Agentúrnu správu sme o 19:10 nahradili autorským textom.
BRATISLAVA. Výroba hydiny a hydinového mäsa na Slovensku klesá. Za posledných osem rokov klesol objem výroby o vyše polovicu. Kým v roku 2002 sa u nás vyrobilo viac ako 127-tisíc ton, vlani to už bolo iba 63-tisíc ton.
Dôvodov je niekoľko Únia hydinárov Slovenska tvrdí, že tento pokles nespôsobila svetová hospodárska kríza. „Okolité štáty Európskej únie totiž zaznamenali nárast výroby o 38 percent," povedal Timotej Husár, predseda predstavenstva únie.
Hydina na Slovensku Porovnanie rokov 2010 a 2002
objem výroby sa znížil o viac ako 64tisíc ton, tržby klesli o viac ako 122 miliónov eur, počet zamestnancov klesol o 1364 ľudí.
Za poklesom výroby u nás vidia hydinári najmä otvorenosť nášho trhu. Vďaka nej sa hydina k nám vo veľkom dováža z Poľska a Maďarska.
Únia tvrdí, že domácu výrobu oslabuje aj politika obchodných reťazcov. Tie totiž preferujú zahraničných dodávateľov, ktorí im hydinu ponúknu za nižšiu cenu.
Ceny nepokrývajú náklady Hydine z dovozu nedokážu slovenskí výrobcovia cenovo konkurovať. Odôvodňujú to tým, že im rastú náklady. Vyššie náklady majú aj chovatelia hydiny.
„Cena krmných zmesí vzrástla vlani v priemere o 35 až 55 percent," hovorí Marián Čakajda zo spoločnosti Hydina Súľovce. „Súčasná štandardná cena za kilogram hydinového mäsa v obchode je 2,29 eura," povedal Marián David zo spoločnosti Hyza Topoľčany. Z takej ceny podľa neho nemôže vyžiť obchod, chovateľ aj výrobca.
Z údajov Štatistického úradu vyplýva, že obyvateľ Slovenska spotrebuje ročne v priemere 19 kilogramov hydiny. To je o šesť kilogramov menej ako v Česku.
Reálna spotreba hydiny u nás však môže byť vyššia. Údaje štatistikov totiž podľa Husára nezahŕňajú neevidovaný a nekontrolovaný predaj mäsa z dovozu. Práve ten pritom môže ohroziť zdravie človeka.