Banská Bystrica 15. apríla (TASR) - Ceny hydiny, najmä chladenej, sa od polovice mája zvýšia približne o 10 %. To znamená, že za kilogram (kg) kurčaťa zaplatí spotrebiteľ v obchode asi 70 Sk (2,17 eura). Po dnešnom valnom zhromaždení Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) v Banskej Bystrici to povedal predseda jej predstavenstva Ľubomír Roman.
Ak by pokračoval trend z minulého roka a ceny hydiny v obchodných reťazcoch by mierne nevzrástli, ďalší farmári by museli uvažovať o svojej existencii. Ich rozhodnutie ovplyvnia aj možnosti čerpania podporných fondov.
"Hydinársky priemysel vykazuje od začiatku tohto roka straty v dôsledku zvýšenia cien vstupných surovín. Nepodarilo sa ich premietnuť do cien výrobkov v obchodných reťazcoch," konštatoval Roman. Negatívnym javom je podľa neho tiež značný pokles predaja hydiny, keďže nestúpajú ceny bravčového mäsa. Budúcnosť vidí v exporte hydiny do tretích krajín, kde sa budú musieť slovenskí producenti presadiť.
Ceny mrazenej hydiny sú podstatne nižšie. Jej zásoby sa odhadujú na 6500 t, preto sa budú musieť vypredať aj lacnejšie.
"Finančné prostriedky na podporu do poľnohospodárstva treba prerozdeliť, prírastok priamych platieb rekonštruovať a časť z nich uvoľňovať na podporu uvedených odvetví," povedal výkonný riaditeľ ÚHS Vladimír Baštek.
ÚHS má 35 členov, čo predstavuje asi 60 % z celkového počtu producentov hydiny. Priemerná ročná výroba hydiny v SR v ostatných rokoch asi 115.000 ton (t) sa kvôli vyšším cenám obilia vlani zredukovala na približne 95.000 t. Z domácej produkcie sa vyváža takmer 20.000 t hydiny, najmä do Českej republiky a Maďarska. Živá hydina smeruje do Poľska a niektorých tretích krajín.