BRATISLAVA. Slabšia úroda a prázdnejšie sklady ovocinárov sa podpíšu nielen pod vyššie ceny čerstvého ovocia v obchodoch a na trhoch. Pravdepodobne zdvihnú aj ceny džemov, kompótov a tvrdého alkoholu, ktoré sa z ovocia vyrábajú. Obchodníci a výrobcovia hovoria o zdražení do desať percent.
Aká bola úroda Odhadovaný pokles úrody ovocia oproti minulému roku:
Jahody: o 50 percent. Čerešne: o 30 až 40 percent. Marhule: o 60 percent. Broskyne: o 30 percent. Slivky: o 30 percent. Jablká: o 20 až 25 percent. Hrušky: o 20 až 25 percent Celkový priemerný pokles úrody ovocia: o 30 – 35 percent. Zdroj: Ovocinárska únia
Oproti vlaňajšku sa na Slovensku urodilo menej marhúľ, broskýň, čerešní či jahôd. Nižšia úroda však bola alebo sa očakáva aj pri ďalších druhoch ovocia.
Vlani mali ovocinári plné sklady, v tomto roku zozbierali v priemere o štvrtinu ovocia menej. Podľa pestovateľov za to môže najmä počasie, ale aj škodcovia a choroby.
„Tento rok bol mimoriadne atypický z pohľadu počasia. V období dažďov väčšina stromov kvitla, preto nedošlo k opeleniu,“ vysvetlil Ivan Hričovský zo Slovenského zväzu záhradkárov. Podľa toho sa tiež vyvíjali aj tohtoročné ceny čerstvého ovocia.
Páliť nie je čo Najväčšie problémy robia ovocinárom marhule a čerešne. Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie, povedal, že sa ich urodilo takmer o polovicu menej ako v minulom roku.
„Situácia pri marhuliach bola najhoršia za posledné roky. Boli asi len dva dni na to, aby sa stihli opeliť. Celková úroda je až o 60 percent nižšia,“ vraví.
Potvrdzujú to aj výrobcovia liehovín. Tí totiž nemajú z čoho páliť. „Tento rok sme neobrali ani kilo čerešní. Ovocie na stromoch bolo v katastrofálnom stave. To isté bolo aj pri marhuliach. Za ovocím sme museli vycestovať až na juh Maďarska,“ povedal riaditeľ výroby v Pálenici Jelšovice Igor Miček.
S množstvo marhúľ nie je spokojný ani Miroslav Gaššovic z Bošáckej pálenice: „Úroda bude biedna. Vyrobíme menej.“
Nižšia úroda, vyššie ceny? Nízka úroda sa už pod ceny väčšiny druhov čerstvého ovocia podpísala. Najvýraznejšie to badať pri marhuliach. „Ovocie je drahšie asi o 10 až 15 percent. Pri marhuliach je to až o 40 percent,“ vraví Varga.
Zdraženie čerstvého ovocia môže viesť aj k zvýšeniu cien produktov z neho, teda kompótov, štiav a džemov. Zvlášť, keď je nedostatok ovocia problémom celej strednej Európy, nielen Slovenska. „Cítiť to aj v Rakúsku, Česku, Maďarsku aj Poľsku,“ povedal Varga.
No výrazné zvyšovanie cien sa napriek nízkej úrode neočakáva. „Cenová úroveň sa odvíja od stavu na trhu, nepredpokladáme, že by to malo dramatické dosahy,“ povedal Jozef Orgonáš, generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu.
Varga vyčíslil zdraženie pri produktoch z ovocia od päť do desať percent. Do päť percent predpokladá pohyb cien aj Pavol Uhrin zo spoločnosti Novofruct, ktorá spracúva zeleninu a ovocie.
Zdraženiu sa asi nevyhne ani alkohol pálený z ovocia. „Z vlaňajška máme zásoby, preto ťažko povedať, ako sa budú hýbať ceny,“ povedal Miček. Alkohol vypálený z tohtoročnej úrody drahší bude. O koľko, väčšina výrobcov hovoriť nechce.