SME

Víno spod Etny, syry, soľná farma. Sicília neláka len mafiánskou históriou

Taliansky ostrov vsádza na agroturizmus a gastronómiu.

Soľná farma pri západosicílskom meste Marsala.Soľná farma pri západosicílskom meste Marsala. (Zdroj: Adobe Stock)

Po prílete do Palerma, hlavného mesta Sicílie, vám už pri batožinovom páse pripomenú, že sa nachádzate v destinácii, ktorá bola v minulosti spájaná s mafiou, ale tejto nálepky sa snaží zbaviť.

Na plagáte, ktorý propaguje pešie túry po metropole tohto talianskeho ostrova, vidíme dvoch mafiánov a slogan Palermo no mafia tour. Namiesto lokalít, kde kedysi zločinci vraždili sudcov a prokurátorov, vás sprievodcovia radšej prevedú miestami spojenými s hnutím proti mafii a históriou mesta.

Aj náš sprievodca Paolo je zažratý do jeho dejín, no je aj vášnivý južan a Sicílčan. Poznámkami pri výklade vyčítavo mieri na bohatý sever Talianska, ktorý podľa neho zanedbáva juh. Pripomína to rivalitu medzi východom a západom Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu

Mimochodom, v stredoveku bol juh Talianska rozvinutejší ako sever. Potom však zmeškal nástup priemyselnej revolúcie a stal sa z neho poľnohospodársky a chudobnejší prívesok severu krajiny. Svedčí o tom napríklad historické mesto Erice, ktoré je síce krásne a plné kamenných domov, ale mimo sezóny je úplne prázdne. Nie je tam práca.

My však tentoraz nemierime do centra Palerma, ktoré turistov očaruje svetskými a sakrálnymi stavbami (hoci nezriedka zanedbanými). Vyrážame na vidiek. Na farmy, na ktorých sa však nepestuje zelenina či ovocie.

Soľné kvety a holandský mlyn

Naša prvá zastávka je na soľnej farme Genna Saltwork, ktorá sa nachádza pri západosicílskom meste Marsala. Je to stále fungujúci rodinný podnik, ale slúži aj ako múzeum soli. Návštevníci okrem prednášky o „ťažbe“ soli z morskej vody zažijú aj ochutnávku rôznych druhov soli so skvelým miestnym jedlom.

SkryťVypnúť reklamu

Na farme nás zaujme starý veterný mlyn, ktorý pripomína tie z Holandska. A naozaj, miestni podnikatelia sa inšpirovali touto krajinou, no dnes už mlyn slúži len ako turistická atrakcia.

Dokáže síce ešte mlieť soľ, ale už nepoháňa vodu v soľných bazénoch. Obrovské plytké kade sú zo špeciálneho pieskovca, ktorý na rozdiel od kovu odolá agresivite morskej soli.

Súvisiaci článok Na severovýchode Slovenska zažijete duchovno aj hrôzy vojny Čítajte 

Soľ sa na farme stále vyrába čiastočne ručne. Keď sa morská voda vyparuje, vzniká na hladine krusta, ktorú chlapi v gumákoch zbierajú lopatami do košíkov a fúrikov. Krustu volajú soľné kvety, používa sa ako ozdoba na šaláty.

Starodávna metóda pretrvala dodnes, i keď na farme vidíme aj mechanizáciu, ako sú traktory a bežiace pásy s nazbieranou soľou. Starodávne vyzerá aj ochrana hromád soli pred dažďom a zimou. Prikryjú sa škridlami, ktoré sú poukladané pozdĺž soľných bazénov.

SkryťVypnúť reklamu

Ale inak je technika vysušovania morskej vody veľmi dômyselná. V plytkých bazénoch sa chladná morská voda zohreje a vytvorí sa v nej vyššia koncentrácia soli. Potom sa vháňa do ďalších lagún, kde mení farbu na ružovú a kryštalizuje na hladine aj na dne.

Kľúčové je počas celej sezóny zberu soli, ktorá trvá od júna do septembra, kontrolovať teplotu vody a koncentráciu soli v nej.

Ružová farba vzniká preto, lebo na dne soľných bazénov žijú ružové riasy. Okolo bazénov zasa rastú rastliny odolné proti soli, ktoré sa dajú jesť, napríklad slanorožec európsky.

Na farme vyrobia ročne sedem- až 10-tisíc ton soli. Pracuje na nej len 12 ľudí, väčšinou starších chlapov, lebo je to ťažká práca, ktorá mladých až tak neláka.

Soľ z Marsaly má dvojnásobné množstvo magnézia ako bežná kamenná soľ. Aj preto ju používa výrobca slávnej parmskej šunky. „Okrem Talianska vyvážame soľ do USA či do Austrálie,“ dodáva majiteľ soľnej farmy Giacomo D'ali Staiti.

SkryťVypnúť reklamu

Pri ochutnávke soli zisťujeme, že soľné kryštály v podobe kvetov sú horkejšie, iná soľ je sladkastá, niektoré majú príchuť citróna, pomaranča či koriandra. Chuťovo nás prekvapila najmä kombinácia ananásu s morskou soľou.

Súvisiaci článok Skryté poklady na východe: Múzeum pašeráctva, “Chorvátske” jazero a gitarové múzeum Čítajte 

Ricotta, pecorino a sucho

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB76H na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (17. 5. 2025)
USD 1.119
AUD 1.746
CZK 24.936
JPY 163.050
CAD 1.564
GBP 0.843
HUF 403.050
PLN 4.260
CHF 0.938
SEK 10.933

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 125
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 371
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 271
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 466
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 153
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 704
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 281
  8. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 043
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 21 846
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 613
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 962
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 692
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 430
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 180
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 333
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 645
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Zadávanie objednávok, výroba produktov a ich odoslanie do USA trvá oveľa dlhšie.


TASR 2

Zamestnancov trápi nadmerné množstvo práce a nízky plat.


TASR
Ilustračné foto.

Viacerí top dlžníci skončili v konkurze, ktorý súd zastavil pre nedostatok majetku.


1
Kancelársky komplex Apollo Business Center II.

Developer zatiaľ na Slovensku rezidenčný projekt nerealizoval.


1
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 21 846
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 613
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 962
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 692
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 430
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 180
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 333
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 645
  1. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  2. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  6. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  7. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  8. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
SkryťZatvoriť reklamu