Lacnejšie potraviny nakúpim v Poľsku, Maďarsku, aj v Česku. Tento pocit a často aj osobnú skúsenosť majú mnohí a v posledných mesiacoch sa v nej po návšteve obchodu iba utvrdzujú.
„Len maslo u nás v septembri zdraželo o 35 percent. Horšie je na tom iba Česko. Naopak, priemer únie je niekde okolo štrnásť percent,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomir Koršňák. Ide pritom podľa neho o regionálnu vec spôsobenú nedostatkom mlieka a rozhodnutím výrobcov orientovať sa na ziskovejšie produkty ako syry.
Avšak zistiť, prečo takmer všetky potraviny na Slovensku kupujeme za rovnaké ceny alebo dokonca drahšie ako v Nemecku či Rakúsku, je už zložitejšie. Nevidíme totiž do obchodných vzťahov medzi výrobcami a predajcami. Podľa Koršňáka však ceny do značnej miery dvíha nízka konkurencia medzi obchodnými reťazcami a veľkosť krajiny.
„Najdrahšie potraviny v rámci únie majú také malé krajiny ako Luxembursko, Malta, Estónsko, Írsko, či Dánsko,“ vyratúva analytik s tým, že takto malý trh nedáva obchodníkom veľa možností.
Čo presne to znamená, či nás v súvislosti s vtáčou chrípkou čaká ďalšie zdražovanie a ako ceny ovplyvnia nové dane vrátane tej transakčnej?
V Indexe na otázky Evy Frantovej odpovedá makroekonomický analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
V rozhovore sa dozviete:
- (0:50) Ako zdražujú potraviny.
- (2:52) Ktoré potraviny zdražujú najviac.
- (4:24) Prečo rekordne zdraželo maslo.
- (7:12) Prečo sú na Slovensku potraviny také drahé.
- (16:38) Cena vajec pred vtáčou chrípkou.
- (18:27) Ako sa zvýši dovoz vajec zo zahraničia.
- (21:48) Prečo cena vajec v Európe stúpa.
- (24:32) Ako by vtáčia chrípka zdvihla ceny.
- (29:48) Čo s cenami spraví koniec klietkového chovu.
- (32:46) Vplyv vládnych zásahov do cenotvorby.
- (36:14) Čo urobia nové dane s cenami potravín.