SME

Kedysi visela v každej kuchyni. Dnes sa do modranskej keramiky varí káva

Jakub Liška sa vrátil zo zahraničia a rozbehol značku, ktorá dala tradícii moderný vzhľad.

Jakub a Nikol Liškovi sa snažia tradičnú keramiku vrátiť z políc na stôl.Jakub a Nikol Liškovi sa snažia tradičnú keramiku vrátiť z políc na stôl. (Zdroj: Modranska)

Vyrastal v otcovej keramickej dielni, do ktorej sa po štúdiu v zahraničí pred rokmi aj vrátil. Chcel pomôcť zachovať jedinečné ľudové umenie, ale rozhodol sa to urobiť inak. Vybudoval značku, ktorá čerpá z tradície modranskej majoliky, ale vnáša do nej súčasný pohľad.

„Všetci poznáme modranskú keramiku z políc alebo stien, kde visela vystavená. Mojím cieľom bolo robiť ju úžitkovo a dizajnovo moderne,“ vysvetľuje majiteľ firmy modranska Jakub Liška.

Keramika bola totiž v prvom rade úžitková. Vznikla na to, aby ľudia mali z čoho jesť a piť. V minulosti platilo, že čím zložitejší maľovaný vzor, tým drahší riad. Bohatší si dávali vyrobiť majoliku s vlastným monogramom, chudobní si na trhu kúpil džbán alebo misu s jednofarebnou glazúrou.

SkryťVypnúť reklamu

Až 20. storočie prinieslo modranskej majolike prevažne dekoratívnu funkciu. Veľkej popularite sa tešila počas medzivojnového obdobia, keď nechýbala v domácnostiach slovenských intelektuálov. V časoch socializmu zasa predstavovala reprezentatívny darček pri životných jubileách.

Inšpirované tradíciou, ale minimalistickejšie

„Chcel som, aby mal človek v práci obľúbenú šálku z modranskej keramiky, z ktorej by každý deň pil kávu,“ hovorí Jakub Liška, ktorý vyštudoval keramiku, sochu, architektúru a dizajn.

S týmto cieľom súvisela aj jeho snaha redizajnovať pôvodné tvary a motívy. Značka modranska vyrába svoje predmety v rovnejších tvaroch, než má pôvodná modranská keramika. Pre hrnčiara je to ťažšia práca, pretože vytiahnuť na kruhu šálku s rovnou hranou je zložitejšie ako vytvoriť oblúk.

SkryťVypnúť reklamu
Článok nájdete v júnovom vydaní magazínu INDEX. Výhodne si ho predplaťte po kliknutí na titulku. (zdroj: Adobe Stock)Článok nájdete v júnovom vydaní magazínu INDEX. Výhodne si ho predplaťte po kliknutí na titulku. (zdroj: Adobe Stock)

Motívy modranskej sú inšpirované tradíciou, ale sú minimalistickejšie. „Vychádzame zo vzorkovníc modranskej majoliky, ale zo zložitého ornamentu si vezmeme napríklad iba jeden detail a ten sa nám stáva vzorom,“ uvádza Liška.

Ako príklad uvádza kolekciu zver, ktorá zobrazuje napríklad jeleňa, diviaka alebo vtáka, no pôvodne to bol bohato zdobený ornament, kde všetky zvieratá tvorili jeden celok.

„Osobne neinklinujem k bohatému ľudovému dekoru. Nemôžem povedať, že sa mi nepáči, ale nie je to moja šálka kávy. Ale z tých zložitých dekorov ma zaujíma detail. Náš zvierací motív je z historických dekorov zo 16. storočia, ktoré nájdeme na hradoch. Zaujali ma siluety zvieratiek maľované prírodným farbivom, ktoré majú špecifickú grafickú krásu,“ opisuje Liška.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem motívov, ktoré sú inšpirované tradíciou, má modranska v ponuke aj dizajnérske vzory. Obľúbený je vzor Mapa alebo Ludevít. Druhý menovaný predstavuje siluetu tváre Ľudovíta Štúra, ktorý prežil posledné roky svojho života práve v Modre.

„Všetky naše vzory máme prakticky od začiatku. V najbližšom období však plánujeme prísť s novým motívom. Ten vychádza z našej niekdajšej spolupráce s gastronomickou sieťou pre podnik, ktorý už dnes neexistuje. Dohodli sme sa s nimi, že si vzor prevezmeme a upravíme. Je to dizajnérsky vzor s rozprávkovým nádychom,“ prezrádza majiteľ modranskej.

V dielňach tejto značky spod rúk jedného hrnčiara a troch maliarov vychádzajú rôzne tvary – od šálok, tanierov a mís cez čajníky, vareškovníky i maselničky až po sviečky či vázy. Značka vyrába okrem modranskej majoliky, ktorá je ručne maľovaná, aj kameninu, na ktorú sa vzory prenášajú sieťotlačou.

SkryťVypnúť reklamu

Na začiatku bola hlina

Keď sa Jakub Liška pred 14 rokmi rozhodol, že sa pustí do výroby keramiky, jeho kroky smerovali na miesto, ktoré dôverne poznal. Jeho otec Marián Liška je hrnčiar, ktorý sa venuje figurálnej plastike a v jeho dielni Jakub Liška ako malý chlapec spoznával prácu s hlinou.

„Keď som sa rozhodol urobiť prvý rad, prirodzene som šiel za otcom, ktorý mi ako zdatný hrnčiar vyrobil prvé nápady a prototypy. Tie som potom odviezol domov k maliarom, ktorí ich namaľovali. Takže sa to začalo naozaj na kolene,“ spomína Jakub Liška.

Postupne nadobudol odvahu, že zo záľuby sa môže stať biznis. Zlom nastal, keď obraty firmy boli také, že si mohol dovoliť zamestnať ľudí na plný úväzok. „Podnikateľsky som nastavený veľmi konzervatívne. Pre mňa je základom mať takú ekonomickú silu, že viem zamestnancom garantovať mzdy minimálne na tri mesiace dopredu a že nikoho nebudem prepúšťať zo dňa na deň,“ vysvetľuje.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CBD5A na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 850
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 7 342
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 5 765
  4. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 665
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 5 408
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 708
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 389
  8. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 099
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Dôvodom je aj reštrukturalizácia a vplyv amerických dovozných ciel.


TASR
Ilustračné foto.

Poľnohospodárov potrápila aj silná búrka či požiar priamo na poli.


TASR
Ilustračné foto

Takýto spôsob platby je maximálne bezpečný, pohodlný a okamžite zrealizovaný.


TASR
Nike.

Spoločnosť zvýši ceny a zníži objem dodávok na americký trh z Číny.


TASR
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 192 058
  2. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 7 087
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 075
  4. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 668
  5. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 5 304
  6. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 4 961
  7. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 688
  8. Ján Valchár: O zemiakoch, Šáhidoch a pasákoch 3 363
  1. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  2. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  3. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  4. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  6. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  7. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  8. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
SkryťZatvoriť reklamu