BRATISLAVA. Hydina so silnou námrazou, poškodeným obalom či zmenami farby. To všetko našli kontrolóri Štátnej veterinárnej a potravinovej správy pri novembrových kontrolách zameraných na hydinu. Ministerstvo pôdohospodárstva tentoraz informovalo o nedostatkoch v sieťach Lidl či Billa.
Mäso so zmenami farby bolo v obchode Lidl, pochádzalo od slovenského producenta, spoločnosti Hyza. Z trhu ho už vraj stiahli. Hyza sa ohradila, že ide o ojedinelé problémy a mohli vzniknúť aj priamo na mieste zlou manipuláciou. Lidl tiež hovoril o individuálnych prípadoch, Hyza má podľa tohto reťazca začať používať zosilnenú fóliu.
Billa môže čeliť pokute za námrazu. „Kontrola v predajni vo Veľkom Mederi zistila silnú námrazu a porušenie obalu pri troch druhoch výrobkov, k čomu môže dôjsť manipuláciou s výrobkom zamestnancami či zákazníkmi," povedal operatívny riaditeľ Billy Jiří Králíček.
Dodal, že prípady sa preverujú a vyvodzuje sa zodpovednosť. „Takéto nedostatky v obchodoch nemajú byť. To sú potraviny, pri ktorých sa zahrávame so zdravím," tvrdí minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.
Obchody chcú obmieňať
Zaujímavé na kontrolách hydiny však nie sú len ich výsledky, ale aj to, kam sa kontrolóri vyberajú. Koncom októbra sa napríklad zamerali na Tesco.
„Bolo vykonaných 159 kontrol vo všetkých obchodných subjektoch, z toho 109 zameraných na subjekty Tesco, Ahold a Metro. To znamená, že boli skontrolované takmer všetky prevádzky týchto troch subjektov," povedal hovorca ministerstva pôdohospodárstva Juraj Kadáš.
V prípade Tesca to predstavuje 83 návštev kontrolórov. Ich výsledkom je najmedializovanejší prípad, ku ktorému ministerstvo zvolalo aj tlačovú konferenciu: v poľskej mrazenej kuracine sa našla salmonela.
„Nevieme si to vysvetliť," odpovedalo Tesco na otázku, čomu pripisuje častosť kontrol vo svojej sieti. Od veterinárnej správy sme zistili, že minulý rok sa v mäse našla salmonela v rôznych obchodoch sedemkrát, no v mletom mäse.
„Výber prevádzok sa robil na základe analýzy a vyhodnotenia rizika," povedal Milan Matuš z veterinárnej správy. V praxi to znamená podľa Simona asi toto: „Prvá vlna kontroly bola takmer na sto percent v Tescu, Metre, Hypernove, teraz sme sa zamerali na ostatných. Postupne to budeme striedať. Každý obchod aj výrobca podlieha takému istému prístupu."
Obchodníci však naznačujú iné scenáre výberu. „Vo vnútri komunity výrobcov a dodávateľov hydiny je veľké napätie, maloobchod sa stal súčasťou tohto napätia. Vyzerá to tak, že sa snažia niektorí z nich nejakým spôsobom presadzovať svoje záujmy aj prostredníctvom kontrol v maloobchode," povedal Michal Dyttert zo siete Tesco.
„Mohol by za tým byť súboj dodávateľov mäsa do určitej maloobchodnej siete," naznačuje Ľubomír Drahovský, analytik obchodu.
Niektorí kupujú od iných
Tesco pritom obmedzilo svoje odbery kuraciny od firmy Hyza, ktorá patrí známemu podnikateľovi Andrejovi Babišovi. Podnikateľ pre denník Pravda povedal, že firmu likvidujú lacné dovozy menej kvalitnej hydiny. Poľskí výrobcovia môžu podliezať ceny aj vďaka lacnejším technológiám či práci načierno.
Topoľčianska Hyza, ktorej hydina na pulte neobstála pri posledných kontrolách, vylúčila akýkoľvek vplyv na ich priebeh. „Kontroly sa uskutočňujú väčšinou na základe podnetov od zákazníkov, ale nikdy nie na základe žiadostí výrobcu tejktorej potraviny," povedala Anna Svoradová z tejto firmy.
Tesco zo svojich pultov stiahlo dokopy vyše tri tony poľského mäsa. Salmonelu našli v jednej z piatich vzoriek. Keďže mrazené mäso sa môže konzumovať len po tepelnom spracovaní, je pravdepodobné, že ho poľský výrobca nezahodí do smetí.
Podľa informácií SME je totiž v mraziacich boxoch firmy a mal by sa dostať do údenín. Koľko mäsa sa v mrazenej forme podarilo na Slovensku predať, sa nedá zistiť.