Zsolt Simon, minister pôdohospodárstva, sa nevzdal myšlienky na zavedenie tabúľ hanby. Tie majú nútiť obchod k poriadku.
BRATISLAVA. Keď sa na jeseň vyberiete na nákup potravín, na dverách pri hlavnom vstupe do predajne vás môže privítať oznam, na aký ste neboli zvyknutí.
Ak totiž v obchode kontrola nájde pokazené či prebalené mäso, konzervy po lehote spotreby či plesnivú zeleninu, bude musieť predajca informáciu o takomto zistení zverejniť.
Ak prejde návrh novely zákona o potravinách, ktorý má takzvané tabule hanby zaviesť, nemusíte sa obávať, že oznam o nekvalitných výrobkoch nezaregistrujete. Rezort pôdohospodárstva totiž určil, že veľkosť písma musí mať aspoň päť centimetrov.
Predajca má oznam umiestniť bezprostredne po zistení. Zvesiť by ho nemal skôr ako po uplynutí siedmich kalendárnych dní.
Termín vyvoláva otázky Právo na informovanie považuje ministerstvo pôdohospodárstva za najväčší tlak na obchod. „Výrazne pomôže znížiť nedostatky zistené pri kontrolách, ktoré sa dlhodobo pohybujú na úrovni 30 percent,“ odôvodnil návrh, ktorý sa včera dostal do Legislatívnej rady vlády, hovorca ministerstva Juraj Kadáš.
Tabule hanby prevádzkovateľ potravinárskeho podniku je povinný na viditeľnom mieste pri hlavnom vstupe umiestniť na tabuli čitateľné informácie pre spotrebiteľov, ktoré sa týkajú nedostatkov zistených orgánmi úradnej kontroly, musí uviesť konkrétny výrobok, dátum zistenia a opis nedostatku bezprostredne po zistení, informácia musí byť čitateľná s použitím veľkosti písma najmenej 5 centimetrov, musí byť umiestnená na tabuli sedem kalendárnych dní odo dňa zistenia nedostatku. Z návrhu novely zákona o potravinách
Okamžité zverejnenie výsledkov kontrol sa však nepozdáva obchodníkom ani potravinárom. Tvrdia, že treba vyčkať na následné overovanie.
Podľa hovorkyne reťazca Tesco Oľgy Hrnčiarovej je možné objektívne informovať verejnosť zverejňovaním zistení iba po riadnom ukončení správneho konania. Upozorňuje, že to môže trvať aj niekoľko týždňov.
„Bolo by nekorektné, ak by tabuľa mala byť umiestnená v predajni pred uzavretím celého kontrolného procesu, teda dokazovacích testov, správneho konania a odvolacieho procesu,“ myslí si Jiří Králíček, operatívny riaditeľ reťazca Billa Slovensko.
Pokuty sa odsúvajú Nedostatky, ktoré zistí kontrola, sa musia postúpiť na overenie. „Overením vzorky sa môže dokázať nedostatok, ale rovnako aj preukázať bezpečnosť výrobku,“ upozorňuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.
Hovorca ministerstva pôdohospodárstva Juraj Kadáš však návrh za ministerstvo obhajuje.
„Mali by sa zverejňovať zistené nedostatky, ktoré sú exaktne podložené,“ vraví. Za taký nedostatok označil napríklad jogurt, ktorého lehota spotreby uplynula. „Takúto skutočnosť azda v správnom konaní nebude nikto spochybňovať, “dodal.
Rezort pôdohospodárstva odôvodňuje zavedenie tabúľ hanby aj tým, že súčasný systém sankcií a správneho konania pomáha obchodníkom vyhýbať sa plateniu uložených pokút.
„Inak by neexistovali päť a šesť rokov staré a neukončené správne konania za tie najťažšie previnenia,“ vraví Kadáš.
V rozpore s programom? Snahou zaviesť tabule hanby sa snaží minister pôdohospodárstva Zsolt Simon presadiť jeden z bodov volebného programu strany Most-Híd.
Obchod a zástupcovia potravinárskych komôr však označujú navrhované opatrenie za diskriminačné. Kritizujú, že sa sústreďuje len na skupinu podnikateľov, ktorá podniká v oblasti potravín.
Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca by sa rovnako mohli zverejňovať v nemocniciach oznamy o prípadoch zanedbaní starostlivosti zdravotníkov, ktoré viedli k ujme pacientov.
V úradoch štátnej správy by sa mali objaviť informácie o neodborných krokoch zamestnancov, ktoré pripravili štát o peniaze.
Potravinárska komora Slovenska aj Zväz obchodu naznačujú, že Simonom navrhnutá úprava je v rozpore s Programovým vyhlásením vlády.
Podľa Halgašovej sa totiž vláda zaviazala zľahčiť podnikanie znižovaním administratívnych záťaží vo všetkých fázach.
Zaviazala sa tiež dôsledne posudzovať prijímané zákony z hľadiska ich účinku na podnikateľské prostredie a podniknúť kroky k odstráneniu neúmerných sankcií štátnych orgánov pri nesplnení povinností, povedala Halgašová.
Môžeme byť svetovým unikátom
Iným štátom legislatíva neprikazuje zverejňovať výsledky kontrol na dverách prevádzok.
BRATISLAVA. Ak sa tabule hanby dostanú do novely zákona o potravinách, môže sa stať Slovensko európskym a asi aj svetovým unikátom.
Obchodníci i výrobcovia potravín totiž zhodne tvrdia, že v iných krajinách takáto forma zverejňovania výsledkov kontrol v legislatíve zakotvená nie je.
„Nemáme vedomosť o tom, že by opatrenie obdobného charakteru existovalo v niektorom štáte Európskej únie ani nikde vo svete,“ vraví Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.
O tom, že by niekde vo svete platilo podobné pravidlo nič nevie nič ani Martin Katriak, podpredseda systému COOP Jednota Slovensko. Tvrdí, že krajinách Európskej únie také niečo rozhodne neexistuje.
„Nie, nefunguje to inde vo svete,“ priznal aj hovorca ministerstva pôdohospodárstva Juraj Kadáš. Tento návrh odôvodnil snahou ministerstva informovať spotrebiteľov o stave na pultoch obchodov, v ktorých nakupujú.
„Spotrebiteľ musí byť informovaný v reálnom čase, nie až po porušení predpisov zo strany obchodu,“ dodal.