BERN. Svetoznámy švajčiarsky syr ementál má problémy. Stal sa totiž jednou z obetí silného švajčiarskeho franku. Cena syra v zahraničí stúpla, čo malo za následok výrazný pád dopytu po ňom, a tým aj výroby.
Produkcia ementálu už klesla o tretinu a niektorí, najmä menší výrobcovia sa obávajú, že budú nútení obmedziť ju len na pár bochňov denne, aby mali čo ukázať aspoň turistom.
Predaj ementálu v Severnej Amerike, kde je známy skôr ako "švajčiarsky syr", sa drasticky znížil. Kurz franku oproti doláru aj euru od začiatku roka vzrástol o zhruba 20 % a úmerne tomu klesli príjmy švajčiarskych firiem zo zahraničia. Výrobcovia v krajine sú pritom závislí od exportu.
Podľa Adriana Zehndera, manažéra jednej z mliekarní, jeho firme už klesli tržby z predaja ementálu v zahraničí na 5,49 franku (4,79 eura) za kilogram, z vlaňajších 7,80 franku/kilogram. Väčšinu produkcie totiž vyvážajú do USA a Európy.
"Už sa približujeme k zlomovej hranici, ktorou je výnos 5,30 franku na kilogram. Potom budeme musieť skutočne uvažovať o zastavení výroby," dodal Zehnder.