Nové Sady 15. júna (TASR) Považský cukrovar, a. s., neplánuje ukončiť svoju prevádzku na Slovensku ani v ďalších rokoch. Rozhodlo o tom vedenie spoločnosti Nordzucker, ktorá je od roku 2001 majoritným vlastníkom Považského cukrovaru. Ako na dnešnom stretnutí s pestovateľmi v Nových Sadoch uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Ivan Kardoš, situácia na slovenskom trhu sa vykryštalizovala a pridelenú kvótu cukru si budú aj v ďalších rokoch deliť dva cukrovary. Považský cukrovar realizoval veľkú investíciu do rozšírenia spracovateľskej kapacity, ktorá v súčasnosti predstavuje 6 000 ton cukrovej repy denne.
Tohtoročná sezóna sa v Považskom cukrovare začne 7. septembra a potrvá 105 dní. Podľa pôvodných plánov mal cukrovar spracovať 580 000 ton dopestovanej cukrovej repy a vyrobiť 85 až 86 000 ton cukru. Vplyvom počasia bolo potrebné zredukovať pôvodné zámery na 530 000 ton cukrovej repy a 79 až 80 000 ton vyrobeného cukru. Očakávané výpadky cukrovej repy dosahujú 50 000 ton. Spolu s dodatočne pridelenou kvótou 5 872,5 tony cukru disponuje cukrovar kvótou 86 500 ton cukru, čo znamená 617 860 ton cukrovej repy. Podľa Kardoša sa pri prerozdeľovaní dodatočnej kvóty prejavila súčasná selekcia zo strany pestovateľov, ktorí zvažujú, či sa budú jej pestovaniu venovať aj v budúcnosti a v akej miere. "Neboli sme schopní prerozdeliť celú dodatočnú kvótu medzi pestovateľov. Podarilo sa nám ju umiestniť na 70 %, zvyšných 30 % zostalo nerozdelených," uviedol Kardoš. Podľa jeho slov má cukrovar záujem podpisovať s pestovateľmi dvoj- až trojročné kontrakty, ktoré by dávali dlhodobejšiu istotu pestovateľom i spracovateľovi cukrovej repy.
Zostáva doriešiť otázku vzdialeností pestovateľov a cukrovaru, ktorá ovplyvňuje ekonomiku výroby cukru. Postavenie cukrovaru na trhu by mala posilniť novovytvorená spoločnosť Eurosugar, ktorá bude v Európe zabezpečovať predaj cukru celej skupiny Nordzucker. Obchodná spoločnosť začne svoju činnosť 1. októbra tohto roka. Prínosom Eurosugaru podľa Kardoša bude, že si jednotlivé závody skupiny prestanú na trhu cenovo konkurovať a cukor vyrobený na Slovensku sa stane predmetom európskeho obchodu. Eurosugar by mal predávať ročne zhruba 2 milióny ton cukru v Európskej únii.