BRATISLAVA. Bratislavský rožok, známy aj ako Pressburger kipfel, Pozsonyi kifli či beugel od piatku patrí medzi slovenské výrobky , ktoré získali z Bruselu certifikát zaručená tradičná špecialita.
Výrobcovia tejto špeciality však budú môcť používať označenie únie – modré koliesko, až koncom augusta. Na to, aby mohli svoje výrobky označiť, musia presne dodržiavať receptúru.
"Máme obrovskú radosť,“ hovorí Vojtech Gottschall z Cechu pekárov. Na registráciu čakali takmer päť rokov.
Udelenie certifikátu z únie sa predĺžilo pre námietky Rakúska, Maďarska a Nemecka. „Sú to susedné krajiny a Bratislavský rožok vznikol ešte, keď sme boli monarchia,“ vysvetľuje Gottschall.
Bratislavský rožok je už siedmy výrobok zo Slovenska s certifikátom únie. Známku kvality máme na Liptovskú salámu, Spišské párky, Loveckú salámu, Špekáčky, Ovčí hrudkový syr – salašnícky a Ovčí salašnícky syr.