RÍM. Svetové ceny potravín v máji 2025 oproti aprílu klesli. Dôvodom bolo zníženie cien obilnín, cukru a rastlinných olejov. Vyplýva to z údajov, ktorá v piatok zverejnila Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Podľa týchto údajov sa index cien potravín, ktorý sleduje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, v máji 2025 znížil medzimesačne o 0,8 % na 127,7 bodu z aprílových smerom nahor revidovaných 128,7 bodu, čo bola najvyššia hodnota indexu od februára 2023. V medziročnom porovnaní však bol májový index FAO o 6 % vyšší ako vlani, v máji 2024.
Údaje FAO ďalej odhalili, že ceny obilnín v máji klesli o 1,8 % a dosiahli najnižšiu úroveň od septembra 2020. Prispelo k tomu najmä prudké zníženie cien kukurice pod tlakom silnej konkurencie a zvyšujúcej sa sezónnej dostupnosti z prebiehajúcich zberov v Argentíne a Brazílii.
Index cien rastlinných olejov FAO sa v máji znížil medzimesačne o 3,7 %, pričom ceny všetkých hlavných olejov klesli. Index cien cukru FAO v máji klesol tiež, a to o 2,6 %. Dôvodom sú neisté vyhliadky ekonomík vo svete, čo vyvoláva obavy zo slabšieho dopytu zo strany nápojového a potravinárskeho priemyslu.
Na druhej strane, index cien mäsa FAO v máji vzrástol oproti aprílu o 1,3 % v dôsledku vyšších cien baranieho, bravčového a hovädzieho mäsa. Ceny hovädzieho mäsa pritom dosiahli nové historické maximum. Naopak, ceny hydiny klesli. Aj index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO v máji vzrástol, o 0,8 %, pričom silný dopyt z Ázie a Blízkeho východu udržal medzinárodné ceny masla na historických maximách a podporil rast cien syra a sušeného plnotučného mlieka.