BRATISLAVA. Párky a špekáčiky by sa onedlho mohli zmeniť. Nemali by už totiž obsahovať zvyškové mäso z hydinových kostí, do ktorého sa pri takzvanom tlakovaní dostávajú aj kúsky chrupaviek či špik.
Takúto zmenu legislatívy ohlásil minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Platiť by mohla už o tri mesiace, tvrdí.
„Konečne bude v mäsovom výrobku mäso,“ vyhlásil Simon. Spomenul pritom špekáčiky či bratislavské párky, v ktorých by sa už takzvaný separát nemal nachádzať vôbec.
Marián Janoščík z Podtatranskej hydiny však skonštatoval, že bratislavské párky nesmú separát obsahovať už dnes. Podobne je to vraj so špekáčikmi.
Posledná verzia vyhlášky, ktorá prišla z ministerstva, skutočne môže znamenať zmeny v produktoch a tým aj v cenách, tvrdí producent mäsových výrobkov Hyza.
Vyhláška totiž stanovuje nižšie povolené hranice separátov na niektoré produkty, ktoré Hyza vyrába.
„Bavíme sa o nejakom päťpercentnom dosahu na pultovú cenu,“ povedal hovorca firmy Hyza Mikuláš Šranko. V prípade, že by sa skutočne separáty vynulovali tam, kde doteraz boli, mohli by byť cenové nárasty aj násobné.
U nás sa za separát považuje aj mäso oddelené od kosti kefami, aj keď vtedy by sa do mäsa časti chrupaviek dostať nemali.
V Rakúsku a Nemecku takéto mäso separátom nenazývajú a ak by ho mohli voziť k nám, mali by cenovú výhodu, tvrdí Hyza.