Dobrý ročník - to je romantický príbeh o vinárstve, vidieku a láske. Ak sa pritrafí zlý ročník, to je už potom celkom iný žáner filmu. Tohtoročné víno nemusí byť absolútne zlé a drahé, vlaňajší špičkový rok sa však určite nezopakuje.
Pohľad do mnohých viníc je smutný. „Moja produkcia hrozna bude asi o 85 percent nižšia," tvrdí Martin Pomfy, riaditeľ vinárstva Mavín z Vinosadov.
„Vo vinici je toho extrémne málo," hovorí. Podobnú slabú kvalitu vraj v minulosti ešte nezažil. „Myslím si, že prichádza ročník, ktorý bude veľmi chuťovo prázdny, bez potenciálu, len na rýchlejšie vypitie," tvrdí Pomfy.
Vinár Jozef Repa potvrdzuje, že niektoré vinice - aj v okolí Pezinka - ľadovec úplne zdecimoval, ale celkovo v rámci Slovenska nebude pokles úrody až taký vysoký.
Zuzana Labárová, vedúca marketingu Villa Vino Rača, predpokladá 30- až 50-percentné zníženie.
Nie je to taká katastrofa 6 vinohradníckych oblastí na Slovensku Malokarpatská vinohradnícka oblasť Južnoslovenská vinohradnícka oblasť Nitrianska vinohradnícka oblasť Stredoslovenská vinohradnícka oblasť Východoslovenská vinohradnícka oblasť Tokajská vinohradnícka oblasť
Milan Lančarič, šéf spoločnosti Elesko, je oveľa optimistickejší: „Podarilo sa nám uchovať hrozno v dobrej kvalite. Pokles úrody u nás netvorí viac ako 15 percent. Aj zdravotný stav nášho hrozna je v poriadku, len cukornatosť je nižšia ako v minulom roku. V tomto roku budú na trh dodávané najmä kabinety a neskoré zbery, neočakávame bobuľové zbery alebo len výnimočne," hovorí.
Aj Labárová očakáva prinajmenšom dobrú kvalitu tohtoročného vína. Menej môže byť podľa nej len vyšších prívlastkov typu bobuľové či slamové. Repa si myslí, že kvalita bude veľmi priemerná, no môže sa ešte zlepšiť.
Všetci sa však zhodujú v jednom: špičkový rok, ako bol ten vlaňajší, nebude.
Zlé a ešte aj drahé? Táto situácia sa istotne prejaví aj na cene. Pestovatelia hrozna už zdvíhajú ceny, navyše, vinári budú musieť nakupovať drahé prípravky, ktorými musia ošetrovať mušty a mladé vína.
Najlepšie vína na Slovensku za rok 2010 Tiché prírodne sladké Tokaj cuvée 2008, sladké slamové - Ing. Jaroslav Ostrožovič - J J Ostrožovič
Tiché biele suché Devín 2009 suché výber z hrozna - VINS s.r.o.
Tokajské vína Tokajská výberová esencia 1999 - Tokaj Co., s. r. o.
Tiché červené suché Rulandské modré 2009, bobuľový výber - Vinárske závody Topoľčianky, s. r. o.
Tiché ružové suché, polosuché a polosladké Cabernet sauvignon rosé 2009, suché, výber z hrozna - PD Mojmírovce
Šumivé vína Sekt Pálffy, extra suché akostné šumivé - Víno Nitra, s. r. o.
Tiché biele polosuché a polosladké Rulandské biele 2009, polosuché, výber z hrozna - Víno Dious, s. r. o.
www.nsvsr.sk.
Napriek tomu sa Pomfy bude snažiť ponechať ceny z tohto roku. „Máme na sklade zásoby kvalitných vín z roku 2009, na ktoré robíme rezervácie," dodáva. Zvyšovanie neplánuje ani Elesko.
Lančarič celkovo predpokladá, že v prémiovom segmente vína nenastane zvyšovanie cien, pri iných výrobcoch je však podľa neho zvyšovanie možné, lebo je vína málo.
Menší a strední vinári sa budú snažiť ustrážiť si kvalitu, ktorú ich zákazníci očakávajú. Väčší budú možno musieť vyriešiť situáciu nákupom hrozna a mušta z iných krajín.
No ani tam to nemali ľahké. Aj na severe Rakúska mali silný ľadovec, teraz zas hnilobu, problémové sú aj niektoré lokality v Čechách či v Maďarsku, kde tiež hlásia až polovičné straty. Aj celé časti Francúzska boli postihnuté krúpami a záplavami.
Prežijú Jozef Repa verí, že slovenskí vinári prežijú aj nepriaznivé podmienky.
„Chvalabohu slovenský konzument uprednostňuje slovenské vína," konštatuje. Biele odrody sú u nás podľa neho všetky veľmi dobré, fantastické sú aj naše ružové vína. Hoci máme chladnejšiu klímu, vína sú aromatické aj vďaka minerálnemu zloženiu našich pôd.
Východisko by však videl aj v nasadzovaní odrôd vhodných na naše podmienky, takých, ktoré skôr dozrievajú ako Modrý portugal, Merlot, Svätovavrinecké, Rulandské modré, teda nie napríklad Cabernet.
„Je to stále populárna odroda, ale musí dozrievať dlhšie aj v suchách," pripomína.
Koľko ľudí, toľko... „Posledných dvadsať rokov sme tu mali viac-menej dobré, lepšie a vynikajúce ročníky, dúfam, že roku 2010 nezačína obdobie siedmich zlých rokov," hovorí vinár a bloger o víne Peter Handzuš.
Pripomína, že dobré víno sa dá vyrobiť len zo zdravého a zrelého hrozna, ale hodnotenie ročníku sa nerobí pri zbere hrozna. Vtedy možno posudzovať len znaky, ktoré určujú budúci stav vína. To sa dá hodnotiť len s odstupom času, skôr v druhej polovica nasledujúceho roku po zbere hrozna.
„Svet je plný priemerných vín a je úplne samozrejmé, že v každej pivnici u každého vinára nájdete lepšie aj horšie vína. Dokonalosť neexistuje, zlatá medaila, ktorú získa víno, tiež sama o sebe nie je vstupenkou ku každému zákazníkovi. Vám môže chutiť obyčajné stolové víno, ktoré by iní nedali do úst len preto, že je naplnené v bag in boxe alebo tetrapackovej škatuli. Jednoducho máte chuť na niečo iné, prípadne tomu vínu nemusíte rozumieť," dodáva Handzuš.
Z Národného salónu vín
Stovka najlepších slovenských vín pre ročník 2010/2011 v rámci Národného salónu vín, ktorý organizuje Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku, pochádza od 37 výrobcov z celého Slovenska a z každej vinohradníckej oblasti.
Medzi nimi sú najviac zastúpené vína ročníka 2009 - až 81 vín. Vedie kategória bielych suchých vín s počtom druhov 45 vín. Spomedzi nich majú v stovke najvyššie zastúpenie odrody Rizling rýnsky a Rulandské biele - po deviatich druhoch. Červeným vínam kraľuje Cabernet sauvignon. Najviac vín má v salóne vinár Martin Pomfy z Vinosadov. Priaznivosť roku 2009 ovplyvnilo slnečná jeseň, hrozno bolo kvalitné, zdravé a s vysokou cukornatosťou.
„Tento rok sme mali rekordný počet vzoriek vín, budúci rok ich predpokladáme menej, počasie túto sezónu vinárom vôbec nepraje," hovorí hlavný somelier Radovan Polák, z expozície Národného salónu vín v Pezinku. Súťaž Slovenský salón vín sa koná od roku 2006, vína hodnotí 8 degustačných komisií zložených zo 48 slovenských degustátorov. V tomto roku sa na Slovensku uskutočnilo 16 nominačných súťaží, do ktorých sa prihlásilo až 7 774 vín. Z nich 2 536 získalo na základe získaného počtu bodov právo nominovať sa do Národného salónu vín.
Z tohto počtu však len 430 vzoriek vína od 69 vinárov splnilo aj objemové podmienky dostupnosti daných vín na predaj. Všetky tieto vína sa budú dať po prvý raz prezentovať na špeciálnej ochutnávke, ktorá sa uskutoční pri príležitosti Malokarpatského vinobrania v dňoch 24. - 26. septembra na Pezinskom zámku, kde sú najlepšie vína dostupné celoročne.
Čo spôsobilo problémy
Ľadovec, plesne, dážď
„V tomto roku padlo extrémne veľa zrážok, zvlášť v máji, navyše bolo málo letných slnečných dní, pôda je extrémne premočená.
Po ľadovci prišla perenospóra a potom múčnatka. Keď sa ukázalo slnko, vinohradníci okamžite po obschnutí vinič postriekali, ale veľakrát nestihol postrek ani prischnúť a už ho zmyl dážď. Situácia sa viackrát opakovala," opisuje vinár Martin Pomfy. Priveľa postrekov sa zasa prejaví na kvalite aróm. Pre hnilobu bude nevyhnutné mušty perfektne ošetriť, aby kvasný proces prebiehal v čistom prostredí.
„Vzniká tu problém. Ak vinár mušt vyčíri priveľmi, víno bude úplne ako vodička, ktorá možno trochu zavonia. Ak mušt vyčíri nedostatočne, víno bude mať pachute a problémy pri kvasení," dodáva Pomfy. „Na takéto extrémne vrtochy počasia pomôže asi len si poistiť vinicu. Ale to si vinohradník na Slovensku dovoliť nemôže, keďže by na to nezarobil," konštatuje Pomfy.
Škorce a zver
Veľmi častou príčinou škôd sú aj veľké húfy škorcov, ktoré nalietajú na polia a vinohrady už koncom leta a odlietavajú až v októbri. Niečo zozobú, oveľa viac poškodia. Sú chránené, lebo zobú vo veľkom nielen hroznové bobule, ale aj húsenice, muchy či iných škodce. Hrozno nimi ešte len bude začne byť atakované, keď z polí zmizne posledná slnečnica či iná plodina.
Na škorce nasadili v Elesku bioochranu - zvukové detonátory. „Okrem toho sme sa dohodli s chovateľmi sokolov, ktorí púšťajú nad našimi vinicami dravce," dopĺňa Lančarič.
„No škorce sú najmenší problém. Vinice v podhorských lokalitách navštívila zver a obžrala ich," tvrdí Pomfy.
V Českej republike sa môže v obmedzenom množstve strieľať do kŕdľa. „U nás je to zakázané," hovorí Repa.