SME

Biele, oranžové aj červené. Neznáme odrody vína z celého sveta, ktoré by ste mali ochutnať

Päť odrôd, ktoré možno nepoznáte.

Vinárstvo Ximénez-Spínola v španielskom Jereze, ktoré sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez.Vinárstvo Ximénez-Spínola v španielskom Jereze, ktoré sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez. (Zdroj: WinePlanet.sk)

Väčšina Slovákov pozná Rizling, Veltlín, Tramín, Frankovku či Cabernet Sauvignon. V súčasnosti sa na svete podľa Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) pestuje odhadom sedem až desaťtisíc odrôd.

"Napríklad len v Taliansku je povolené pestovať viac ako 350 rôznych odrôd. V rámci krajiny je ich pritom v obehu viac ako sedem stoviek," hovorí Denisa Šutáková, someliérka z WinePlanet a Corner & Co.

Ako dodáva, Španielsko má viac ako šesťsto pôvodných odrôd, Francúzsko ich má oficiálne schválených len 250. "Na druhej strane počet povolených alebo vysadených odrôd nesúvisí s kvalitou vín," upozorňuje odborníčka.

SkryťVypnúť reklamu

Ochutnať stovky odrôd môže byť náročné aj pre milovníka vín. Čo by ste si však nemali nechať ujsť? Šutáková vybrala a opísala päticu odrôd, s ktorými sa Slováci možno ešte nestretli, ale mohli by ich ochutnať.

Fiano z Talianska

Fiano je biela odroda. Pestuje sa v provincii Avellino v Kampánii, kde sa používa na výrobu vína Fiano di Avellino DOCG, a aj na Sicílii. Práve v Kampánii sa nachádza až 65 percent celkovej výsadby. Okrem Talianska sa pestuje aj v Austrálii (McLaren Vale, Adelaide Hills), Argentíne a Kalifornii.

Hrozno za Rimanov dostalo názov Vitis Apiana. Znamená to "včelí vinič", podľa toho, ako sladká hroznová šťava prilákala mnoho miestnych včiel. Táto kvalitná biela odroda sa pestuje najmä na vulkanických pôdach a vo vyššej nadmorskej výške, pričom produkuje jemné, elegantné a minerálne vína. Miluje slnečné lúče, produkuje ovocné a voňavé biele vína. V chladnejšej oblasti Avellino sú vína živé s citrusovými a hruškovými tónmi.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Taliansko zrejme opäť predbehne Francúzsko a bude najväčším producentom vína na svete Čítajte 

Vyzrievaním získavajú arómy medu a orechov. V teplejších podmienkach produkuje vína zrelšie a bohatšie, ale stále si zachovávajú neuveriteľnú sviežosť. Fiano môže vyzrievať aj v dubovom sude, čím získa jemne krémový charakter.

V závislosti od štýlu si môžete pripraviť k mladému, ľahšiemu vínu napríklad pošírovaného zubáča alebo polievku z morských plodov. K plnšiemu štýlu pomaly pečené bravčové mäso alebo cestoviny s krémovou omáčkou.

Pedro Ximénez zo Španielska

Biela odroda je úzko spätá so Španielskom, konkrétne s Andalúziou. Je to jedna z najdôležitejších odrôd pre výrobu fortifikovaných vín Sherry. Jej pôvod nie je stále úplne jasný. Pravdepodobne pochádza z Andalúzie, kde sa pestuje minimálne od začiatku 17. storočia.

V roku 2007 ukázala DNA analýza, že Pedro Ximénez (PX) je potomkom arabského – severoafrického – stolového hrozna Gibi. Odroda je najznámejšia pre sladké vína. Vyrábajú sa z nej však aj suchšie štýly sherry ako Fino, Amontillado, Palo Cortado a Oloroso, ako aj suché biele vína.

SkryťVypnúť reklamu

V súčasnosti sa pestuje predovšetkým v oblasti Montilla-Moriles, kde zaberá viac ako 70 percent viníc. Vinárstva v tejto zóne vyrábajú všetky vína v štýle sherry. Mimo Andalúzie je odroda vysadená v Portugalsku pod názvom Perrum, v Čile ako Pedro Jimenez. Pestuje sa aj v Argentíne, Kalifornii, Peru a v Austrálii.

Po zbere sa hrozno tradične rozloží na rohože, aby sa ďalej vysušilo na slnku. Následne sa z nich lisuje hustá sladká šťava, neskôr obohatená hroznovým destilátom. Vína PX často dozrievajú systémom solera. Sherry je mimoriadne všestranné víno, od suchého až po sladké.

Fino a Manzanilla sú dokonalým aperitívom a hodia sa k jedlám s výraznou slanou chuťou – sashimi, Pad Thai, Jamón Iberico. Oloroso je skvelé k ramenu a sladké Pedro Ximénez k čokoládovým pralinkám.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Všetko dozrievalo tento rok skôr a naraz. Počasie slovenských vinárov ponaháňalo Čítajte 

Rkatsiteli z Gruzínska

Legenda hovorí, že Rkatsiteli bol prvý vinič, ktorý po potope zasadil Noe. Názov znamená "červená stonka" vďaka farbe stoniek viniča. Ide o jednu z najstarších bielych odrôd na svete.

Pestuje sa už niekoľko tisícročí v Gruzínsku, najmä v regióne Kakheti. Mimo Európy má zastúpenie v Číne aj v Spojených štátoch. Malé, experimentálne výsadby existujú v Kalifornii a Colorade.

Rkatsiteli dobre rastie v ílovitých a hlinitých pôdach, ale aj v sopečnom popole a vápenci. Je to odolná rastlina, ktorá zvládne chladné zimy a má tiež dobrú odolnosť proti plesniam. Mnohí výrobcovia sa rozhodnú zbierať hrozno neskôr, aby zabezpečili, že hladina cukru stúpne dostatočne na vyváženie prirodzene vysokej kyseliny hrozna.

Keď sa z odrody Rkatsiteli vyrába víno v európskom štýle, je ľahké a svieže. Keď je vyrobené v tradičnom gruzínskom štýle, zahŕňa kontakt so šupkami a fermentácia prebieha v nádobách qvevri. Získava jantárovú farbu a stáva sa hlbokým a komplexným vínom.

SkryťVypnúť reklamu

Ľahšie štýly dopĺňajú grilované ryby, tradičné jantárové vína sa dobre hodia k pikantnému mäsu a aromatickej ryži z libanonskej, tureckej a iránskej kuchyne.

Súvisiaci článok Ročník 2024 bol pre slovenských vinárov zložitý. Prinesie však výnimočné červené vína Čítajte 

Pinotage z Južnej Afriky

Pinotage sa stala jednou z charakteristických odrôd v Južnej Afrike a má osobitné miesto v identite krajiny. Vytvorená bola pokusným krížením modrých odrôd Pinot Noir a Cinsault. V tom čase bol Cinsault v Južnej Afrike známy ako Hermitage – v roku 1924 vďaka Abrahamovi Izakovi Peroldovi, prvému profesorovi vinohradníctva na Stellenbosch University.

Prvé víno bolo vyrobené v roku 1941 v Elsenburgu, s prvými komerčnými výsadbami v Myrtle Grove neďaleko Sir Lowry's Pass. V tom istom roku Paul Sauer a Danie Rossouw vysadili Pinotage vo vinárstve Kanonkop.

Prvé skutočné uznanie prišlo až o takmer dve desaťročia (1959), keď bolo červené víno Bellevue označené za víťazné na Cape Wine Show. Tento výkon zopakovala o dva roky neskôr Pinotage z Kanonkop Estate. Profesor Perold hotové víno z Pinotage nikdy neochutnal, zomrel pár mesiacov predtým, než bolo vyrobené.

SkryťVypnúť reklamu

Pinotage má veľmi rada teplo a sucho. Je to produktívna odroda s vysokým výnosom. Staršie vinice Pinotage sú prevažne vysadené ako kríky a dávajú vínu vyššiu koncentráciu. Hrozno má prirodzene vysoký obsah trieslovín. Vyrába sa v celej škále od ľahkých, sviežich ružových a červených vín až po plné, koncentrované červené vína.

Stredne plné Pinotage sa skvele hodí k divine alebo k bohatej zimnej fazuľovej polievke. Výrazná, dymovo korenistá chuť Pinotage sa hodí ku grilovaným úpravám mäsa, hovädziemu chvostu alebo osso buco.

Tannat z Francúzska

Modrá odroda je historicky pestovaná v juhozápadnom Francúzsku v Madirane. Pravdepodobne pochádza z Baskicka a takmer určite odvodzuje svoj francúzsky názov od vysokého obsahu trieslovín.

Baskickí prisťahovalci v 19. storočí vzali Tannat do Uruguaja, kde našiel nový domov. Dnes je Tannat pre Uruguaj tým, čím je Malbec pre Argentínu.

SkryťVypnúť reklamu

Tannat v Uruguaji sa v roku 2021 pestoval na 1607 hektároch, čo zodpovedá 27 percentám celkovej plochy vinohradov. Väčšina rodinných vinárstiev, z ktorých mnohé prevádzkuje tretia a štvrtá generácia, ich predávajú väčším výrobcom. Pestuje sa tiež v Argentíne, Austrálii, Brazílii, Bolívii, Peru, Južnej Afrike a v Taliansku v Apúlii. Existujú malé pokusné výsadby v Kalifornii.

Samotné hrozno je známe hrubou šupkou a vysokým obsahom trieslovín, ktoré dávajú vínu štruktúru a potenciál na vyzrievanie. Pomocou moderných technológií sa dokážu vyrobiť vína mäkšie, elegantné s ovocnejším prejavom.

Tannat z Madiranu je tradične veľké víno s plným telom, vyšším obsahom trieslovín a sviežou kyselinkou. Z tohto dôvodu sa často mieša s odrodami Cabernet Sauvignon alebo Cabernet Franc. Vína Tannat vyrábané v Uruguaji sú zvyčajne celkom odlišného charakteru od vín z Madiranu. Moderné vína sú ľahšie v tele a majú nižší obsah tanínov.

SkryťVypnúť reklamu

Vinice v Uruguaji začali definovať z pohľadu ich veku – tie, ktoré sú potomkami pôvodných odrezkov privezených z Európy a novými klonmi.

Vína sa využívajú v kvalitnej gastronómii. Tannat z Madiranu sa výborne kombinuje s klasickým cassouletom (pomaly varený guláš) alebo šťavnatým ribeye steakom. Uruguajský Tannat s grilovaným jahňacím alebo hovädzím mäsom.

Taliansko

Ilustračné foto.

Signatári tvrdia, že nastal čas na diskusiu, ako dohovory zodpovedajú výzvam, ktorým štáty čelia.


TASR
Ilustračné foto

Drogy boli pašované z Talianska do Albánska diaľkovými autobusmi.


TASR
Súvisiace témy: Francúzsko
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (23. 5. 2025)
USD 1.131
AUD 1.761
CZK 24.942
JPY 162.190
CAD 1.568
GBP 0.843
HUF 403.730
PLN 4.246
CHF 0.934
SEK 10.849

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 482
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 248
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 961
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 872
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 479
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 174
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 951
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 109
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 114
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 063
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 628
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 333
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 077
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 047
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 114
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 063
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 628
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 875
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 333
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťZatvoriť reklamu