Zvolenská Slatina 15. januára (TASR) - Bryndza, ako špecifický slovenský výrobok, od ktorého si pred vstupom do EÚ sľubovali mnoho nielen jej výrobcovia, zatiaľ neprekonala hranice strednej Európy. Naopak, zdá sa, že jej miesto je práve tam, kde má svoje historické korene a kde ju ľudia dlhodobo poznajú.
"Okruh pôsobnosti našej bryndze sa po vstupe do únie ohraničil len na krajiny strednej Európy, okrem Slovenska teda na Čechy, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko a čiastočne Nemecko," hovorí Sven Harman, riaditeľ najväčšej bryndziarne na Slovensku, ktorá sa nachádza vo Zvolenskej Slatine. Aj v týchto krajinách však už existujú mnohé jej napodobeniny a predaj sa tak stále viac sústreďuje na domáci trh.
Bryndziari však aj tu narážajú na problémy. Jedným z najväčších je podľa Harmana politika obchodných reťazcov, ktoré každoročne prichádzajú s novými poplatkami za umiestnenie tovaru. "Výrobcom pritom nedovoľujú zvyšovať jej cenu," pripomína. Poplatky nazývajú obratovými či logistickými bonusmi, ktoré tvoria aj niekoľko percent ceny. "Pre výrobcov bryndze sa to stáva neúnosné," podotýka. Okrem toho na výrobcov v ostatných rokoch značne vplýva aj zvyšovanie cien energií a vody.
To všetko potom spätne tlačí aj na ceny ovčieho mlieka, ktoré bryndziareň kupuje od viac ako 50 producentov. "Tento rok počítame znížiť nákup mlieka a adekvátne zvýšiť výkup ovčieho syra," konštatuje Harman. Zvolenskoslatinskí výrobcovia chcú vykúpiť celkovo len asi milión litrov mlieka, zvyšok doplnia výkupom syra zo salašov.
Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine vlani vyrobila približne 1 000 ton bryndze. Bolo to zhruba na úrovni predchádzajúceho roku. Asi pätinu vyviezla do zahraničia, predovšetkým do Maďarska. Podiel exportu sa však medziročne znížil. Najnovšie sa chcú presadiť aj na ruskom trhu - čakajú ešte na vyjadrenie ruskej veterinárnej správy na základe kontroly, ktorá prebehla v decembri 2005.
Podľa Harmana pracovníci bryndziarne už dlhšie hľadajú aj spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť bryndze bez jej termizácie zo 14 na 30 dní, čo by pri exporte značne pomohlo. Výrobky zákazníkom aj viac zatraktívňujú - vo firme najnovšie pribudli dve nové baličky, ktoré balia bryndzu do téglikov a maloobjemových fólií. Na splnenie podmienok Európskej únie investovali vo firme v uplynulých rokoch zhruba 5 miliónov Sk.
Bryndziareň vo Zvolenskej Slatine založila rodina Molecová v roku 1797. Výroba tak beží nepretržite už takmer 210 rokov. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva 50 ľudí - ich počet sa však v sezóne mierne zvyšuje.
Bryndzu dnes na Slovensku vyrába 6 tradičných prevádzkarní a 3 mliekarne. Celková ročná produkcia je asi 4 000 ton.