Čo by pomohlo slovenskému cestovnému ruchu? Podľa šéfa rezortu, ktorý ho má v názve, Dušana Keketiho (SNS) je to michelinská hviezda, teda ocenenie známeho gastronomického sprievodcu.
„Slovensko má skvelých šéfkuchárov a bohaté kulinárske dedičstvo, ktoré si zaslúži pozornosť,“ myslí si minister.
INDEX oslovil viacerých šéfkuchárov a majiteľov top reštaurácií na Slovensku s otázkou, ako tento nápad vnímajú.
V článku sa dočítate:
- Prečo hviezda od Michelina láka turistov,
- či je na Slovensku dopyt po kvalitných reštauráciách,
- koľko môže stáť podpora bedekra reštaurácií?
Ku kvalite sa treba „prevariť“
Majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Wild Kitchen v Modre Martin Plaštiak hovorí, že ak by Slovensko malo michelinskú reštauráciu, určite by to pomohlo dostať našu gastro scénu na svetovú mapu.
„Otázne je, či sme na to pripravení a koľko podnikov by ju využilo,“ dodáva, pričom počet reštaurácií, ktoré sú schopné dostať ocenenie od Michelina, odhaduje na päť.
O marketingovom efekte slovenskej michelinskej reštaurácie nepochybuje ani vydavateľ bedekra Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin: „Je to podobné, ako keď sme nemali Sagana. Nikto nebral Slovensko v cyklistike vážne.“
Hviezda by podľa Plaštiaka pomohla pritiahnuť zahraničnú klientelu. „Máme hostí aj zo zahraničia. Francúzi či Američania cestujú aj za gastro zážitkami a michelinský bedeker sledujú,“ dodáva šéfkuchár, ktorý varil aj v New Yorku.
Príkladom, ako klientela rastie s úrovňou gastro scény, je podľa neho Kodaň: „Pred rokmi by do tohto mesta za dobrým jedlom nikto nešiel, teraz sú tam kvalitné reštaurácie, ktoré lákajú gastroturistov.“
V Kodani je napríklad reštaurácia s troma michelinskými hviezdičkami Noma, ktorá je považovaná za najlepšiu na svete.
Na druhej strane Plaštiak upozorňuje, že kvalitná gastronómia sa nedá kúpiť. „Musíte sa k nej takpovediac prevariť,“ hovorí s tým, že michelinskí hodnotitelia sledujú aj kvalitu a pôvod surovín. A v tom na Slovensku podľa neho zaostávame.

Čierna diera na mape
Majiteľ popradskej reštaurácie Doma u nás Maroš Baľo pripomína, že z Maďarska je v michelinskom bedekri už desiatka reštaurácií a krajina je v gastronómii ďaleko pred Slovenskom.