ZVOLEN. Cech i Slovenský zväz chovateľov oviec a kôz sa už obrátili listom na Ministerstvo pôdohospodárstva SR a veterinárne správy, v ktorých upozorňujú na tento problém.
Podľa riaditeľa Bryndziarne a syrárne vo Zvolenskej Slatine Svena Harmana bryndza z Poľska sa dováža a balí v jednej zo slovenských mliekarní. Na obale deklaruje len 30-% podiel ovčieho mlieka, pričom slovenské bryndziarne dodržujú stanovený 50-% limit. "Bryndza, ktorá sa uplynulý mesiac objavila vo veľkých obchodných reťazcoch je preto lacnejšia, avšak kvalitatívne za našou bryndzou zaostáva," uviedol Harman.
Poľský produkt, ktorý predávajú pod názvom Tatranská bryndza sa tak stáva hrozbou pre slovenských výrobcov. "Ohrozuje to nielen ceny ovčieho mlieka, ktoré sme vyjednávali na začiatku roka, ale z hľadiska objemov aj celý jeho tohtoročný výkup," tvrdí riaditeľ.
Navyše, slovenskí odborníci majú na bryndzu, vyrábanú podielom z ovčieho a kravského syra nejednoznačný výklad. "Niektorí hovoria, že pravá slovenská bryndza môže byť len s minimálne 50-% podielom ovčieho mlieka, iní vravia, že to môže byť aj menej," uvádza Harman.
Tony poľskej bryndze prichádzajú na trh SR práve vo chvíli, keď sa slovenskí výrobcovia pripravujú na sezónu. "Už tesne pred Veľkou nocou chceme priniesť do obchodov prvú letnú "májovú" bryndzu," podotkol šéf bryndziarne. Po minulé roky jej len vo Zvolenskej Slatine vyrobili približne 500 ton.
Bryndzu ešte začiatkom nového tisícročia vyrábalo na Slovensku šesť tradičných prevádzkarní a tri mliekarne. Dve bryndziarne však medzičasom zatvorili. Celková ročná produkcia bryndze sa dnes pohybuje na úrovni 4000 ton.