SME

Pekári odmietajú pridávanie hmyzu do výrobkov

Slovensko je v produkcii pšenice plne sebestačné, nie je to nutné, vyhlasujú pekári.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME/Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA. Výrobcovia združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov absolútne odmietajú akékoľvek pridávanie hmyzu do svojich výrobkov. Produkty s takýmito prísadami nebudú vyrábať, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce.

Potvrdili to spoločným uznesením na valnom zhromaždení zväzu, ktorý sa vo štvrtok konal na Donovaloch. V stredu o tom informoval predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.

"Ak chce niekto jesť mleté červy, nech na pultoch siahne po výrobkoch zo západnej Európy, ktoré reťazce dovážajú vo veľkom. V tých slovenských takéto prísady určite nenájde. Na minulotýždňovom valnom zhromaždení sa členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov jednomyseľne zhodli, že nemienia overené receptúry dopĺňať o žiadne prášky z červov ani iného hmyzu," zdôraznil Lapšanský.

SkryťVypnúť reklamu

Dodal, že Slovensko je v produkcii pšenice plne sebestačné a zväz nevidí absolútne žiadny dôvod, aby tu niekto robil testy na slovenských spotrebiteľoch.

SZPCC vyhlásením reagoval na schválenie prášku z celých lariev červa Múčniara obyčajného ako novej potraviny, uvoľnenej na používanie v Európskej únii. Únia povolila jeho používanie aj pri pekárskych výrobkoch. Napríklad v rožku či chlebe by išlo o najviac štyri gramy takéhoto prášku. Na použitie tejto tzv. "novej potraviny" musí nadväzovať označenie spomínanej prísady na obale výrobku.

Slovenskí pekári, cukrári a ani cestovinári nebudú do svojich výrobkov podľa Lapšanského pridávať žiadne červy, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. "Dôvodenie ekologickými či morálnymi dosahmi má svoje hranice. Neexistujú žiadne relevantné štúdie o vplyve dlhodobej konzumácie červov na človeka. Nemienime v tomto podľahnúť tlakom enviroaktivistov ani reťazcov," uviedol.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.

Potraviny

Súvisiace témy: Hmyz, Článkonožce, Živočíchy
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 945
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 012
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 5 230
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 5 015
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 4 124
  6. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 986
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 536
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 498
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 141 548
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 475
  3. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 7 180
  4. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 834
  5. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 807
  6. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 3 402
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 318
  8. Tomáš Vereš: Obeť, obetovaná obeť 3 318
  1. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  2. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  3. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  4. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  5. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  6. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  7. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  8. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
SkryťZatvoriť reklamu