BRATISLAVA. Potravinárska komora Slovenska odporúča zamestnávateľským zväzom v potravinárstve, aby s odbormi neuzatvárali kolektívne zmluvy vyššieho stupňa. Novela zákona o kolektívnom vyjednávaní im totiž podľa komory môže výrazne zvýšiť náklady a mnohých v čase krízy i existenčne ohroziť.
Potravinárska komora Slovenska zásadne nesúhlasí s predloženým návrhom novely zákona o kolektívnom vyjednávaní a vyzýva zamestnávateľov, aby neuzatvárali kolektívne zmluvy vyššieho stupňa dovtedy, kým nedôjde k odstráneniu nedostatkov zákona," uvádza sa vo vyhlásení komory.
Samotný zákon o kolektívnom vyjednávaní, ktorého novelu schválila vláda koncom septembra, je podľa komory problematický a jeho uvedenie do praxe bude mať negatívny dopad na zamestnávateľov nielen v potravinárstve, ale i v mnohých ďalších odvetviach. Za najväčšie negatívum zákona považujú potravinári otázku reprezentatívnosti kolektívnych zmlúv.
"Podmienka reprezentatívnosti je nastavená jednoznačne zle. Zákon de facto umožňuje organizácii reprezentujúcej zanedbateľnú časť odvetvia diktovať podmienky všetkým zamestnávateľom v odvetví," konštatoval prezident Potravinárskej komory Slovenska Ján Johanes.
Ďalším negatívom zákona je podľa komory skutočnosť, že umožňuje rozširovať vyššie kolektívne zmluvy aj na zamestnávateľov, ktorí v danom odvetví nepôsobia alebo pôsobia len okrajovo.
V prípade schválenia novely v parlamente tak uzatváranie vyšších kolektívnych zmlúv podľa potravinárov spôsobí nedobrovoľné rozširovanie ich záväznosti na zamestnávateľov, ktorí nie sú ich zmluvnými stranami a nemali možnosť žiadnym spôsobom ovplyvniť ich obsah.
"Uzatváraním kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa sa otvára cesta k ich nedobrovoľnému rozširovaniu na zamestnávateľov, ktorí nemali možnosť vyjadriť sa k ich obsahu, čo môže spôsobiť dotknutým zamestnávateľom významné zvýšenie nákladov, stratu konkurencieschopnosti a ohroziť ich existenciu v čase krízy," uviedol Johanes.
Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Vznikla v septembri 2002 a združuje 50 členov, z ktorých šiesti sú kolektívni členovia.