BRATISLAVA.
Zdrojom nákazy E.coli by mali byť podľa fazuľové výhonky z biofarmy v nemeckom Bienenbütteli. U nás sú totiž prísne kontroly potravín.
"Na Slovensku nemusia mať obavy. Samotní výrobcovia, či to je na úseku prvovýroby, spracovania aj obchodu, stále našej inštitúcii dosť vytýkajú, že sme prísnejší ako v zahraničí - hlavne pokiaľ navštívia niektoré farmy, niektoré výrobne alebo prevádzky, že uplatňujeme štandardy, od ktorých kontrolné orgány Štátnej veterinárnej a potravinovej správy neustupujú," povedal v relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12 Bíreš.
U producentov zeleniny a ovocia sa robia kontroly a previerky, ktoré si vo vlastnom záujme robia aj sami. Od prvotných správ o nákaze v Nemecku slovenská veterinárna a potravinová správa kontrolovala všetku dovozovú zeleninu a ovocie.
Urobili kontroly aj u domácich pestovateľov, ktorí dodávajú do obchodnej siete a reštaurácií. "Robili sme laboratórne vyšetrenia, ktoré ešte aj teraz prebiehajú, hlavne na klíčkovú zeleninu," povedal Bíreš.
Obilné klíčky stiahli z trhu
Podľa neho je zaujímavé, že slovenskí obchodníci veľmi citlivo reagovali aj pri predaji obilných klíčkov. "Tri existujúce obchodné reťazce, ktoré predávajú túto formu zeleniny, ju automaticky stiahli," povedal Bíreš. Pritom vyšetrenia podľa neho jednoznačne ukázali, "že je to zdravá zelenina".
Myslí si, že pravdepodobne ich ešte nepredávajú, možno už vyložili na pult tie, čo boli od slovenského výrobcu. Na Slovensku boli takéto výrobky aj z Českej republiky a jedna dodávka z Holandska.
Odborník v tejto sfére Ján Kormanec z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) si myslí, že nákaza, ktorá prepukla v Nemecku, je už na ústupe. "Bude trvať niekoľko dní, pokiaľ to celé vyhasne," povedal Kormanec s tým, že tí pacienti, ktorí sú ešte hospitalizovaní, sa musia doliečiť a s nákazou ďalej bojovať.