BRATISLAVA. Viete si predstaviť, že si v horúcom lete nedáte v bare osviežujúce mojito? Alebo, že si nepripijete s priateľmi v pube maďarskou vilmoškou? Nebudete si môcť na diskotéke dať fernet alebo tequilu. V žiadnom bare alebo reštaurácii vám nebudú môcť ponúknuť kvalitný koňak? A to všetko pre špeciálne „jednosmerné" uzávery, ktoré tlačí cez parlament ministerstvo financií novelou zákona o spotrebnej dani z liehu.
Podľa Erika Danieloviča, obchodného riaditeľa distribútora alkoholických výrobkov Italmarket Slovakia, zmena zákona zapríčiní, že v podnikoch vyššej a strednej triedy po novom roku zostane podľa predbežných odhadov len 60 percent zo súčasnej ponuky dovážaného tvrdého prémiového alkoholu. Upozorňuje, že zo slovenských pubov a reštaurácií vymizne v podstate ponuka koňakov, prémiovej írskej či škótskej whisky, single maltovej whisky vodka vyššej triedy, prémiová tequila, rumy a ďalšie.
Zátky nemá Vilmos ani Jelínek
Ľudia na Slovensku si v posledných rokoch obľúbili aj maďarskú hruškovicu - Vilmos. „Je to jedna z najviac rastúcich značiek za posledných päť rokov," povedal Danielovič. Ani Vilmos však nemá na fľašiach špeciálny uzáver, ktorý má zamedziť pančovaniu, ale najmä daňovým únikom.
Zatiaľ sa výrobca Vilmos hruškovice Zwack Unicum nevyjadril, či špeciálne uzávery bude na svoje fľaše dávať. Podľa Danieloviča nepoužíva Vilmos tieto zátky pre žiaden trh. „Informovali nás, že by to pre nich bol nákladný proces a v nemalej miery by to dosť ovplyvnilo cenu fľaše," povedal.
Špeciálne zátky zatiaľ nedáva na svoje fľaše ani Rudolf Jelínek, známy český výrobca slivovice, čerešňovice a iných ovocných destilátov. Milovníci Jelínka si však môžu vydýchnuť. Ak aj slovenský parlament prijme zákon, Jelínek pre Slovákov spraví ústupok. „Donúti nás to dávať na fľaše špeciálne zátky, lebo chceme, aby sa na Slovensku konzumovali naše produkty," povedal obchodný riaditeľ Rudolf Jelínek Slovakia Ľubomír Čul. Hneď však upozornil, že budú musieť zvýšiť cenu, lebo náklady na jeden kus takejto fľaše budú vyššie. Čul upozorňuje, že kroky vlády môžu rozprúdiť čierny trh s alkoholom.
Na koktail treba kvalitu
Povinnosť inštalovať špeciálne zátky sa podľa odborníkov nedotkne negatívne len milovníkov „tvrdého" alkoholu, ale aj konzumentov koktailov. Podľa odborníkov vymizne zo slovenských koktailbarov až 40 percent produktov. Napríklad na prípravu originálneho mojita či piňakolády treba pravý kubánsky rum. Na margaritu zase potrebujete tequilu, do koktailu high society patrí gin.
Dva zdroje nám povedali, že nápad ministerstvu financií vnukol slovenský liehovar St. Nicolaus. Čo tým chcel dosiahnuť, nám firma do uzávierky nepovedala.
Ministerstvo financií má však aj po včerajšom rokovaní s distribútormi a výrobcami jasno. Špeciálne zátky sú nevyhnutné.
Osud kvalitného alkoholu v slovenských baroch majú teraz v rukách poslanci. Maroš Kondrót zo Smeru bude podľa šéfa Zväzu obchodu Pavla Konštiaka hlasovať proti špeciálnym zátkam. Nám sa s ním ani so zástupcami SNS včera nepodarilo spojiť. HZDS ešte na predsedníctve o zátkach nehovorilo, ale Miroslav Kotian z výboru pre hospodársku politiku si myslí, že by to bola priveľká komplikácia.