Za tovar po lehote spotreby by mali zodpovedať už len predajne. Rezort pôdohospodárstva tým chce chrániť výrobcov pred nevýhodnými zmluvami.
BRATISLAVA. Likvidovať potraviny po záručnej lehote by mali za vlastné peniaze obchodníci. Navrhlo to ministerstvo pôdohospodárstva v novele zákona o potravinách, ktorú parlament posunul do druhého čítania. Platiť by mohla od októbra.
Dnes sa náklady delia
Obchody poskytujú zľavy na potraviny, ktorých lehota spotreby sa kráti. Zvyčajne sa im tak podarí predať väčšinu tovaru.
Nepredaný tovar podľa hovorcu rezortu pôdohospodárstva Juraja Kadáša obchod buď vráti dodávateľovi, alebo si ho na vlastné náklady odvezie pred novou dodávkou. „Často bolo zneškodňovanie potravín akýmsi nátlakom na výrobcov a dodávateľov zo strany obchodníkov,“ tvrdí Kadáš. To chce ministerstvo zmeniť. Za likvidáciu by mal zodpovedať už len obchod.
„Povinnosť zneškodniť potraviny nevhodné na spotrebu na vlastné náklady považujem za neprimeraný zásah do vzťahu medzi výrobcom a obchodníkom,“ povedal podpredseda COOP Jednota Slovensko Martin Katriak.
Obchodníci dnes postupujú rôzne. Mäso, vajcia a mliečne výrobky z Tesca idú do kafilérie, ovocie, zelenina a chlieb do komunálneho odpadu. Lidl dáva tovar po lehote spotreby špecializovaným firmám. Tie ho likvidujú.
Zaplatia to zákazníci
Obchodnící sa bránia tomu, že by mala byť likvidácia nepredaných potravín iba na nich. Tvrdia, že im to zvýši náklady. „Likvidácia potravín na úkor predajne sa na sto percent prenesie na spotrebiteľa,“ vraví výkonný riaditeľ obchodu Zdravysvet.sk Pavol Machnič.
Potravinárska komora tvrdí, že neopodstatnené náklady majú výrobcovia a obchod aj s likvidovaním potravín tesne po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, ktoré by sa podľa nej mohli ešte predávať. Za také považuje jej výkonná riaditeľka Jarmila Halgašová napríklad fazuľu či konzervy, tvrdí, že spĺňajú požiadavky bezpečnosti.
Zmenu si od novely nesľubujú ani všetci výrobcovia. „Zákon sa bude obchádzať. Obchod dodávateľov pritlačí, taká je prax,“ povedal Patrik Petrík, obchodný riaditeľ spoločnosti MPC Cesssi zo Spišskej Novej Vsi. Tvrdí, že spätný zvoz nepredaného pečiva pekárňami je dnes bežný, hoci to legislatíva už zakázala.