Paríž 25. marca (TASR) - Popredná francúzska potravinárska spoločnosť Socopa dodala na trh mleté mäso kontaminované baktériou E.coli. Podľa francúzskych denníkov tisícky ľudí si kúpili a skonzumovali nakazené mäso.
Prítomnosť nebezpečnej baktérie v mäse, ktoré producent spracoval 10. a 11. marca, odhalil rutinný test, ale na potvrdenie výsledkov z národného laboratória sa čakalo ešte 10 dní. Dovtedy zákazníci ďalej kupovali kontaminované mäso, bez toho, aby ich niekto upozornil na nebezpečenstvo. Podľa spoločnosti Socopa je to bežný postup. Firma tvrdí, že podnikla všetky potrebné opatrenia, aby informovala úrady.
Noviny Le Parisien uviedli, že baktériou E.coli boli kontaminované viac ako 2 tony mletého hovädzieho, ktoré rozviezli do asi 100 supermarketov a obchodov. Distribútori, vrátane Carrefouru, oznámili zákazníkom až 21. marca, že im predali kontaminované mäso.
Úrady zatiaľ nehlásia žiadne prípady vážneho ochorenia. Podľa Le Parisien je škála príznakov infikovania baktériou E.coli pomerne široká - od bolesti brucha po vážne problémy s obličkami.
Informovala o tom agentúra Reuters.