Bratislava 12. marca (TASR) - Na potrebe presadenia rovnakých podmienok pre rozvoj agropotravinárskych sektorov kandidátskych i členských krajín Európskej únie (EÚ) po jej rozšírení a na zachovaní čo najširších podielov potravinárskych producentov novozačleňovaných štátov na ich vlastných vnútorných trhoch sa dnes v Bratislave na historicky prvom spoločnom summite zhodli vrcholní predstavitelia potravinárskych federácií V4.
Zástupcovia všetkých štyroch federácii majú záujem na ďalšej liberalizácii obchodu s potravinárskymi výrobkami, avšak tento proces musí zohľadňovať aj udržanie vnútorných národných trhov pre domácich producentov. Situácia v jednotlivých krajinách čo sa týka vývoja zahraničného obchodu s potravinami je pritom rozdielna. Maďarsko ako jediné dosahuje už dlhodobejšie aktívnu bilanciu, keď aj jeho minuloročné kladné saldo dosahovalo úroveň 1,4 miliardy EUR.
"Pre nás bude vstup do EÚ rozhodne prínosom. Už teraz exportuje pätinu našej produkcie a na našom vnútornom trhu pokrývajú domáci producenti asi 90 % podiel. Po vstupe môžeme nemalé prostriedky získať hlavne z proexportných dotácii spoločenstva poskytovaných na vývozy do tretích krajín," skonštatoval po rokovaní generálny tajomník Federácie maďarského potravinárskeho priemyslu László Piros. Česká republika, Poľsko i Slovensko vykazujú pasívum. To slovenské sa za minulý rok pri celkovom obrate na úrovni 65 miliárd Sk napríklad vyšplhalo až na 20,3 miliardy Sk.
Veľmi dôležité z pohľadu budúceho členstva v EÚ je pre potravinárov V4 aj presadzovanie negociačných požiadaviek poľnohospodárskych odvetví či už pri priamych platbách alebo produkčných kvótach jednotlivých agrokomodít. "Plány únie vo vyplácaní znížených či dokonca žiadnych priamych agrárnych platieb pre prvovýrobcov našich krajín sú z nášho pohľadu dôležité do tej miery, ako to bude vplývať na vývoj cien agrárnej produkcie. Nebude dobre, ak ich zvyšovanie bude dynamickejšie ako posilňovanie kúpyschopnosti obyvateľstva našich krajín," dodal L. Piros.
Riaditeľ Potravinárskej komory ČR Miroslav Koberna upozornil na dosah kvót produkčných rámcov po vstupe do EÚ - "samozrejme, že existuje aj možnosť dovozov chýbajúcich surovín pre potravinársky priemysel zo zahraničia. Ale je tu veľmi veľa dôvodov na prednostné využívanie domácich produkčných základní."
Konkrétne SR, ako uviedol predseda Únie podnikateľov a zamestnávateľov v potravinárskom priemysle na Slovensku Peter Vendelín, nie je spokojná s výškou predbežných návrhov únie hlavne pri kvótach pre mlieko a izoglukózu.
S výsledkami rokovaní potravinárov majú byť oboznámené aj vládne kabinety a parlamenty jednotlivých krajín V4. Najbližšie obdobné stretnutie sa má uskutočniť v Prahe v priebehu júna 2002 a hlavnou témou budú konkrétne dopadové štúdie členstva v EÚ na potravinárske odvetvia týchto kandidátskych krajín.
* iha zll