Bratislava 23. februára (TASR) - Od marca vzrastú ceny niektorých slovenských výrobkov z mäsa. Zapríčinil to nový kódex, ktorý zaväzuje mäsokombináty zvýšiť podiel mäsa v týchto výrobkoch. V dôsledku toho budú slovenské výrobky kvalitnejšie, ale ich cena vzrastie v niektorých prípadoch až o štvrtinu. Informovali o tom na dnešnej tlačovej besede predstavitelia Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Okrem toho sa v najbližších mesiacoch zvýšia ceny mäsa a mäsových výrobkov o 10 % v dôsledku zvyšujúcich sa cien elektrickej energie, plynu, vodného a stočného.
V marci prestanú platiť prechodné ustanovenia Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR a Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré ošetrujú potravinový kódex v oblasti mäsových výrobkov. To ovplyvní ceny niekoľkých obľúbených salám, ako sú Inovecká saláma, Malokarpatská saláma, Nitran alebo obyčajná suchá saláma. Spolu s nimi vzrastie aj cena 11 mäkkých výrobkov z mäsa. Pôjde predovšetkým o spišské párky, špekáčiky, Liptovskú alebo Šunkovú salámu.
Zmena, v dôsledku ktorej sa zvýši obsah mäsa v týchto výrobkoch, sa však týka iba producentov, ktorí vyrábajú svoje produkty na území SR. Tak sa môže stať, že napríklad Malokarpatská saláma vyrobená v Maďarsku podľa súčasnej receptúry bude lacnejšia a zároveň menej kvalitná ako rovnako označená slovenská saláma, ktorá však bude kvalitnejšia - bude totiž obsahovať viac mäsa. Zaujímavosťou je, že norma, ktorá bude platiť od marca, si vyžiada návrat k receptúram, ktoré sa používali v roku 1989.
Slovenskí producenti už oznámili obchodným reťazcom, že ceny zmienených výrobkov sa od marca zvýšia. Niektoré obchodné reťazce však odmietli za takýchto cenových podmienok spolupracovať, a preto je pravdepodobné, že spomenuté slovenské výrobky sa v týchto obchodných sieťach už nebudú vyskytovať. Pravdepodobne ich nahradia menej kvalitné zahraničné produkty, ktorých názov však bude rovnaký ako slovenských.
Slovenskí mäsiari sa snažia v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva (MP) SR dosiahnuť, aby boli výrobky, ktoré kódex ošetruje, zaradené do zoznamu EÚ ako tradičné výrobky garantovanej kvality. Tie by potom museli obsahovať rovnaký podiel mäsa, nech by boli vyrobené hocikde na svete. Takéto rozhodnutie by z Bruselu mohlo prísť do 12 mesiacov. Spolu s uvedeným opatrením sa MP zaviazalo pomôcť mäsiarom aj pri propagácii kvalitných slovenských výrobkov.
Mäsospracovateľské kombináty sa cítia ohrozené, pretože podiel produkcie, ktorá bude vyrábaná podľa nových receptúr, v závislosti od jednotlivých producentov dosahoval doteraz 30 až 60 % z celkového predaja. Predstavitelia mäsokombinátov sa preto pripravili aj na to, že ľudia nebudú kupovať drahšie slovenské výrobky, aj keď budú kvalitnejšie ako zahraničné. Spracovali preto variant, podľa ktorého budú vyrábať podľa súčasných receptúr za súčasné ceny, ale zmenia názov. Tak sa môže stať, že saláma, ktorá je teraz označovaná ako Malokarpatská a je vyrobená na Slovensku, bude od marca nazvaná inak, ale bude vyrobená podľa súčasnej receptúry. Tým sa obíde kódex, ktorý ošetruje iba presne pomenované druhy salám.