SME

Ročník 2024 bol pre slovenských vinárov zložitý. Prinesie však výnimočné červené vína

Najznámejší vinári hodnotia ročník.

Oberačku odštartovali v niektorých viniciach už na začiatku augusta.Oberačku odštartovali v niektorých viniciach už na začiatku augusta. (Zdroj: TASR)

Horúce a suché leto ukrojilo tento rok slovenským vinárom z úrody. Ročník považujú v zásade za vydarený, hoci vína bude zrejme menej.

Odraziť sa to môže na jeho cene. V ankete sme sa desiatich vinárov z regiónov naprieč celým Slovenskom pýtali na ročník 2024.

Súvisiaci článok Všetko dozrievalo tento rok skôr a naraz. Počasie slovenských vinárov ponaháňalo Čítajte 

Ktoré odrody sa vydarili a ktoré budú slabšie?

Jaroslav Ostrožovič, vinárstvo Ostrožovič

Ročník 2024 bol komplikovaný od začiatku do konca. Prvý polrok bol dosť mokrý, keď do začiatku júla napršalo 600 mm zrážok – čo je bežné množstvo za celý rok.

SkryťVypnúť reklamu

Spôsobilo to veľmi silný tlak chorôb vo vinohrade. Museli sme sa obracať a takticky bojovať, aby sme hrozno udržali v dobrom zdravotnom stave.

Júl sa javil ako dobrý a potom prišiel nešťastný august. Horúčavy – keď bolo 25 dní nad 30 stupňov – sa držali do prvého septembrového týždňa. Tieto enormné teploty spôsobili masívnu spotrebu a výpar vody. V druhej polovici augusta začal vinohrad trpieť suchom.

Jednak začal zhadzovať listy v zóne strapcov, ale – čo bolo horšie – voda sa začala strácať aj z bobuliek, pretože rastlina si ju brala preč. Niektoré odrody – u nás najmä Lipovina – sa doslova strácali pred očami.

Nástup vysokých teplôt spôsobil aj veľmi prudké dozrievanie, prudko rástol cukor, ale tvorba aromatických látok a ďalších vecí, ktoré sú dôležité pre harmóniu vína, sa netvorila. Zároveň pri vysokých teplotách degradujú kyseliny. Oberačky sme museli urýchliť – ak sme chceli mať optimálny výnos, ale aj optimálne kyseliny v mušte.

SkryťVypnúť reklamu

Čo je pre nás úplný úlet, že posledný septembrový týždeň sme na Tokaji takmer skončili oberačky. Vždy pritom u nás platil slogan "Kde iní končia, my začíname". Väčšinou, kým celé Slovensko koncom septembra, začiatkom októbra končilo zber bielych odrôd, u nás bol začiatok oberačiek.

V tomto ročníku najviac trpela Lipovina, ktorá je chúlostivá na vlahové pomery. Kvalita je relatívne dobrá, ale máme oproti normálu nižší výnos o 20 až 30 percent.

Veľmi dobre dopadol Muškát žltý. Zreje trochu skôr, takže rastlina bola pripravená na dozrievanie a vysoké teploty ju až tak neprekvapili. Furmint bol tak v strednej kategórii, čo sa týka kondičky a kvality.

Súvisiaci článok Všetko dozrievalo tento rok skôr a naraz. Počasie slovenských vinárov ponaháňalo Čítajte 

Milan Pavelka, vinárstvo Pavelka

Máme za sebou ťažký ročník. Po minulom roku, keď bolo veľmi problematické najmä obdobie kvitnutia, pretože bolo veľa zrážok, sa to tento rok čiastočne zopakovalo.

SkryťVypnúť reklamu

Opäť bol v čase kvitnutia veľký tlak peronospóry. Ďalej sa rok vyvíjal veľmi pozitívne, bol dostatok zrážok aj teplo.

Po 20. júni však do septembra napršalo v Malokarpatskej oblasti len 25 mm, čo je veľmi málo. Na kopcoch vinič trpel, bojoval o prežitie, nie o záchranu úrody. Bobuľky v kopcoch boli veľmi malé, takže aj výlisnosť bola nižšia.

Ale na spodkoch, kde bolo trochu viac vlahy, boli veľmi pekné úrody a dobrá cukornatosť. Najmä u bielych odrôd nebola cukornatosť nekonečná, ale bola dostatočná, aby sa dali vyrobiť veľmi kvalitné vína.

Čo sa týka modrých odrôd, cukornatosť sa ukazuje vysoká, mohol by to byť aj vynikajúci ročník. Hoci v septembri spadlo 150 mm zrážok, vinič nezačal hniť, keďže predtým bolo veľmi sucho. Nepršalo totiž naraz, ale za tri štyri dni a všetka voda pomaly vsiakla. Vo viniciach to nenarobilo problémy, že by vznikali odtokové jarky. Pomohlo, že napršalo. Vinohrad môže dobre zazimovať a chystať sa na ďalší ročník.

SkryťVypnúť reklamu

Jozef Adamovič, vinárstvo Movino

Hrozno v tomto roku je pekne vyzreté, ale má nižšiu výlisnosť. Cukornatosti sú zato nadpriemerné.

Bude preto veľa bielych vín s vyšším alkoholom alebo vyšším zvyškovým cukrom a menej vín s nižším alkoholom.

Viac prial ročník modrému hroznu, preto môžeme očakávať mohutné červené vína s „teplým južanským charakterom“.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB3H5 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Počasie

Súvisiace témy: Počasie, Slovensko
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (20. 5. 2025)
USD 1.126
AUD 1.747
CZK 24.907
JPY 163.260
CAD 1.571
GBP 0.842
HUF 402.350
PLN 4.269
CHF 0.939
SEK 10.902

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 307
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 518
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 178
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 482
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 263
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 951
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 946
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 632
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 645
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 7 099
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 686
  7. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 6 493
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 606
  1. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  2. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  3. Tupou Ceruzou: Krížovka
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Poškodený most v Poprade.

Rezort sa spolieha na analýzu za 7,6 milióna.


5
Qatar airways

Celkové údaje o príjmoch a počte cestujúcich zatiaľ nie sú k dispozícii.


TASR
Skupina Be Group pôsobila na Slovensku od roku 2005.

Koncern Be Group skončil neslávne.


1
Na archívnej snímke demonštranti protestujú proti masového turizmu v Barcelone.

Španielsko vlani prilákalo rekordných 94 miliónov turistov.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 951
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 946
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 632
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 645
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 7 099
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 686
  7. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 6 493
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 606
  1. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  2. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  3. Tupou Ceruzou: Krížovka
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
SkryťZatvoriť reklamu