BRATISLAVA. Od januára možno dostať jedlo v práci za výhodnejších podmienok. Základnou zmenou sú sadzby stravného pri pracovných cestách na Slovensku. Tie sa zvýšili o 20 až 50 centov.
„Pre časové pásmo 5 až 12 hodín sú sumy stravného stanovené na 3,80 eura,“ povedala Slavomíra Sélešová z ministerstva práce.
Od tejto sadzby sa odvíjajú aj ďalšie zmeny.
Ak firma nemá jedáleň, dá gastrolístok Jednou z nich je napríklad minimálna hodnota gastrolístka od zamestnávateľa. Tie poskytuje firma zamestnancom vtedy, ak nemôže zabezpečiť stravovanie sama vo vlastných prevádzkach.
Zákonník práce ustanovuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, ktorá musí predstavovať najmenej 75 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín (od januára spomínaných 3,80 eura), teda hodnota stravovacej poukážky musí byť najmenej 2,85 eura.
Dôležité čísla 3,80 eura je od januára suma stravného pre časové pásmo 5 až 12 hodín, zvýšenie oproti vlaňajšku o 20 centov, 5,70 eura je stravné pre časové pásmo od 12 do 18 hodín, zvýšenie o 30 centov, 8,80 eura je stravné pre časové pásmo nad 18 hodín, zvýšenie o 50 centov, 2,85 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky (75 percent zo sumy stravného 3,80 eura).
Firmy podľa Asociácie emitentov stravovacích poukážok zaregistrovali zmenu legislatívy a bezprostredne zvýšili nominálnu hodnotu stravovacích poukážok. Alebo hľadajú spôsoby, ako dorovnať zamestnancom rozdiel. Nesnažia sa zákon obchádzať, tvrdí šéf asociácie Štefan Petrík.
Sporné tri dni? Opatrenie ministerstva práce, ktorým sa menia sumy stravného, nadobudlo účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov, teda 29. decembra minulého roka.
Viacerí zamestnanci si preto myslia, že majú nárok na lístok v hodnote 2,85 eura aj za posledné tri decembrové dni.
„Treba postupovať podľa zákona o cestovných náhradách. Podľa neho upravené sumy stravného patria zamestnancovi od prvého kalendárneho dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom boli uverejnené v Zbierke zákonov,“ povedala Sélešová z ministerstva.
Aby teda zamestnávateľ neporušil zákon, mal by vydávať gastrolístky zamestnancom v hodnote minimálne 2,85 eura od 1. januára. „Zamestnanci, ktorí sú poškodení, môžu podať sťažnosť na inšpektoráte práce,“ hovorí Sélešová.
Pomer ostal rovnaký Zvýšením minimálnej sumy stravného sa nemení pomer, ktorý platí zamestnanec a zamestnávateľ. Zamestnávateľ aj naďalej prepláca minimálne 55 percent z ceny stravného lístka, zamestnanec zvyšných 45. Najvyššia suma daňovo uznaných výdavkov pre firmu je po novom 2,09 eura.
Akú konkrétnu sumu zamestnanec na stravu formou stravných lístkov dostáva, závisí od zamestnávateľa.
„Zamestnávateľ sa môže rozhodnúť, že zo sociálneho fondu uhradí zamestnancom zvyšných 45 percent ceny stravného lístka, prípadne aspoň čiastočne v nejakej nižšej výške,“ hovorí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska pre účtovníctvo, mzdy a dane.
Príspevok na stravovanie z peňazí fondu sa zamestnancovi nezdaňuje a neplatia sa z neho ani odvody.
Na čo máte nárok?
1. Jedlo len za odpracovaný deň.
Ak zamestnanec odpracoval počas dňa viac ako štyri hodiny, je zamestnávateľ povinný zabezpečiť mu stravu. Ak mal dovolenku alebo po dvoch hodinách v práci odi〜šiel k lekárovi, nárok na stravné za daný deň nemá. „Zamestnávateľ musí zabezpečiť stravovanie vo všetkých zmenách,“ upozornila Slavomíra Sélešová z ministerstva práce.
2. Kde sa možno najesť.
Strava musí byť podľa zákona v súlade so zdravou výživou, k jedlu musí stravník dostať nápoj. Zamestnávateľ musí teplé jedlo poskytovať priamo na pracovisku alebo aspoň v blízkosti.
3. Lístky či gastrolístky?
Na stravu možno dostať stravné lístky, ktoré platia len vo firemnej jedálni či na inom dohodnutom mieste. Ak také zariadenie firma nemá, dostane zamestnanec stravovacie poukážky, gastrolístky, ktoré platia v rôznych reštauráciách či v stravovacích zariadeniach, prípadne v obchodoch.
4. Na jedlo možno dostať aj hotovosť.
Vo výnimočných prípadoch, ak poskytnutie stravovania vylučujú podmienky výkonu práce, respektíve zamestnancovi nevyhovuje ani jeden spôsob stravovania, ktorý zabezpečuje zamestnávateľ, dostane pracovník finančný príspevok. Ide najmä o zdravotné dôvody, na ktoré treba mať potvrdenie od špecializovaného lekára.
5. Zamestnávateľ platí viac ako polovicu.
Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi prispieť na stravu sumou vo výške najmenej 55 percent z ceny jedla. Najviac však do výšky 55 percent zo sumy stravného poskytovaného pri pracovných cestách, ktoré trvajú 5 až 12 hodín, čo je od januára 3,80 eura. Zamestnávateľ teda môže prispievať zamestnancom na stravu najviac do výšky 2,09 eura (55 percent zo sumy stravného 3,80 eura). Na stravu zamestnanca možno prispieť aj zo sociálneho fondu, zvyšok z ceny stravy platí zamestnanec.
6. Gatrolístok za 2,85 eura.
Ak zamestnávateľ poskytuje zamestnancom gastrolístky, podľa zákona je stanovená ich minimálna hodnota. Hodnota stravovacej poukážky musí byť najmenej 75 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Takže od zamestnávateľa musíte dostať gastrolístok minimálne v hodnote 2,85 eura (75 percent zo sumy stravného 3,80 eura).
7. Sú aj špeciálne prípady.
Počas sviatkov, dovolenky či práceneschopnosti nepracujete, teda podľa zákona nárok na stravné lístky nemáte. Zamestnávateľ však môže upraviť podmienky, za akých vám bude poskytovať stravovanie aj počas tohto obdobia. Špeciálne podmienky môže rozšíriť aj na iných ľudí, zvyčajne bývalých zamestnancov v dôchodku, prípadne učňov.
8. Pri práci na dohodu nárok nemáte.
Ľudia, ktorí pre firmu pracujú na základe dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru (napríklad študenti a podobne), nárok na poskytnutie stravy nemajú. Zamestnávateľ im ju však môže poskytnúť dobrovoľne, po prerokovaní so zástupcami zamestnancov. „Ak vo firme zástupcovia zamestnancov nepôsobia, môže o tom rozhodnúť zamestnávateľ sám,“ potvrdila Sélešová z ministerstva práce.
Živnostníci si môžu dať do nákladov 3,8 eura denne
O niečo výhodnejšie podmienky pri stravovaní platia od januára aj pre živnostníkov.
BRATISLAVA. Stravné si môžu živnostníci zahrnúť do nákladov. Za každý odpracovaný deň si môže živnostník uplatniť stravné v takej výške, aká sa poskytuje aj zamestnaným osobám pri pracovnej ceste, ktorá trvá 5 až 12 hodín, teda od januára 3,80 eura na deň.
Môže to však urobiť len vtedy, ak živnostník zároveň nie je zamestnancom.
Výdavky na stravu treba ich preukázať dokladom o nákupe stravných lístkov alebo gastrolístkov, faktúrou od stravovacieho zariadenia, dokladom z registračnej pokladnice o zakúpení hlavného jedla.
Ak si podnikateľ v určitý deň zakúpi hlavné jedlo za menej ako 3,80 eura, napríklad za 3,40 eura, do daňových výdavkov si môže uplatniť sumu 3,40 eura. Naopak, ak si zakúpi jedlo napríklad za 6 eur, do daňových výdavkov si môže uplatniť maximálne sumu 3,80 eura. A čo v prípade, že majú živnostníci zásobu gastrolístkov s nižšou hodnotou? „Živnostníci si často objednávajú stravné poukážky so spätnou platnosťou, čo je síce možné, ale z hľadiska výdavkov ovplyvňujúcich základ dane nie je možné spätne si uplatniť do takýchto výdavkov stravné lístky za predchádzajúce obdobia,“ hovorí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska pre účtovníctvo, mzdy a dane. Stravné lístky si do maximálnej hodnoty môžu dokúpiť.
Počet odpracovaných dní, počas ktorých si môže živnostník uplatniť stravné vo výške 3,80 eura, je limitovaný maximálnou dĺžkou týždenného pracovného času podľa zákonníka práce, to znamená maximálne 48 hodín týždenne, teda 6 pracovných dní týždenne.
„Živnostník si tak za tento rok môže dať do nákladov sumu 950 eur s počtom 250 pracovných dní,“ povedala Natália Hercegová zo spoločnosti Edenred (Ticket restaurant).
Firmy chcú minimum
Gastrolístky využíva približne trištvrte milióna Slovákov.
BRATISLAVA. Priemerná hodnota stravovacích poukážok sa pohybuje okolo troch eur. „Najpredávanejšie sú však gastrolístky v minimálnej hodnote stanovenej zákonom, teda 2,85 eura. Kupuje ich zhruba 30 percent zamestnávateľov,“ potvrdil Pavol Jandzík, riaditeľ spoločnosti Doxx – Stravné lístky.
Výška hodnôt gastrolístkov v jednotlivých regiónoch odráža priemerné mzdy. „V chudobnejších regiónoch s nižším priemyselným potenciálom a možnosťou zamestnať sa, sú zvyčajne aj ceny obedového menu nižšie a firmy nakupujú lístky v nižšej hodnote,“ povedal Igor Gnap, riaditeľ Vaša Slovensko.
Počet firiem, ktoré gastrolístky ponúkajú svojim zamestnancom, sa podľa spoločností nezmenil. „Analýzy nám však ukazujú zníženie počtu zamestnancov v niektorých firmách, čo odráža následky krízy a tiež zánik niektorých malých firiem,“ uviedol Štefan Petrík, riaditeľ spoločnosti Le Cheque Déjeuner.
Poskytujete zamestnancom na stravovanie stravné lístky alebo gastrolístky? V akej hodnote?
Vladimír Machalík, Volkswagen Slovakia
Nevyužívame stravné lístky ani gastrolístky. Naši zamestnanci majú možnosť stravovať sa v našich závodných jedálňach za zvýhodnené ceny. Prispievame im 55 percent, tak ako hovorí zákon.
Alena Walterová, VÚB banka
Od januára stúpla hodnota stravného lístka pre zamestnancov z troch na 3,30 eura. Celá cena je pokrytá z nákladov zamestnávateľa a zo sociálneho fondu. Od nového roka sa zrušil príspevok zamestnanca, ten bol 49 centov za lístok.
Marta Vrtáková, Skanska SK
Od januára poskytujeme stravné kupóny v hodnote 2,85 eura. Zamestnanec si hradí 0,70 eura a zamestnávateľ zvyšok. Príspevok zamestnanca ostal rovnaký ako vlani, zvýšenú hodnotu stravného kupónu hradí zamestnávateľ.
Ondrej Šebesta, Slovenský plynárenský priemysel
Zamestnancovi hradíme 55 percent ceny jedla - obedu, respektíve stravného lístka, prispievame mu na stravu zo sociálneho fondu, zostatok ceny si hradí sám. Stravné lístky majú v súčasnosti hodnotu 3,80 eura.
Pavol Tarcala, Železničná spoločnosť Slovensko
Zamestnancom poskytujeme stravné poukážky v hodnote 2,99 eura. Z tejto sumy si zamestnanec hradí 1,21 eura, zamestnávateľ 1,65 eura. Zo sociálneho fondu je príspevok 0,13 eura.
Mária Hromadová, Slovenská pošta
Pre zamestnancov zabezpečujeme stravovanie v externých stravovacích zariadeniach alebo stravu dovážame. Ak ani jeden z týchto spôsobov nie je možný, poskytujeme gastrolístky. Od januára sa ich hodnota zvýšila z 2,70 na 2,85 eura, 55 percent hradí zamestnávateľ, 20 centov je príspevok zo sociálneho fondu a zvyšok si dopláca zamestnanec.