Nitra 16. apríla (TASR) - V dôsledku neustáleho zvyšovania počtu obyvateľov na Zemi sa začínajú objavovať nové plodiny, ktoré dopĺňajú tradičné obilniny v strave ľudí. Patria k nim i tzv. pseudocereálie, ktoré sa vyznačujú priaznivým nutričným a dietetickým zložením. Keďže neobsahujú lepok, sú vhodné i pre ľudí alergických na prítomnosť tejto látky. Podľa názoru Adriany Pavelkovej z Katedry spracovania rastlinných produktov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre bude význam pseudocereálií postupne stúpať v dôsledku ich uplatňovania v racionálnej výžive i v dôsledku ich pozitívneho vplyvu na ľudské zdravie.
V posledných rokoch sa na Slovensku zvýšil záujem o pestovanie a konzumáciu pohánky siatej. Táto rastlina sa vyznačuje priaznivým bielkovinovým zložením a vyváženou aminokyselinovou skladbou, je tiež vhodná pre ľudí citlivých na lepok. Podľa A. Pavelkovej je pohánka najlepším prírodným zdrojom rutínu, ktorý je spolu s ďalšími podobnými látkami považovaný za antikarcinogénnu látku. Medzi najstaršie kultúrne rastliny patrí proso siate, výrobky z ktorého sa vyznačujú priaznivým pomerom živín.
Viac ako 60 druhov zahŕňa rod Amaranthus, na Slovensku známy ako láskavec alebo zlato Inkov. Najvýznamnejšie druhy sa pestujú najmä na produkciu semien. Láskavec sa vyznačuje vysokou nutričnou hodnotou, v porovnaní s inými obilninami má vyšší obsah bielkovín a veľmi dobré aminokyselinové zloženie. Pšenica špalda patrí medzi najstaršie kultúrne obilniny a je súčasťou mnohých potravinárskych výrobkov určených pre zdravú výživu ľudí. Špalda je výborným zdrojom vitamínov B. Obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín a neobsahuje cholesterol.
* svl bam zll