BRATISLAVA. Aj napriek tomu, že odborári vypísali petíciu proti zmenám v Zákonníku práce, v niektorých veciach sa so zamestnávateľmi vedia zhodnúť.
Obe strany by privítali, aby sa zamestnávateľ mohol so zamestnancom dohodnúť na tom, či mu poskytne príspevok na stravu formou gastrolístka alebo mu túto sumu pripočíta ku mzde.
Lístok alebo peniaze
Vyplatenie stravného príspevku k výplate by bolo pre zamestnávateľov jednoduchšie. „Stravovacie poukážky sú ceniny, a preto vyžadujú špeciálny režim narábania a uchovávania, čo spôsobuje vyššie administratívne náklady," povedal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.
Únia by privítala zmenu v legislatíve a určitú formu zdobrovoľnenia a možnosť výberu. „Zamestnávateľ by mal možnosť vybrať si a na základe dohody so zamestnancom by mu poskytol stravovaciu poukážku alebo mu danú sumu na stravné pripísal ku mzde," povedal Hošták.
Odbory nie sú proti. „Ja by som súhlasil, lebo stravné lístky sú medzičlánok," povedal Emil Machyna z OZ KOVO. Bolo by to však s podmienkou, že by bola táto suma samostatne vyčíslená na výplatnej páske ako príspevok na stravu. „Ak by to bola súčasť mzdy, stratilo by sa to a prestali by to zamestnávatelia vyplácať," tvrdí Machyna.
Stravné sa zvýšilo
Rezort práce s tým teraz nepočíta. „Zatiaľ sa takýmito zmenami v stravnom nezaoberáme," povedala Daniela Šulcová z ministerstva práce.
Minimálna suma gastrolístka sa od januára zvýšila o 15 centov. „Stravné lístky v minimálnej hodnote 2,85 eura je zamestnávateľ povinný poskytovať zamestnancom od 1. januára 2011," povedala Šulcová.
Ministerstvo sa rozhodlo zvýšiť túto sumu najmä preto, že došlo k zvýšeniu cien jedál a nápojov. Ak zamestnávateľ gastrolístok minimálne v tejto sume nedáva, porušuje Zákonník práce.
Ako funguje biznis s lístkami
Biznis s poukážkami je jednoduchý. Zamestnávateľ nakúpi od dodávateľa stravné lístky a zároveň mu zaplatí províziu podľa cenníka.
Provízia môže byť niekedy aj nulová, všetko závisí od objemu stravných lístkov, ktoré firma nakupuje. Nulovú províziu dostanú najmä spoločnosti, ktoré nakupujú lístky pre veľký počet zamestnancov.
Zamestnávateľ dá lístok svojmu zamestnancovi, ktorý ho použije na nákup potravín alebo jedla. Následne obchod alebo reštaurácia vrátia lístok dodávateľskej firme, ktorá im ho preplatí po odpočítaní vlastnej provízie.
Kliknite - obrázok zväčšíte.