Brusel 24. novembra (TASR) - Reforma cukru, na ktorej sa dnes po trojdňových rokovaniach dohodli ministri poľnohospodárstva Európskej únie (EÚ), je podľa slovenského ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona prijateľným kompromisom. Namiesto pôvodne navrhovaného zníženia cien o 39 % sa EÚ dohodla na 36 % v priebehu štyroch rokov, pričom farmári dostanú kompenzácie za straty vo výške 64,2 %.
V návrhu, ktorý Slovensko podporilo, zostalo zachované navýšenie cukrovej kvóty. S tým SR nesúhlasila, hoci má možnosť získať 10 000 ton kvóty výroby cukru.
Reforma bude mať dopad aj na konečných spotrebiteľov, pre ktorých dôjde po troch rokoch k zníženiu nákupnej ceny cukru na trhu.
Podľa ministra je ťažké odhadnúť dopad reformy na cukrovarnícky priemysel a pestovanie cukrovej repy na Slovensku, pretože reforma znamená aj reštrukturalizáciu cukrovarov.
"Cukrovar, keď ukončí svoju výrobu cukru a prejde trebárs na produkciu bioetanolu, môže dostať 75 % tej náhrady, ktorú má k dispozícii, teda v prvom a druhom roku 730 eur na tonu cukru. Tieto prostriedky môžu vytvoriť priestor, aby v tých regiónoch, kde by cukrovar normálne skončil svoju výrobu a pestovanie cukrovej repy, sa ukončilo, tak teraz budú môcť pestovať cukrovú repu naďalej, ale nie na účely výroby cukru, ale na účely výroby bioetanolu," vyhlásil slovenský minister.
Súčasne ubezpečil, že reforma nebude znamenať koniec cukrovarníctva na Slovensku. V prípade rapídneho zníženia o viac ako 50 % kvóty v krajine bude mať štát k dispozícii určité mechanizmy na to, aby previazal platbu a zachoval istú mieru produkcie cukrovej repy a cukru.