BRATISLAVA. Nasýtiť rodinných príslušníkov bude od jesene drahšie. Nezdražia totiž len múka a pečivo, ale aj hydina, bravčové a hovädzie mäso a mäsové výrobky. Priplatíme si aj za mlieko, mliečne výrobky a vajcia.
Najviac by mohli zdražieť mlieko a vajcia o 10 percent. Ceny mäsa môžu stúpnuť v rozmedzí od päť do desať percent. Cena bravčového stehna sa môže vyšplhať až k šiestim eurám, hovädzieho pleca na úroveň 7,5 eura.
Chovatelia chcú viac Tým, že sa očakáva celosvetovo horšia úroda, ceny obilnín idú nahor. Ceny kukurice na svetovej burze v Chicagu síce na jar klesali, vracajú sa však opäť na najvyššie hodnoty. Pšenica v posledných týždňoch narástla o viac ako 30 percent.
Súčasné ceny Vajcia: 0,06 – 0,32 eura za kus. Celé kura : 1,75 – 1,79 eura za kg. Bravčové stehno : 4,89 – 5,19 eura za kg. Hovädzie plece: 6,49 – 6,71 eura za kg. Mlieko nízkotučné : 0,69 – 0,75 eura za liter. Mlieko polotučné: 0,42 – 1,01 eura za liter. Mlieko plnotučné: 0,84 – 1,01 eura za liter. Jogurty: 0,25 – 0,63 eura za kus. Zdroj: Tesco Bratislava, Kamenné nám.
„Ceny kukurice a pšenice sa premietajú aj do cien krmív pre dobytok a hydinu,“ povedal hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec. Cena kŕmnych zmesí je podľa analytika Petra Havla veľmi podstatnou zložkou, ktorá vstupuje do chovných cien.
Pestovatelia a chovatelia veria, že sa im podarí vyjednať s odberateľmi zvýšenie cien. Štefan Petrák z MVL Agro hovorí, že výkupná cena litra mlieka by mala ísť hore až o 25 percent.
„My ho teraz predávame výrazne pod cenu, len za 27 centov, chceme sa dostať na úroveň približne 34 centov,“ hovorí Petrák.
Podpredseda predstavenstva firmy Rajo Ján Johanes dodáva, že výkupné ceny mlieka už sú vyššie približne o 35 percent oproti minulému roku a ich rast pokračuje.
„Ceny výrobkov však rástli len minimálne a nedosahujú úroveň z roka 2007. Z toho vyplýva, že musí určite dôjsť aj k zvýšeniu cien hotových výrobkov,“ povedal Johanes. Desaťpercentné zvýšenie cien pre spotrebiteľov preto vidí veľmi reálne.
Podľa Petráka určite porastú aj výkupné ceny ošípaných a hovädzieho dobytka, mohli by stúpnuť o 10 až 15 percent.
Drahšie aj v reštauráciách? Výrobcovia sa však nepúšťajú zatiaľ do podrobností. Stále čakajú, ako sa ceny vyvinú.
Ukrajina napríklad včera upokojovala situáciu, keď podpredseda ukrajinskej vlády pre poľnohospodárstvo Viktor Slauta vyhlásil, že Kyjev neplánuje obmedziť vývoz obilia.
Na zdraženie sa však už všetci pripravujú. „Očakávame zvyšovanie nákupných cien dobytka a ošípaných už v septembri, októbri,“ hovorí Karol Lojek z mäsokombinátu Nord – Svit. Ak chovatelia zvýšia ceny, oni ich, samozrejme, premietnu do cien mäsových výrobkov.
Podobne to vidí aj Ľudovít Nemky z firmy Hybrav, kde už zaznamenali mierne zvýšenie cien. Očakáva, že ešte porastú a prejavia sa na hydinovom mäse aj vajciach.
Reťazec zdražovania sa však neskončí drahším mliekom, vajcami a mäsom na pultoch obchodov. Vyššie ceny sa dajú očakávať aj za obedy v reštauráciách. „Je možné, že ak by bolo výraznejšie zdraženie, tak na to budeme musieť reagovať. Nedá sa nič robiť,“ povedal generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií Pavol Kašuba.
Môžeme rozhodnúť O všetkom, teda aj o cenách potravín, však napokon rozhodne ponuka a dopyt, ako aj intenzita konkurencie, upozorňuje analytik Havel.
Ak prestanú ľudia na Slovensku kupovať drahšie mäso, tak jeho ceny neporastú až takým vysokým tempom. Upokojuje aj analytik agentúry pre prieskum trhu Terno Ľubomír Drahovský. „Nemyslím si, že pôjde o drastické zvýšenie cien. Zdraženie vidím pod desiatimi percentami,“ hovorí.
Autor: Marika Sebechlebská