BRATISLAVA. Pivo, múka, pečivo či mäso môžu tento rok zdražieť približne o desať percent. Predpokladá to agrárny analytik Petr Havel. Ľudia by s tým mali počítať už na jeseň.
Jednou z najzasiahnutejších agrokomodít je totiž sladovnícky jačmeň, potrebný na výrobu piva. Na burze v Paríži narástli jeho ceny od začiatku obchodovania v máji o 36 percent. Žatva už pokročila, sladovníci hovoria o nižšej úrode, ale aj horšej kvalite sladovníckeho jačmeňa.
Dôležitým parametrom sú bielkoviny. Tie by mali byť na úrovni aspoň 9,5 percenta, inak sa jačmeň nemôže použiť na výrobu sladu.
„Podľa predvzoriek vychádzajú na úrovni 8,8 až 10,5 percenta,“ hovorí Milan Slávik zo sladovne v Hurbanove. „Momentálne prehodnocujeme, ako by sme vedeli z toho vykľučkovať,“ hovorí. Chceli by sa dohodnúť s pivovarmi, aby sa znížili nároky.
Nižšie bielkoviny môžu znamenať horšiu kvalitu peny. Sladovníci budú robiť všetko pre to, aby sa kvalita sladu a následne piva neznížila. Bude to však mať vplyv na ich náklady. Slovenským pivovarom sme sa do uzávierky nedovolali.
Ruské obilné polia horia
Prudko vyrazili nahor aj ceny pšenice, hovorí analytik spoločnosti Coloseum Boris Tomčiak.
„Rusko sužujú 40-stupňové teploty, škody môžu byť ešte rozsiahlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo.“ Ruské obilné polia sú v plameňoch. Tamojší poľnohospodári predpovedajú, že zožnú len 70 miliónov ton obilnín oproti 97 miliónom v minulom roku.
Ceny potravín v Rusku rastú už teraz. Múka a pohánka sa zdražujú napríklad asi o 15 percent za týždeň. V niektorých ruských mestách ľudia skupujú základné potraviny, čo vedie k ich nedostatku a ďalšiemu zdražovaniu.
Zle sú na tom aj Ukrajina, Kanada a USA, ktoré patria medzi najväčších vývozcov. Ukrajina už prijala obmedzenia na vývoz obilia.
Od začiatku roka narástla o 27 percent aj repka. Ceny obilnín sú však stále nižšie ako v roku 2008.
Nárast cien vo svete ovplyvní aj naše ceny, hovorí Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Dôvodom je aj horšia domáca úroda, ako očakával Štatistický úrad.
Pôvodný výpadok mal byť 15 percent, Nemec hovorí o viac ako 20-percentnom znížení úrody. Potvrdzujú to aj slová poľnohospodárov.
„Z hľadiska úrody bol tento rok katastrofálny. Ja som tu už 35 rokov a takúto zlú úrodu som ešte nezažil,“ povedal Tibor Lajtoš z PD Sokolce.
Hovorí o tom, že budú mať približne o 400 vagónov menej pšenice a zhruba okolo 250 vagónov menej jačmeňa a repky majú výpadok 60 až 70 vagónov.
Zdražujú aj mlynári
Ako pozitívum poľnohospodári vnímajú práve sa zvyšujúce ceny obilia na trhoch. Peter Horniaček z PD Neverice hovorí o tom, že sa už začínajú ohlasovať kupci a ponúkajú aj 150 eur za tonu pšenice. To je cena na úrovni spred mesiaca. „Dúfame, že porastú ešte trocha nahor,“ povedal.
Dá sa to očakávať aj vzhľadom na vývoj na burze v Paríži. Tam sa v pondelok predávala pšenica za 198 eur. „Minulý rok o tomto čase boli ceny okolo 110 až 120 eur,“ hovorí Horniaček. V Nevericiach sú rozhodnutí vyvážať aj do zahraničia, ak by tam viac zarobili.
„Veľké tlaky sú zo strany maďarských a poľských obchodníkov, ktorí sa snažia u nás kupovať obilie. Budem veľmi rád, keď ponúknu vyššie ceny, nepôjdem proti sebe,“ povedal Horniaček.
Nemec z poľnohospodárskej komory hovorí, že hoci mnohí majú preddohodnuté kontrakty, niektorí poľnohospodári zmluvy neakceptujú a začínajú tlačiť na vyššie ceny.
Nárast cien už začínajú pociťovať aj mlynári. Zatiaľ len malí, veľkí melú minuloročné zásoby. Miroslav Grznár z mlyna Zrno tvrdí, že po žatve, teda v posledných dňoch, vyskočila cena pšenice o tretinu. Grznár ešte cenu múky nezvyšoval, už sa však na to pripravuje.
Cenu chce zvýšiť asi o osem percent. Teraz predáva tonu múky za 126 až 142 eur, zdražie ju asi o desať eur. Obávať sa nemusí, že by za vyššie ceny od neho odberatelia nenakupovali. O jeho múku začínajú mať záujem napríklad pekárne v Poľsku.
Pripravujú sa aj pekárne
Aj slovenské pekárne sa už pripravujú na vyššie ceny. „Už nám mlyny avizujú zvýšenie,“ povedal Slavomír Moravčík, konateľ Liptovských pekární a cukrární Včela. Premietne sa to podľa neho aj do vyšších cien pečiva, nevie však naisto povedať, o koľko bude drahšie.
„V novembri, keď začnú mlyny mlieť novú múku, by malo prísť zdraženie pečiva,“ povedal. Dnes stojí chlieb od eura až do 1,72 eura. Môže stáť o desať percent viac.
Ešte drahšie ako rožky či chlieb by mohli byť podľa Havla cukrárske výrobky, teda rôzne koláčiky, kde je okrem múky potrebné aj ovocie. „Tie by mohli zdražieť o pätinu,“ myslí si.
Zlá bola totiž aj úroda ovocia. Drahšie pre ceny pšenice môže byť podľa Nemca aj mäso. Pšenica sa využíva aj na kŕmenie zvierat.
Autor: Marika Sebechlebská, (pp)