Základnú cenu tvrdého alkoholu chcú výrobcovia zvýšiť asi o tri koruny na liter zmenou zákona. Ministerstvo pôdohospodárstva ich v tom podporuje.
FOTO – ČTK
Vyšší dopyt zdvíha jeho cenu. „Pociťujú to aj slovenskí producenti tvrdého alkoholu. Časť liehu dokonca dovážame z Česka,“ povedal generálny sekretár Združenia výrobcov liehu a liehovín Július Forstshofer.
Výrobcovia liehu pred Vianocami taktizujú
Českí výrobcovia však na rozdiel od našich avizovali, že konečná cena liehovín by sa do Vianoc mohla zvýšiť o päť percent. „Nepredpokladám, že sa ceny v najbližších mesiacoch naozaj zvýšia. Ide skôr o marketingový ťah výrobcov, ktorí chcú ľudí motivovať, aby sa pred sviatkami predzásobili alkoholom,“ povedal Forstshofer. Ak niektorí výrobcovia výrazne zvýšia ceny, bude to podľa neho najskôr výrobca Becherovky a Fernet Stocku. „Oba nápoje totiž na našich trhoch prakticky nemajú konkurenciu.“
Slovenskí výrobcovia podľa neho neavizujú zvyšovanie cien, lebo trh s liehovinami je silne konkurenčný. „Kto prvý zdvihne ceny, ocitne sa v nevýhode.“
To, či zvyšovanie cien destilátov bude v najbližšom čase pre slovenských výrobcov otázkou prežitia na trhu, si Forstshofer netrúfal odhadnúť. Firmy si totiž chránia informácie o tom, za akú cenu kupujú, či vyrábajú lieh a teda s akou veľkou maržou výrobky predávajú. Združenie výrobcov liehu a liehovín sa však pokúša odpovedať na tlak obchodných reťazcov a zvýšiť zákonom stanovenú najnižšiu možnú cenu za liter liehoviny.
Liehovarníci chcú zatlačiť na reťazce cez zákon
Novela zákona o obehu a zdaňovaní liehu ju v tomto roku stanovila na 26 korún. Zvýšenie základnej ceny liehovín na 28 až 29 korún považuje za správne aj ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré má liehovarnícku agendu na starosti.
„Pretože nejde o základnú potravinu, je v takomto prípade správne, ak sa tvorba cien tohto sortimentu odvíja od cien vstupov, ako sú suroviny, energia, obalový materiál a v neposlednom rade aj nedostatok melasového liehu,“ povedal poradca ministra pôdohospodárstva Andrej Bartko. Podľa Forstshofera by vyššia minimálna cena výrobcom pomohla vyjednať lepšiu cenu s obchodnými reťazcami.
Na liehu najviac zarába štát
Na Slovensku sa podľa Forstshoferových odhadov vyrobí osem až desať miliónov litrov destilátov. Podstatnú časť ceny tvrdého alkoholu tvorí spotrebná daň, ktorá je 285 korún za liter 100-percentného alkoholu.
Za litrovku 40-percentnej vodky si tak štát od spotrebiteľa vyberie 114 korún. Časť produkcie liehu sa okrem cukrovej repy vyrába aj zo pšenice. Jej cena sa oproti minulému roku zvýšila asi o 500 korún za tonu. Na tonu cukru je potrebných asi 1,5 tony pšenice, zo 100 kilogramov cukru sa dá vyrobiť 60 kilogramov liehu.