SME

Gastrolístok má byť po novom aspoň za 2,85 eura

V stravovaní zamestnancov i živnostníkov nastali od Nového roka viaceré zmeny.

(Zdroj: SME - Vladimír Šimíček)

BRATISLAVA. Od januára možno dostať jedlo v práci za výhodnejších podmienok. Základnou zmenou sú sadzby stravného pri pracovných cestách na Slovensku. Tie sa zvýšili o 20 až 50 centov.

„Pre časové pásmo 5 až 12 hodín sú sumy stravného stanovené na 3,80 eura,“ povedala Slavomíra Sélešová z ministerstva práce.

Od tejto sadzby sa odvíjajú aj ďalšie zmeny.

Ak firma nemá jedáleň, dá gastrolístok Jednou z nich je napríklad minimálna hodnota gastrolístka od zamestnávateľa. Tie poskytuje firma zamestnancom vtedy, ak nemôže zabezpečiť stravovanie sama vo vlastných prevádzkach.

SkryťVypnúť reklamu

Zákonník práce ustanovuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, ktorá musí predstavovať najmenej 75 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín (od januára spomínaných 3,80 eura), teda hodnota stravovacej poukážky musí byť najmenej 2,85 eura.

Dôležité čísla 3,80 eura je od januára suma stravného pre časové pásmo 5 až 12 hodín, zvýšenie oproti vlaňajšku o 20 centov, 5,70 eura je stravné pre časové pásmo od 12 do 18 hodín, zvýšenie o 30 centov, 8,80 eura je stravné pre časové pásmo nad 18 hodín, zvýšenie o 50 centov, 2,85 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky (75 percent zo sumy stravného 3,80 eura).

Firmy podľa Asociácie emitentov stravovacích poukážok zaregistrovali zmenu legislatívy a bezprostredne zvýšili nominálnu hodnotu stravovacích poukážok. Alebo hľadajú spôsoby, ako dorovnať zamestnancom rozdiel. Nesnažia sa zákon obchádzať, tvrdí šéf asociácie Štefan Petrík.

SkryťVypnúť reklamu

Sporné tri dni? Opatrenie ministerstva práce, ktorým sa menia sumy stravného, nadobudlo účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov, teda 29. decembra minulého roka.

Viacerí zamestnanci si preto myslia, že majú nárok na lístok v hodnote 2,85 eura aj za posledné tri decembrové dni.

„Treba postupovať podľa zákona o cestovných náhradách. Podľa neho upravené sumy stravného patria zamestnancovi od prvého kalendárneho dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom boli uverejnené v Zbierke zákonov,“ povedala Sélešová z ministerstva.

Aby teda zamestnávateľ neporušil zákon, mal by vydávať gastrolístky zamestnancom v hodnote minimálne 2,85 eura od 1. januára. „Zamestnanci, ktorí sú poškodení, môžu podať sťažnosť na inšpektoráte práce,“ hovorí Sélešová.

SkryťVypnúť reklamu

Pomer ostal rovnaký Zvýšením minimálnej sumy stravného sa nemení pomer, ktorý platí zamestnanec a zamestnávateľ. Zamestnávateľ aj naďalej prepláca minimálne 55 percent z ceny stravného lístka, zamestnanec zvyšných 45. Najvyššia suma daňovo uznaných výdavkov pre firmu je po novom 2,09 eura.

Akú konkrétnu sumu zamestnanec na stravu formou stravných lístkov dostáva, závisí od zamestnávateľa.

„Zamestnávateľ sa môže rozhodnúť, že zo sociálneho fondu uhradí zamestnancom zvyšných 45 percent ceny stravného lístka, prípadne aspoň čiastočne v nejakej nižšej výške,“ hovorí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska pre účtovníctvo, mzdy a dane.

Príspevok na stravovanie z peňazí fondu sa zamestnancovi nezdaňuje a neplatia sa z neho ani odvody.

SkryťVypnúť reklamu

Na čo máte nárok?

1. Jedlo len za odpracovaný deň.

Ak zamestnanec odpracoval počas dňa viac ako štyri hodiny, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť mu stravu. Ak mal dovolenku alebo po dvoch hodinách v práci odi〜šiel k lekárovi, nárok na stravné za daný deň nemá. „Zamestnávateľ musí zabezpečiť stravovanie vo všetkých zmenách,“ upozornila Slavomíra Sélešová z ministerstva práce.

2. Kde sa možno najesť.

Strava musí byť podľa zákona v súlade so zdravou výživou, k jedlu musí stravník dostať nápoj. Zamestnávateľ musí teplé jedlo poskytovať priamo na pracovisku alebo aspoň v blízkosti.

3. Lístky či gastrolístky?

Na stravu možno dostať stravné lístky, ktoré platia len vo firemnej jedálni či na inom dohodnutom mieste. Ak také zariadenie firma nemá, dostane zamestnanec stravovacie poukážky, gastrolístky, ktoré platia v rôznych reštauráciách či v stravovacích zariadeniach, prípadne v obchodoch.

SkryťVypnúť reklamu

4. Na jedlo možno dostať aj hotovosť.

Vo výnimočných prípadoch, ak poskytnutie stravovania vylučujú podmienky výkonu práce, respektíve zamestnancovi nevyhovuje ani jeden spôsob stravovania, ktorý zabezpečuje zamestnávateľ, dostane pracovník finančný príspevok. Ide najmä o zdravotné dôvody, na ktoré treba mať potvrdenie od špecializovaného lekára.

5. Zamestnávateľ platí viac ako polovicu.

Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi prispieť na stravu sumou vo výške najmenej 55 percent z ceny jedla. Najviac však do výšky 55 percent zo sumy stravného poskytovaného pri pracovných cestách, ktoré trvajú 5 až 12 hodín, čo je od januára 3,80 eura. Zamestnávateľ teda môže prispievať zamestnancom na stravu najviac do výšky 2,09 eura (55 percent zo sumy stravného 3,80 eura). Na stravu zamestnanca možno prispieť aj zo sociálneho fondu, zvyšok z ceny stravy platí zamestnanec.

SkryťVypnúť reklamu

6. Gatrolístok za 2,85 eura.

Ak zamestnávateľ poskytuje zamestnancom gastrolístky, podľa zákona je stanovená ich minimálna hodnota. Hodnota stravovacej poukážky musí byť najmenej 75 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Takže od zamestnávateľa musíte dostať gastrolístok minimálne v hodnote 2,85 eura (75 percent zo sumy stravného 3,80 eura).

7. Sú aj špeciálne prípady.

Počas sviatkov, dovolenky či práceneschopnosti nepracujete, teda podľa zákona nárok na stravné lístky nemáte. Zamestnávateľ však môže upraviť podmienky, za akých vám bude poskytovať stravovanie aj počas tohto obdobia. Špeciálne podmienky môže rozšíriť aj na iných ľudí, zvyčajne bývalých zamestnancov v dôchodku, prípadne učňov.

8. Pri práci na dohodu nárok nemáte.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia, ktorí pre firmu pracujú na základe dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru (napríklad študenti a podobne), nárok na poskytnutie stravy nemajú. Zamestnávateľ im ju však môže poskytnúť dobrovoľne, po prerokovaní so zástupcami zamestnancov. „Ak vo firme zástupcovia zamestnancov nepôsobia, môže o tom rozhodnúť zamestnávateľ sám,“ potvrdila Sélešová z ministerstva práce.

Živnostníci si môžu dať do nákladov 3,8 eura denne

O niečo výhodnejšie podmienky pri stravovaní platia od januára aj pre živnostníkov.

BRATISLAVA. Stravné si môžu živnostníci zahrnúť do nákladov. Za každý odpracovaný deň si môže živnostník uplatniť stravné v takej výške, aká sa poskytuje aj zamestnaným osobám pri pracovnej ceste, ktorá trvá 5 až 12 hodín, teda od januára 3,80 eura na deň.

SkryťVypnúť reklamu

Môže to však urobiť len vtedy, ak živnostník zároveň nie je zamestnancom.

Výdavky na stravu treba ich preukázať dokladom o nákupe stravných lístkov alebo gastrolístkov, faktúrou od stravovacieho zariadenia, dokladom z registračnej pokladnice o zakúpení hlavného jedla.

Ak si podnikateľ v určitý deň zakúpi hlavné jedlo za menej ako 3,80 eura, napríklad za 3,40 eura, do daňových výdavkov si môže uplatniť sumu 3,40 eura. Naopak, ak si zakúpi jedlo napríklad za 6 eur, do daňových výdavkov si môže uplatniť maximálne sumu 3,80 eura. A čo v prípade, že majú živnostníci zásobu gastrolístkov s nižšou hodnotou? „Živnostníci si často objednávajú stravné poukážky so spätnou platnosťou, čo je síce možné, ale z hľadiska výdavkov ovplyvňujúcich základ dane nie je možné spätne si uplatniť do takýchto výdavkov stravné lístky za predchádzajúce obdobia,“ hovorí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska pre účtovníctvo, mzdy a dane. Stravné lístky si do maximálnej hodnoty môžu dokúpiť.

SkryťVypnúť reklamu

Počet odpracovaných dní, počas ktorých si môže živnostník uplatniť stravné vo výške 3,80 eura, je limitovaný maximálnou dĺžkou týždenného pracovného času podľa zákonníka práce, to znamená maximálne 48 hodín týždenne, teda 6 pracovných dní týždenne.

„Živnostník si tak za tento rok môže dať do nákladov sumu 950 eur s počtom 250 pracovných dní,“ povedala Natália Hercegová zo spoločnosti Edenred (Ticket restaurant).

Firmy chcú minimum

Gastrolístky využíva približne trištvrte milióna Slovákov.

BRATISLAVA. Priemerná hodnota stravovacích poukážok sa pohybuje okolo troch eur. „Najpredávanejšie sú však gastrolístky v minimálnej hodnote stanovenej zákonom, teda 2,85 eura. Kupuje ich zhruba 30 percent zamestnávateľov,“ potvrdil Pavol Jandzík, riaditeľ spoločnosti Doxx – Stravné lístky.

SkryťVypnúť reklamu

Výška hodnôt gastrolístkov v jednotlivých regiónoch odráža priemerné mzdy. „V chudobnejších regiónoch s nižším priemyselným potenciálom a možnosťou zamestnať sa, sú zvyčajne aj ceny obedového menu nižšie a firmy nakupujú lístky v nižšej hodnote,“ povedal Igor Gnap, riaditeľ Vaša Slovensko.

Počet firiem, ktoré gastrolístky ponúkajú svojim zamestnancom, sa podľa spoločností nezmenil. „Analýzy nám však ukazujú zníženie počtu zamestnancov v niektorých firmách, čo odráža následky krízy a tiež zánik niektorých malých firiem,“ uviedol Štefan Petrík, riaditeľ spoločnosti Le Cheque Déjeuner.

Poskytujete zamestnancom na stravovanie stravné lístky alebo gastrolístky? V akej hodnote?

Vladimír Machalík, Volkswagen Slovakia

Nevyužívame stravné lístky ani gastrolístky. Naši zamestnanci majú možnosť stravovať sa v našich závodných jedálňach za zvýhodnené ceny. Prispievame im 55 percent, tak ako hovorí zákon.

SkryťVypnúť reklamu

Alena Walterová, VÚB banka

Od januára stúpla hodnota stravného lístka pre zamestnancov z troch na 3,30 eura. Celá cena je pokrytá z nákladov zamestnávateľa a zo sociálneho fondu. Od nového roka sa zrušil príspevok zamestnanca, ten bol 49 centov za lístok.

Marta Vrtáková, Skanska SK

Od januára poskytujeme stravné kupóny v hodnote 2,85 eura. Zamestnanec si hradí 0,70 eura a zamestnávateľ zvyšok. Príspevok zamestnanca ostal rovnaký ako vlani, zvýšenú hodnotu stravného kupónu hradí zamestnávateľ.

Ondrej Šebesta, Slovenský plynárenský priemysel

Zamestnancovi hradíme 55 percent ceny jedla - obedu, respektíve stravného lístka, prispievame mu na stravu zo sociálneho fondu, zostatok ceny si hradí sám. Stravné lístky majú v súčasnosti hodnotu 3,80 eura.

SkryťVypnúť reklamu

Pavol Tarcala, Železničná spoločnosť Slovensko

Zamestnancom poskytujeme stravné poukážky v hodnote 2,99 eura. Z tejto sumy si zamestnanec hradí 1,21 eura, zamestnávateľ 1,65 eura. Zo sociálneho fondu je príspevok 0,13 eura.

Mária Hromadová, Slovenská pošta

Pre zamestnancov zabezpečujeme stravovanie v externých stravovacích zariadeniach alebo stravu dovážame. Ak ani jeden z týchto spôsobov nie je možný, poskytujeme gastrolístky. Od januára sa ich hodnota zvýšila z 2,70 na 2,85 eura, 55 percent hradí zamestnávateľ, 20 centov je príspevok zo sociálneho fondu a zvyšok si dopláca zamestnanec.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (30. 4. 2025)
USD 1.137
AUD 1.775
CZK 24.922
JPY 162.280
CAD 1.575
GBP 0.850
HUF 404.040
PLN 4.271
CHF 0.939
SEK 10.962

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 546
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 240
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 995
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 048
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 939
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 824
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 447
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 334
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 718
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 22 875
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 913
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 566
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 608
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 914
  8. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 5 423
  1. Tupou Ceruzou: Smerákov
  2. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  3. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  4. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  5. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  6. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  7. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  8. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Európsky komisár Maroš Šefčovič.

Únia je podľa eurokomisára pripravená chrániť svoje záujmy.


TASR
Čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

Odpoveď na obchodnú vojnu je jasná a rozhodná, tvrdí Čína.


TASR
Grónsko.

Plánuje preskúmať investičné príležitosti.


TASR
Ilustračné foto.

Spoločnosť chce naďalej chrániť súkromie európskych údajov.


TASR 1
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 334
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 718
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 22 875
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 913
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 566
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 608
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 914
  8. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 5 423
  1. Tupou Ceruzou: Smerákov
  2. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  3. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  4. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  5. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  6. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  7. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  8. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
SkryťZatvoriť reklamu