SME

Rozmrazené a dopečené pečivo označia

Obchody sa k dopekaniu pečiva veľmi nevyjadrujú. Tvrdia však, že zmena jeho označenia nemá pre zákazníkov význam.

Rozmrazené a dopekané pečivo nemožno od upečeného vždy rozoznať, predajne by o ňom mali informovať.Rozmrazené a dopekané pečivo nemožno od upečeného vždy rozoznať, predajne by o ňom mali informovať. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Obchody sa k dopekaniu pečiva veľmi nevyjadrujú. Tvrdia však, že zmena jeho označenia nemá pre zákazníkov význam.

BRATISLAVA. Nie všetky kaizerky či minibagety, ktoré rozvoniavajú po supermarketoch, budú môcť obchodníci predávať ako čerstvé pečivo. Takýmto pomenovaním by sa už nemali v budúcnosti hrdiť tie pekárenské výrobky, ktoré obchod rozmrazil a dopiekol.

So sprísnením označovania pečiva počíta ministerstvo pôdohospodárstva. „Chceme spotrebiteľom zabezpečiť pravdivé informácie. Preto túto tému evidujeme a s jej riešením v budúcnosti počítame,“ povedal hovorca rezortu Juraj Kadáš.

SkryťVypnúť reklamu

Označovanie dopečeného mrazeného pečiva sa má dostať aj do nového Potravinového kódexu, o ktorom rokuje zväz pekárov s rezortom pôdohospodárstva.

„Ľudia majú právo vedieť, či ide o kvalitné čerstvé pečivo alebo o dopečený výrobok, ktorý má tomu zodpovedajúcu kvalitu,“ vysvetlil výkonný riaditeľ zväzu pekárov Bohumír Sabo.

Kvalita? Ako guma

Kvalita dopekaného pečiva je mnohonásobne nižšia oproti pečivu z čerstvých surovín, tvrdí šéf českého pekárenského zväzu Jaromír Dřízal. „Už po pár hodinách je gumené,“ povedal pre denník MF Dnes. Podľa Saba aj rýchlejšie tvrdne.

„Takéto pečivo sa upečie a vtedy získa svoje kvality. No potom ho šokovo zamrazíte a inde ho opäť upečiete,“ objasnil Sabo výrobný proces.

Mrazené predpečené pečivo sa zmrazuje pri teplote mínus 30 až 80 stupňov Celzia. V mrazničke vydrží aj rok a na jeho dopečenie stačí zhruba pätnásť minút.

SkryťVypnúť reklamu

Dopekané mrazené pečivo predávajú viaceré obchodné reťazce na našom trhu. „Ide napríklad o biele, cereálne či sladké pečivo, ale aj chleby,“ vyratúva sortiment Tesca jeho hovorkyňa Oľga Hrnčiarová.

Krajina pôvodu mrazeného predpečeného pečiva sa líši. Tesco ho podľa Hrnčiarovej nakupuje u nás či v Čechách, no ojedinelé nie sú ani belgické či francúzske výrobky.

Ideme za vôňou

Predpečené výrobky nemusia podľa šéfky Potravinárskej komory Jarmily Halgašovej obsahovať prídavné látky nad rámec čerstvých výrobkov.

„Napriek tomu majú spotrebitelia právo vedieť, či ide o pečivo z mrazeného polovýrobku alebo pečivo z čerstvých surovín.“

Ľudia podľa nej nerozoznajú, akým procesom pečivo prešlo. Aj keby reťazce dopečené pečivo nemohli predávať ako čerstvé, na prístupe ľudí to zrejme nič nezmení.

SkryťVypnúť reklamu

„Vyberajú si podľa vône, chcú mať za každú cenu pocit čerstvého výrobku. Neriešia, či je to pečivo zo zmrazeného polovýrobku,“ tvrdí analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Jeho slová potvrdzujú Billa a Lidl. „Súčasný spôsob označovania je postačujúci, nový spôsob by nemal pre zákazníka pridanú hodnotu,“ tvrdí Billa. V obchodoch dopeká asi polovicu predávaného pečiva.

Lidl nechcel podrobnosti o sortimente dopekaného pečiva zverejniť. „Ide o interné informácie,“ reagovala Lucie Borovičková z Lidla. Tvrdí však, že nové označovanie nič nezmení. „Zákazníci očakávajú kvalitné, čerstvé a voňavé pečivo,“ povedala.

Česi označenie sprísňujú

BRATISLAVA. Označovanie už sprísňuje Česká republika, kde sa predáva až pätina dopekaného pečiva. Najväčší problém majú s polovýrobkami z Poľska, ktoré sú menej kvalitné.

SkryťVypnúť reklamu

Tamojšie ministerstvo pôdohospodárstva už posunulo na pripomienkovanie vyhlášku. Podľa nej sa môže ako čerstvé pečivo predávať len výrobok, ktorého výroba nebola prerušená zmrazením alebo iným neštandardným technologickým zásahom.

Obchodníci to kritizujú, argumentujú, že ide o zásah do slobody podnikania. Pekári naopak zmenu podporujú a dnešný stav nazývajú klamaním spotrebiteľa. Ktoré argumenty vyhrajú, sa uvidí koncom roka. Česko musí vyhlášku poslať Európskej komisii na schválenie.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (24. 5. 2025)
USD 1.130
AUD 1.757
CZK 24.915
JPY 161.130
CAD 1.563
GBP 0.838
HUF 403.550
PLN 4.260
CHF 0.930
SEK 10.835

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 833
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 505
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 564
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 439
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 346
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 301
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 272
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 023
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 695
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 167
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 819
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 342
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 748
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Budova Slovenských elektrární v Bratislave.

Definitívne sa zavŕšila druhá fáza akcionárskej dohody.


TASR
Európsky komisár pre obchod Maroš Šefčovič.

Eurokomisár telefonoval so zástupcami USA.


TASR
Bratislavská rafinéria Slovnaft.

Potrebné sú legislatívne zmeny, hovorí minister životného prostredia Taraba.


TASR
Americký prezident Donald Trump.

Trump hrozí Únii 50-percentným clom.


TASR 4
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 695
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 167
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 819
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 342
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 748
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu