SME

V obchodoch pribúdajú chlieb a pečivo z dovozu

Zahraničné obchodné reťazce vlani doviezli 55-tisíc ton pekárskych výrobkov.

Ilustračné foto. Ilustračné foto. (Zdroj: Jozef Jakubco, SME)

BRATISLAVA. Dovoz chleba a pečiva na Slovensko sa v prvých troch mesiacoch tohto roka zvýšil o sedem percent.

Podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) zahraničné obchodné reťazce doviezli v roku 2024 na Slovensko 55 000 ton pekárskych výrobkov v hodnote 196 miliónov eur, pričom štát podľa zväzu nekoná.

Obchodné saldo s potravinami pritom minulý rok prekročilo rekordné tri miliardy eur.

„Začiatkom roka sme upozornili na obrovské dovozy pekárskych výrobkov cez pol Európy. Slováci tak konzumujú chlieb, sladké či slané pečivo dovezené z Belgicka, Nemecka či Poľska, ktoré by domáci pekári vedeli bez problémov v kvalite a cene vyrobiť doma. Štát nás na jednej strane zaťažuje neustále vyššími daňami, ale peniaze, ktoré by mohli zostávať na Slovensku, necháva odtekať do zahraničia. Typickou ukážkou je reťazec diskontných potravín LIDL, ktorý vyviezol zo Slovenska za 10 rokov viac ako miliardu eur,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

SkryťVypnúť reklamu

Zväz v polovici januára informoval, že obchodné reťazce doviezli v minulom roku na Slovensko 5 500 kamiónov pekárskych výrobkov z Belgicka, Nemecka a Poľska.

„Cez 55 000 ton nákladu tým zanecháva nielen výraznú uhlíkovú stopu, ale Slovensku tým obchodníci zvyšujú obchodné saldo v obchode s potravinami o 196 mil. eur. Dovezené výrobky by pritom vedeli vyrobiť a dodať domáci pekári porovnateľnej kvalite i cene a pridaná hodnota by sa vytvárala na Slovensku,“ upozornil zväz.

Podľa Lapšanského je potrebné, aby sa národnohospodárska politika tvorila doma, podporou domácich producentov.

„Národnohospodárska politika sa musí tvoriť doma, podporou domácich producentov a nie zatváraním si očí pred neustálym zvyšovaním dovozu toho, čo si vieme doma vyrobiť sami v rovnakej či lepšej kvalite a za porovnateľnú cenu. V prvej polovici júna sme preto listom oslovili predsedov všetkých relevantných politických strán a hnutí a absolvovali sme už aj prvé stretnutia," tvrdí Milan Lapšanský.

SkryťVypnúť reklamu

"Kroky v prospech Slovenska je totiž možné robiť aj nefinančnými opatreniami. Úpravou legislatívy je možné situáciu v potravinárstve výrazne zlepšiť a príjmy pre štát zvýšiť bez toho, aby sa zvyšovali dane ľuďom či firmám. Ak chce štát konsolidovať, vyzývame ho, aby využil aj tieto možnosti. Ťažoba, ktorú priniesli posledné konsolidačné opatrenia na pekárov, cukrárov a cestovinárov sú totiž obrovské. Potrebujeme, aby štát teraz pristúpil k pozitívnym legislatívnym riešeniam o to viac, že sme súčasťou kritickej infraštruktúry Slovenskej republiky a subjektami hospodárskej mobilizácie,“ zdôraznil Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu denne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín na Slovensku a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 8 001
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 457
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 5 829
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 5 740
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 4 834
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 543
  7. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 3 116
  8. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 2 668
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Na zmenu zdravotnej poisťovne zostáva čas do konca septembra.

Zjednoduší sa administratíva, vyplýva to z návrhu novely o zdravotnom poistení.


TASR
Montáž automobilov Kia vo výrobnej hale spoločnosti Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom pri Žiline.

Maloobchod, gastro aj dodávka energií zaostali za výsledkami z rminulého roka.


SITA
Ilustračné foto

Aj hospodársky rast USA sa spomalí pod svoj potenciál.


TASR 1
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Minister Takáč to pripisuje zrýchlením procesov a systémovým opatreniam.


TASR 1
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 27 889
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 9 578
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 879
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 4 084
  5. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 961
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 870
  7. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 3 630
  8. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej 3 286
  1. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  2. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  3. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  4. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  5. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  6. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  7. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  8. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
SkryťZatvoriť reklamu