Bratislava 14. marca (TASR) - Hoci v ČR zatiaľ vtáčiu chrípku nezaznamenali, panika medzi ľuďmi už stlačila ceny kuracieho mäsa v niektorých obchodoch na asi 30 Kč, čo je v prepočte približne 39 Sk. Také ceny obchody naposledy evidovali pred 20 rokmi, uviedol český denník Mladá fronta Dnes.
Paradoxne v odlišnej situácii ako ČR je SR. Vtáčiu chrípku na Slovensku oficiálne potvrdili laboratóriá vo Zvolene i veľkej Británii, ale paniku medzi ľuďmi to nevyvolalo. Ceny kuracieho mäsa sa znížili nepatrne, aj to iba v obchodnej sieti v niektorých lokalitách. Slováci ďalej kupujú kuracie mäso aj z dovozu, neboja sa ho konzumovať a žiadny kraj doteraz nehlásil skupovanie kuracieho mäsa vo veľkom, ako to oznámilo Česko.
Výsledky ankety, ktorú TASR uskutočnila dnes v obchodnej sieti na Slovensku, ukázali síce rozdiely v cenách kuracieho mäsa, neboli však veľké.
V Bratislave možno kilogram kurčaťa najvýhodnejšie kúpiť v predajni Billa na Záhradníckej ul., a to za 59,90 Sk. Viac zaň pýta Mäsiarstvo Orbán Mlynské Nivy, kde je cena 68 Sk, a Mäsiarstvo na Dulovom námestí ho predáva po 74 Sk/kg.
Predajňa Jednota v Marcelovej pri Komárne ponúka v akcii mrazené kuracie stehná za cenu 133 Sk/kg a kuracie rezne po 169 resp. 195 Sk/kg, pričom tento sortiment im dodávajú dve firmy. Kilogram mrazeného kurčaťa tam vyjde zákazníka 55 Sk a kačice z dovozu z Maďarska predávajú v akcii za 109,90 Sk/kg.
V hypermarketoch v Prievidzi v posledných dňoch cena kuracieho mäsa mierne klesla. V obchodnom dome Hypernova dnes predávali 1 kg chladených kurčiat bez drobkov od domácich výrobcov za 49,90 Sk, pôvodná cena bola 57,90 Sk. Cena mrazených kurčiat sa v tomto obchodnom dome pohybovala od 71 do 80 Sk. V ostatných dvoch obchodných domoch Tesco a Kaufland 1 kg chladených kurčiat stál rovnako 59,90 Sk. Zákazníci za hlboko zmrazené kurčatá z dovozu (Francúzsko) zaplatia 65,90 Sk/kg.
V najväčšej predajni mäsa a údenín v centrálnej zóne Prešova je cena mrazeného kurčaťa 69 Sk/kg, pričom ide o dlhodobo stabilnú cenu. Chladenú hydinu v tejto predajni, ktorá patrí firme Mäso Šagát z Malého Šariša, nedržia. V susednom obchodnom dome Tesco ponúkajú chladené kurča za 49,90 Sk/kg. Podľa reklamného označenia išlo o najnižšiu cenu v meste a podľa výsledkov ankety najnižšiu na Slovensku. Oba tovary pochádzajú od slovenských výrobcov.
Banskobystrickí obchodníci po informáciách o výskyte vtáčej chrípky na Slovensku nepocítili zníženie predaja hydiny a hydinových výrobkov ani ich cien. Žiadne zásoby s hydinou v obchodných prevádzkach nevznikli. Na pultoch majú kuracie mäso, ktoré stojí okolo 60 Sk/kg. V hypermarkete Kaufland ponúkajú uvedený sortiment iba od domácich výrobcov za cenu 59,90 Sk/kg. Vtáčia chrípka zrejme nevyvolala obavy ani u zákazníkov, ktorí navštevujú supermarket Billa. Predavači potvrdili, že hydinu zákazníci kupujú stále. Hydinové výrobky od tuzemských producentov idú dobre na odbyt aj v potravinách COOP Jednota: ich ceny sa pohybujú na rovnakej úrovni ako v ostatných predajniach, nižšie sú iba počas akcií. Najlepšie sa však predáva mrazená hydina od zvolenského dodávateľa: mrazené kuracie mäso v akcii stojí 55 Sk/kg.
Hypermarket Tesco v Košiciach dnes na vybrané druhy hydinového tovaru ponúkal zľavu: cena chladeného rodinného balenia kuracích rezňov v akcii klesla o 57,30 Sk na 146,30 Sk/1,13 kg, kuracie krídla znížili zo 77,90 Sk/1 kg na 59,90 Sk/1 kg. S takmer tretinovou zľavou zákazníci mohli kúpiť aj kuracie chrbty a kuraciu pečeň.
V piešťanskom Tescu ponúkajú kurča chladené za 59,90 Sk, pričom nákup tohto sortimentu je obmedzený maximálne na 10 kg. Za takú istú cenu a váhu možno kúpiť i kuracie krídla, ich cena poklesla z pôvodných 79,90 Sk. Kuracie rezne stoja 179 Sk/kg, dve ceny majú aj kuracie stehná. V prípade menšieho balenia zaplatí zákazník 99,90 Sk/kg, pri kúpe rodinného balenie zaplatí 94,90 Sk/kg. Chladené kuracie prsia s kosťou a kožou vyjdú na 174,90/kg v prípade rodinného balenia a o 2 Sk viac za 1 kg pri malom balení.
Analytik prieskumnej spoločnosti obchodu ČR a SR Terno Ľubomír Drahovský k rozdielu v prístupe Čechov a Slovákov k nákupu a konzumovaniu kuracieho mäsa pre TASR uviedol: "Česi sú vnímavejší spotrebitelia, pretože sú si vedomí toho, že chov hydiny v tomto regióne ešte neovplyvnil vírus vtáčej chrípky. Predpokladajú, že ak by sa objavil, treba sa pripraviť a predzásobujú sa."
Naopak, na Slovensku potvrdenie vtáčej chrípky nespôsobilo pokles predaja hydiny, obchodné spoločnosti nemuseli pristúpiť k výpredaju kuracieho mäsa a ani nemuseli riešiť takúto otázku. Slováci vedia, že po varení pri 70 stupňoch Celzia sa hydinové mäso môže bez obáv konzumovať. Predaj tohto sortimentu preto nepoklesol, aj keď akcie so zľavou obchodná sieť eviduje, skôr však ojedinele, dodal Drahovský.