VARŠAVA. Bačovia v horách na juhu Poľska, kde sa tradične vyrába ovčí syr oštiepok, sa sťažujú na byrokraciu a prísne kontroly. Musia ich pretrpieť, aby syr mohol mať chránené označenie, ktoré udeľuje Európska komisia.
O certifikát únie na oštiepok podľa denníka Gazeta Krakowska pomaly strácajú záujem. Horali na jednej strane hovoria, že zaradenie oscypku, ako oštiepok v Poľsku volajú, na zoznam potravín chránených Európskou úniou im urobilo skvelú reklamu. Pochvaľujú si, že o ich slaný, ornamentmi zdobený syr, je obrovský záujem.
Nevýhod je viac
Na druhej strane bačovia tvrdia, že reklama je jedinou výhodou registrácie značky. Nepáčia sa im časté kontroly a požiadavky Bruselu, ktoré musia plniť.
Každý bača, ktorý chce, aby jeho oscypek mal ochranné označenie únie, musí napríklad svoje ovce nechať prehliadnuť zverolekárom a objednať si rozbor vody, ktorú používa pri výrobe syrov.
Psy, čo strážia stáda, musia mať potvrdenie o očkovaní a bačovi honelníci zas musia mať zdravotné preukazy. Kontroly má na starosti potravinárska inšpekcia.
Oštiepok v káve
„Fušerov, ktorí vyrábajú oscypek z kravského mlieka, nik nekontroluje, inšpekcie chodia iba k tým, ktorí majú registráciu," sťažuje sa Stanislaw Rychtarczyk, ktorý pasie svoje ovce na jednej z tatranských lúk. Kontroly pribudli po tom, ako sa v médiách objavili informácie, že podvodníci oscypky neúdia, ale namiesto toho ich kvôli farbe namáčajú do kávy alebo do čaju.
Poľský oscypek, ktorý sa môže vyrábať iba v niektorých oblastiach Malopoľského a Sliezskeho vojvodstva, získal ochrannú známku Európskej únie pred dvoma rokmi. Varšava o ňu dlho súperila s Bratislavou. Poľsko a Slovensko sa nakoniec dohodli na tom, že názvy syrov sa nebudú prekladať. Registráciu tak získal poľský oscypek aj slovenský oštiepok.