Preto možno očakávať v priebehu najbližších mesiacov ich zvyšovanie. Povedal to dnes v Bratislave prezident Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností SR Marian Uhrík.
Obilniny, sója, ale aj ďalšie rastlinné produkty sú základom na výrobu kŕmnych zmesí. Rast ich cien znamená aj nárast vstupov na výrobu mäsa brojlerov (hydina) a ošípaných minimálne do novej úrody obilnín z úrody roku 2008. Znamená to, ako zdôraznil Uhrík, ďalší tlak na vyššie nákupné ceny od farmárov pri bravčovom mäsa zhruba o 15 % a mäse brojlerov o 13 %.
Pri predpokladanej miere zisku farmára pri predaji na úrovni približne 5 % by mali byť reálne predajné ceny farmárov pri bravčovom mäse na úrovni 49,98 Sk (1,54 eura) za kilogram živej hmotnosti a pri brojlerových kurčatách 33,86 Sk (1,05 eura) za kilogram živej hmotnosti. Pokiaľ sa tak nestane, zdôraznil Uhrík, bude sa naďalej prehlbovať doterajšia strata. V prípade ošípaných je to teraz na kilogram 13,48 Sk (0,42 eura) a kurčiat 3,42 Sk (0,11 eura). Povedie to k zániku výroby hydiny a ošípaných na Slovensku.