.
BRATISLAVA. Od septembra by už gastrolístky nemali mať nižšiu hodnotu ako tri eurá. Minimálna suma lístka tak vzrastie o 15 centov.
Navrhol to rezort práce. Zvýšenie minimálnej hodnoty lístka odôvodnil rastom cien v reštauráciách.
Celkovo by zmenu mohlo zaregistrovať asi 17 percent zamestnancov. Toľkí totiž dnes dostávajú stravné lístky v minimálnej hodnote.
Niektorým zaplatia všetko
Gastrolístky
Kde sú aké
V roku 2011 ich dostávalo 41,6 % zamestnancov.Priemerná hodnota lístka bola 3,12 eura a príspevok zamestnávateľa 1,97 eura, teda asi 63,1 % hodnoty gastrolístka.Poukážky v nižšej hodnote ako tri eurá dostávalo asi 17,2 % zamestnancov.Najviac ľudí, ktorí dostávajú lístky nízkej hodnoty, pracuje v samospráve, obchode či v stavebníctve.Ide skôr o firmy s menším počtom zamestnancov.
Zdroj: Profesia, MPSVaR z údajov ISPP zistených na vzorke 809-tisíc zamestnancov
Gastrolístky v najnižšej hodnote dostávajú ľudia, ktorí pracujú v niektorých obchodoch. V predajni Hypernova a Albert v Bratislave si môžu vybrať, či sa budú stravovať v jedálni, alebo dostanú lístky po 2,85 eura.
Zamestnanci, ktorí dostávajú poukážky vo vyššej než minimálne stanovenej hodnote, si zmenu ani nevšimnú.Na lístky bude musieť priplatiť aj Tesco.
„Táto zmena bude mať na nás dosah. Ešte pracujeme na jeho finančnom vyčíslení,“ vraví Zuzana Lošáková z Tesca. V Bille už majú lístky za tri eurá, z nich zamestnanec platí len euro.
Nepocítia ju napríklad ľudia za priehradkami vo VÚB banke. Dostávajú lístky za 3,30 eura a neplatia z nich nič. Firma Eset dáva zamestnancom na stravu po päť eur na deň a všetko hradí sama.
Na to, komu sa zvýši hodnota stravného lístka, vplýva nielen veľkosť firmy, ale aj región, kde pôsobí. Podľa portálu Profesia.sk má napríklad v Prešovskom kraji iba 8,6 percenta ľudí gastrolístky vo vyššej než minimálnej sume.
Niektoré firmy ľudí prestravujú vo vlastnej kantíne a lístky neriešia.
„Všetci zamestnanci sa stravujú v našej kantíne,“ tvrdí hovorkyňa firmy IKEA Jana Hrubcová.
Zdražie menu?
Vyšší príspevok na stravu zvýši náklady firiem, upozorňuje Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.
S rastom daňového a odvodového zaťaženia, novelou Zákonníka práce pôjde o „neúnosné zaťaženie a rozhodne to bude mať dosah na zamestnanosť“, tvrdí.
Prezident Konferederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík zvýšenie stravného víta. Vraví, že zamestnanci by mali dostať kvalitnú stravu.
Ak sa väčšej skupine ľudí zvýši stravné, reštaurácie budú môcť zdražovať a variť kvalitnejšie, myslí si Zuzana Šedivá, generálna sekretárka Zväzu hotelov a reštaurácií.
Niektorí odpíšu viac
Minimálna suma stravného sa podľa predsedu Asociácie emitentov stravovacích poukážok Štefana Petríka zvyšovala začiatkom minulého roka.
Tvrdí, že zvýšenie môže byť zaujímavé pre živnostníkov. Môžu si nakúpiť lístky v hodnote zvýšenej hornej hranice, teda za štyri eurá, a odpísať si ich z daní.
Dobre pochodia aj šoféri kamiónov. Tí totiž namiesto lístkov dostávajú stravné za služobné cesty a to sa tiež zvýši. Pavol Jančovič zo združenia Česmad vraví, že s tým nebudú mať firmy problém.