BRATISLAVA 13. augusta (SITA) - V troch vzorkách paštét vyrobených firmou Hamé Babice sa nenašiel nebezpečný jed botulotoxín. Agentúru SITA o tom informoval košický štátny krajský hygienik Pavol Slezák. Podľa neho Štátny zdravotný ústav v Košiciach vyšetr
SITA
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
il trojicu podozrivých paštét - Majka lahůdkový vepřový krém, Provensálská paštika a Játrová paštika z babiččiny kuchařky. Práve tieto tri výrobky v sklenených obaloch boli podozrivé, že zapríčinili otravu 25-ročného Bratislavčana. Ten v posledný júlový deň ochorel na akútnu gastroenteritídu s príznakmi potravinovej otravy. V sobotu 3. augusta ošetrujúci lekár vyslovil podozrenie na botulizmus. Po nasadení špecifickej liečby sa stav pacienta zlepšil. Chorý uviedol, že zjedol pečeňovú paštétu v sklenenom obale. Špecializované košické pracovisko vyšetrilo aj sérum pochádzajúce z krvi pacienta. Podľa Slezáka bol však výsledok séra po biologickom pokuse na laboratórnych zvieratách negatívny, takže mladý Bratislavčan nebol otrávený klobásovým jedom. "Na základe vykonaných analýz je možné konštatovať, že inkriminované potraviny sú zdravotne neškodné, neobsahujú botulotoxín, a teda ním nemôžu ohroziť zdravie konzumentov," skonštatoval Slezák.