokrtíšskeho vinárstva.

SkryťVypnúť reklamu

Počasie

Súvisiace témy: Slovensko, Klíma, Počasie
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (20. 5. 2025)
USD 1.126
AUD 1.747
CZK 24.907
JPY 163.260
CAD 1.571
GBP 0.842
HUF 402.350
PLN 4.269
CHF 0.939
SEK 10.902

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 837
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 532
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 191
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 486
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 301
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 258
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 962
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 980
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 650
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 664
  5. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 7 563
  6. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 893
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 696
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 438
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Poškodený most v Poprade.

Rezort sa spolieha na analýzu za 7,6 milióna.


5
Qatar airways

Celkové údaje o príjmoch a počte cestujúcich zatiaľ nie sú k dispozícii.


TASR
Skupina Be Group pôsobila na Slovensku od roku 2005.

Koncern Be Group skončil neslávne.


2
Na archívnej snímke demonštranti protestujú proti masového turizmu v Barcelone.

Španielsko vlani prilákalo rekordných 94 miliónov turistov.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 962
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 980
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 650
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 664
  5. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 7 563
  6. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 6 893
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 696
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 438
  1. Radko Mačuha: Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  2. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  3. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  4. Tupou Ceruzou: Krížovka
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  6. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  7. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  8. Tupou Ceruzou: Za čiarou
SkryťZatvoriť reklamu