Vlani ich počet dosiahol 332 000. Tento pozitívny trend ocenil dnes aj minister pôdohospodárstva SR Miroslav Jureňa na celoslovenskom stretnutí chovateľov oviec, ktoré sa uskutočnilo v Liptovskom Hrádku.
Jureňa vyzdvihol význam ovčiarstva pri udržaní rázu krajiny a vidí v ňom prínos pre rozvoj vidieka a udržania zamestnanosti v podhorských a horských oblastiach. Podľa riaditeľa Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku v Banskej Bystrici Pavla Srpoňa Slováci by sa mali vrátiť ku konzumácii baranieho a jahňacieho mäsa. Jeho ročná spotreba asi 0,2 kg na osobu na Slovensku, je jedna z najnižších v krajinách Európskej únie. Napríklad Francúzi ju majú asi desaťkrát vyššiu, povedal Srpoň.
Celoslovenské stretnutie chovateľov oviec v L. Hrádku sa uskutočnilo pri príležitosti ukončenia pastierskeho roka. Účastníci stretnutia si prezreli aj tamojšiu expozíciu o histórii ovčiarstva, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku a ojedinelá v Európe. Je súčasťou Liptovského múzea v Ružomberku. V expozícii, ktorú vybudovali pred 2 rokmi, sú historické formy tradičných spôsobov chovu oviec a spracovania ich produktov podľa jednotlivých kultúrnohistorických regiónov Slovenska.
Ovčiarske zvyky sú podľa riaditeľky Liptovského múzea Ivety Zuskinovej jedinečným prejavom ľudovej kultúry na Slovensku. Pastiersky rok sa konči na Demetra, ktorý pripadá na 26. októbra.